Байрън Сандърс - MVP на 15-ия кръг в НБЛ


Байрън Сандърс - MVP на 15-ия кръг в НБЛ
Байрън Сандърс
16-02-2009 01:41

Ето, че това, което предивидихме преди месец, сега се случи - американецът Байрън Сандърс от отбора на Ямбол вече стана и за четвърти път MVP на кръга в Националната баскетболна лига и вече е едноличен водач по брой такива постижения за сезона. След него с три титли "MVP" остава Кени Аделеке, който отдавна вече не играе в НБЛ, а никой друг няма повече от две.
 
Сандърс постига успехите си в нашата класация за най-полезен на кръга най-вече заради доказаните си умения в борбата под коша и блокирането на противникови стрелби. И по трите показателя овладени топки средно на мач - общо, в защита и в нападение, а също и по чадъри средно на мач центърът на Ямбол е временният (а вероятно ще бъде и в края на сезона) водач в класиранията в елитната ни баскетболна дивизия сред действащите играчи в нея (вж. лидерите по-долу). Той има в НБЛ досега цели 8 мача, в които е с повече овладени борби, отколкото отбелязани точки. Това означава, че обикновено за Сандърс, освен да хване дежурните си над 10 борби, е достатъчно и да има добър ден в завършващата фаза на атаките, за да бъде почти сигурно, че ще стане MVP на кръга.
 
Сега, в 15-ия кръг, това му се случва вече за четвърти път, след като досега бе най-полезен на 1-вия, 10-ия и 13-ия. За негово съжаление, вече за втори път Ямбол губи мача си въпреки неговото MVP представяне. И в предишния случай (в първия кръг) загубата бе пак с над 20 точки разлика от същия съперник - Левски. При поражението на своя тим със 112-84 в столичната зала "Универсиада" сега Байрън Сандърс вкара 23 точки, овладя отличните 16 борби и затвърди впечатлението за много добра игра в защита с 4 отнети топки. С всичко това той събра победния коефициент 34.
 
На цели 10 точки зад него (с коефициент 24) са вторият и третият в класацията за MVP на този кръг - играчите на Спартак Плевен Саша Топчов и Хрисимир Димитров. Топчов реализира само с 2 точки повече от Димитров (съответно 24 и 22) при победата на техния тим в дербито с Рилски спортист, а само единица по-малък коефицент от тях (23) остави другия от "голямото трио" на Спартак - Илия Станков - извън Топ 3, на петото място. Пред него на четвърто, също с коефициент 23, но с повече вкарани точки (27), е гардът на Левски Маркъс Хол, който започна като резерва срещу Ямбол.
 
Това автоматично означава, че Хол е най-добър шести играч на кръга, а титлата "най-добър реализатор на кръга" той дели с Бранко Миркович (Рилски спортист), който също вкара 27 точки. Той има и най-много асистенции (8), а едва ли е нижно да уточняваме, че най-добър борец на кръга е Байрън Сандърс (той е и първенец по овладени топки в защита - 14).
 
След 15-ия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно на мач са: Травис Питърсън (коефициент - 20.7), Маркъс Хол (точки - 22.6), Байрън Сандърс (общо борби - 12.6, борби в защита - 9.1, борби в нападение - 3.4 - и блокове - 1.57), Бранко Миркович (асистенции - 5.1) и Асен Великов (отнети топки - 2.2).
 
(Забележка: Играчи, които са напуснали отборите си в НБЛ преди началото на втората фаза в лигата, отпадат от тези класации за сезона.)

ТОП 10 НА 15-и КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи