Травис Питърсън - MVP на редовния сезон в Балканската лига


Травис Питърсън - MVP на редовния сезон в Балканската лига
Травис Питърсън
23-02-2009 17:53

Играчът на Рилски спортист Травис Питърсън е MVP на целия редовен сезон в Еврохолд Балканска лига по баскетбол. Освен добрата отборна игра на "Рилецо", именно индивидуалните качества на младия американски център бяха основна причинa тимът от Самоков да се класира първи в своята група B.
 
23-годишният Питърсън заслужено оглавява класацията за MVP на сезона с отличния коефициент на ефективност 28.1 - почти 5 пункта повече от второто място на румънеца Йонут Драгушин! Едва в първия си професионален сезон след завършване на университета Самфорд в Алабама, Питърсън прави фурор и в Балканската лига, и в българското първенство, и принуждава треньорите на всички противникови отбори да се съобразяват с него в тактическите си планове, търсейки начини да го опазят. Засега обаче почти никой не е успял да го спре.
 
208-сантиметровият център, роден в 1985 г. в Глендейл, Аризона, бележи минимум по 16 точки (средно 21.4) в своите 8 мача от груповата фаза на Балканската лига. Най-доброто му постижение са онези 31 точки в домакинския мач срещу Динамо Букурещ миналия месец. Той също така овладява между 8 и 12 борби в 7 от 8-те срещи - средно по 9.7 овладени топки в тези 7 мача. Той хвана само 2 борби в гостуването на Динамо, през октомври, когато "Рилецо" направи единствения си слаб мач в Балканската лига до момента и записа една от двете си загуби. Това обаче само показва какъв "барометър" е Травис Питърсън за нивото на игра на своя отбор.
 
Освен че играе силно в подкошието, талантливият млад "янки" показва и изключително универсални умения. Той е сериозна заплаха за кошовете на противниците и от зоната за три точки - с излизанията си на периметъра в мачовете от Балканската лига Травис Питърсън вкарва средно по 1 тройка от 2.9 опита на мач, а в споменатия вече двубой на 20 януари наниза 4 от 4! Той има и по 2.2 асистенции средно на мач, като подаде цели 7 при друго свое много силно представяне - срещу Левски през ноември. Тогава, освен че остана само на 3 завършващи подавания от уникален трипъл-дабъл, Травис записа и 3 отнети топки и 4 блока...
 
В Топ 3 на класацията за MVP на редовния сезон в Балканската лига е още един играч на български тим - на трето място в нея е Кори Макинтош от Евроинс Черно море със среден коефициент 21.2. Той е отбелязал средно по 25.6 точки на мач (стрелец номер 1 на турнира), подал е по 4.6 асистенции и е отнел от противниците по 2.2 топки.
 
Друг играч на Рилски спортист - гардът Бранко Миркович - също е в Топ 10 на общата класация (6-о място), а е също и номер 1 за сезона по завършващи подавания (5.2) и "откраднати" топки (3.0).
 
В Топ 10 на подреждането за MVP (по среден коефициент) са и трима баскетболисти на Левски - 4-и е Маркъс Хол (коеф. 20.4), 9-и е Стефан Георгиев (коеф. 16.8), а 10-и - Дуейн Мортън (коеф. 15.9).
 
Ето и кои са победители в класациите по отделните средни индивидуални показатели в груповата фаза на Балканската лига:
 
- Коефициент: Травис Питърсън (Рилски спортист) - 28.1
- Точки: Кори Макинтош (Евроинс Черно море) - 25.6
- Асистенции: Бранко Миркович (Рилски спортист) - 5.2
- Овладени топки: Йонут Драгушин (Куадрипол Брашов) - 12.0
- Отнети топки: Бранко Миркович (Рилски спортист) - 3.0
- Блокове: Тони Симич (Фершпед Работнички) - 1.6

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОХОЛД БАЛКАНСКА ЛИГА

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи