Българският HDI мач на звездите ще бъде на 29 март във Варна


Българският HDI мач на звездите ще бъде на 29 март във Варна
26-02-2009 16:06

Българският HDI мач на звездите тази година ще се проведе на 29 март във Варна. Днес на специална пресконференция в София организаторите на мача разясниха повече детайли около шестото издание на срещата, която събира най-дборите баскетболисти у нас. На пресконференцията присъстваха изпълнителния директор на Българската Федерация по Баскетбол Иван Ценов, мениджърът на Националната Баскетболна лига Стефан Станев, председателят на Управителния съвет на застарохвателното дружество HDI и основен спонсор на мача за звездите Петър Аврамов и организатора на самия мач Стефан Августинов
 

„Много е хубаво да продължи тази традиция с организирането на този мач, в който събираме най-добрите баскетболни звезди у нас. Имахме противоречиви отзиви от предишни години, но според мен идеята е много хубава и трябва да продължи”, каза Иван Ценов.
 

Петър Аврамов от своя страна изрази задоволството си, че отново застрахователната компания HDI ще бъде основен спонсор на събитието и добави:
„Аз имам симпатии към град Варна, аз съм варненски възпитаник и мисля, че там ще се получи един чудесен мач в края на месеца.”
 

За първи път този мач на звездите ще бъде под егидата на Националната Баскетболна Лига. Гласуването ще протече на два етапа. Около 80 състезатели от седемте отбора от НБЛ са разпределени по постове – от 1 до 5. Феновете ще могат да гласуват на определен сайт от организаторите www.all-star.bg като в своята листа ще могат да избират по 4 играчи – 2 българи и 2 чужденци. Така след първия етап, който стартира на 1 март и приключва на 15 март ще бъдат определени общо 20 състезатели (10 българи и 10 чужденци). Останалите 4 състезатели ще бъдат определени от двамата избрани треньори в HDI мача на звездите в така наречената „треньорска квота”. Българските фенове на баскетбола ще могат да избират между шестимата треньори, които в момента водят тимовете в НБЛ (всички без Лукойл Академик, които нямат треньор към момента).
 

След това в рамките на една седмица, от 16 до 23 март ще се гласува втори път, но за стартовите петици. Двата тима ще носят имената на други два споносора в тази среща – Леденика и Тойота. На всеки пост ще има по двама българи и двама чужденци, които ще бъдат разпределени в двата различни тима „шахматно” – по един българин и един чужденец във всеки един от тях.
 

Екипите на двата отбора ще бъдат в алтернативни цветове и все още са в проект как да изглеждат.
 

Предвиждат се традиционнит конкурси по стрелба от разстояние и за забивки като имената на участниците в тях ще бъдат определени допълнително. За стрелбата от тройката ще се вземат под внимание статистическите показатели, докато при забивачите ще се изберат най-атрактивните баскетболисти за този конкурс. Оценители в конкурса за забивки и тази година ще бъдат Иван Ценов, Петър Аврамов, Михаил Михов и Георги Глушков.
 

Победителят от конкурса по стрелба от тройката от миналодишния мач в Самоков - Брайс Шелдън ще може да защитава титлата си, докато за осигуряването на Владимир Николов - победител при забивачите ще се говори с Росен Барчовски от Дунав 2007, тъй като тогава русенския тим ще има мач от мъжката А група.

 

Има договореност HDI мача на звездите да се предава пряко по БНТ в неделя на 29 март от Двореца на Културата и Спорта в морската столица.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи