Гасол и Степанова обявени за най-добри европейски играчи за 2008 година


Гасол и Степанова обявени за най-добри европейски играчи за 2008 година
Пау Гасол е победител в анкетата при мъжете
20-02-2009 03:05

Пау Гасол при мъжете и Мария Степанова при жените бяха обявени от ФИБА Европа за номер 1 сред играчите от континента за миналата година. Класациите бяха направени с комбинирано гласуване - на феновете и на жури от баскетболни експерти, като мнението на специалистите имаше по-голяма тежест при изчисляването на класирането.
 
За избирането на испанеца Гасол за най-добър европейски баскетболист за 2008 г. натежа вотът на експертите, за които той бе номер 1 (той бе трети според гласуването на феновете). Втори остана неговият сънародник (и вече също играч в НБА) Руди Фернандес. Трети тази година е играчът номер 1 на 2005 г., германецът Дирк Новицки. По-нататък в Топ 6 на класацията се нареждат литовецът Рамунас Шишкаускас, французинът Тони Паркър и турчинът Хидо Тюркоглу. Любопитното е, че Тюркоглу получи най-много гласове от феновете, но заради по-специфичните правила на комбинираната анкета остана шести.
 
214-сантиметровият център Пау Гасол заслужи първото си място най-вече със силните си изяви за Испания на Олимпийските игри в Пекин, където иберийците взеха среброто. Гасол, както винаги, бе лидер на тима си и записваше най-много точки, борби и блокове. Особено силни бяха изявите му при победите над Ангола (31 точки и 9 борби) и Хърватия (20 точки и 10 борби) и при достойната загуба на финала от САЩ (21 точки и 6 борби). През 2008 г. испанецът игра силно и в НБА за Лос Анджелис Лейкърс, след преминаването си в тима от Мемфис Гризлис в началото на годината. За "Езерняците" той записа средно по 18.8 точки, 7.8 борби и 1.6 блока в 27 мача по пътя им към финала в "Лигата на извънземните". През настоящия сезон до края на миналата година пък статистиката му за Лейкърс е още по-добра, с отново над 18 точки средно на мач, но вече доближавайки се и до средно 10 борби.
 
202-сантиметровата рускиня Мария Степанова печели наградата за номер 1 на Европа вече за трети път в четирите години, откакто тя е учредена. Тя има във витрината си и трофеите за 2005 и 2006 г., докато през 2007 година победителка в класацията бе латвийката Анете Йекабсоне-Зогота. Центърът на "Сборная" Степанова бе основен коз на тима, който стигна до бронзовите медали в Пекин. В олимпийкия турнир тя имаше средно по 9.4 точки и 6.5 борби на мач, включително 15 точки и 9 борби в успешния сблъсък за 3/4 място с домакините. На клубно ниво Степанова започна сезона в ЦСКА Москва, но през ноември премина в друг руски гранд - УГМК Екатеринбург. За новия си отбор в женската Евролига тя допринася с по 10.9 точки и 5.1 борби средно на мач.
 
Основен съперник на Мария Степанова за званието "най-добра европейска баскетболистка" бе отново Анете Йекабсоне-Зогота. Руският център изпревари "на косъм" латвийския гард, като и тук решаващо се оказа гласуването на експертите, защото в това на феновете латвийката бе трета, а Степанова - едва девета. Испанката Амая Валдеморо е трета в крайното класиране, а в призовата шестица са още Ан Ваутерс (Белгия), Татяна Шчьоголева (Русия) и Агнешка Бибжицка (Полша).

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи