Български отбор може да получи шанс за Евролигата


Български отбор може да получи шанс за Евролигата
18-02-2009 15:43

Снощи в Рим се състоя среща на представители на клубове от Евролигата и на няколко национални лиги, на която бяха взети революционни решения, променящи стратегическия план на състезанието за периода 2009-2012 г. Идеята е била да се разшири участието в Евролигата, като се даде шанс на клубове от държави, които в момента нямат достъп до нея. Предложението, объсждано на срещата, е било подкрепено от 23 (20 клуба и 3 национални лиги) от 30-те участници в нея.
 
Според новата стратегия в първенството на Евролигата се въвежда още един, пети етап - предварителни квалификационни кръгове. Това ще даде възможност на двойно повече национални шампиони да се включат в състезанието в сравнение с настоящия формат. Така, заедно с включените в тези предварителни кръгове 8 отбора, общият брой на участниците в Евролигата ще стане 30. След пресяваката в двата кръга от 8-те тима само 2 ще се включат в редовния сезон на Евролигата.
 
В самия редовен сезон отново ще играят 24 отбора с три вида лицензи, разпределени вече по следния начин: 13 с многогодишен A-лиценз ("богоизбраните", с дългосрочни договори за участие), 10 с едногодишен B-лиценз (включително двата отбора, идващи от предварителните кръгове) и шампионът от турнира Еврокъп с едногодишен C-лиценз.
 
За нас най-интересна е промяната в разпределението на B-лицензите, защото именно тя дава някакъв, макар и минимален шанс за участие и на българския шампион. По новата схема шампионите на поне 12 държави (а вероятно и повече) ще имат възможност да стигнат до такъв B-лиценз, някои от тях - чрез предварителните кръгове. Такава възможност ще имат и класиралите се на второ и трето място в някои от най-силните национални шампионати според ранглиста на УЛЕБ.
 
Много важен момент е това, че когато някой от отборите с A-лиценз стане шампион на своята страна, неговото място сред 30-те отбора от разширения формат на Евролигата се заема не от следващия в класирането (вицешампиона) на съответната страна, а от шампиона на следващата страна в ранглистата. Едно допълнително място може да се освободи, ако шампионът от Еврокъп стане и шампион в местното си първенство, при което в Евролигата няма да има участник с C-лиценз.
 
Всичко това на теория увеличава шансовете на българския шампион да попадне поне между тези 8 отбора в предварителните кръгове, макар че и тогава би му било изключително трудно да мине през тази "цедка", за да влезе в същинската Евролига. На практика обаче проблемът пред българското участие в най-силния европейски клубен турнир продължава да бъде все същият - в България няма нито една достатъчно голяма и модерна зала, за да може български тим да вземе лиценз... не само "B", ами даже и "D" или "E", ако имаше такива. Остава вариантът да последваме примера на полския отбор Туров от градчето Згожелец, който играе мачовете си от Еврокъп в "Типспорт Арена" в гр. Либерец в съседна Чехия...

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи