Славчо Бояджиев: Отдръпнахме се от големия баскетбол


Славчо Бояджиев: Отдръпнахме се от големия баскетбол
Боянова, Макавеева, Голчева и Бояджиев (Gong.bg)
13-02-2009 17:42 | Gong.bg

Треньорът Славчо Бояджиев, под чието ръководство баскетболистките на Левски печелят КЕШ през 1984-та година в Будапеща, а това е последната титла за български тим, присъства на днешната среща с медиите, редом с бившата капитанка на Левски Надка Голчева, един от лидерите на шампионския тим на „сините” от 70-те и 80-те Петкана Макавеева, както и настоящият президент на баскетболния тим на Левски Юлия Боянова. Да уважат събитието дойдоха и Атанас Голомеев, Георги Младенов и Тодор Стойков.
 
„Животът ми е в баскетбола”, казва един от най-успешните треньори в историята на родния баскетбол Славчо Бояджиев, който извежда женския Левски до Купата на Европейските шампиони през 1984-та година, а в момента е директор към женското направление на баскетболната ни федерация.
 
„Бил съм и професионален баскетболист, а после поех кариера като треньор. В тези години имах щастието да работя със състезателки, които станаха най-добри в Европа. Сега ми е мъчно, че женският баскетбол е на такова ниво. Ние всяка година се мъчим да участваме на Европейско, което преди никога не е било проблем. Не си спомням да е имало квалификации тогава. Това, което е направено е благодарение на труда на състезателките и отношението на държавата към спорта, за да се получи такова ниво, което липсва в днешно време. Погледнете в момента в женското първенство има 2-3 отбори на ниво. Ние просто се отдръпнахме от големия баскетбол в Европа”, казва Бояджиев за Гонг в навечерието на честването на 90-годишнината на българския баскетбол.

„Самият тренировъчен процес е различен. Изявата и желанието за изява допринасяше за силното ни представяне. Нямаме силно първенство, а как да направим национален отбор. Момичетата казват, че получават много по-добри пари в чужбина, а тук няма перспектива. Дори младите треньори, които са амбицирани след НСА, не получават подкрепа. Един млад треньор каква мотивация ще има като не вижда перспектива”, коментира още Бояджиев.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи