Черно море срещу Спартак днес, Левски срещу Рилски спортист утре са дербитата в НБЛ


Черно море срещу Спартак днес, Левски срещу Рилски спортист утре са дербитата в НБЛ
Спартак гостува на Черно море във Варна
28-02-2009 13:01

Евроинс Черно море приема Спартак Плевен в събота във Варна в едно от двете дербита на предстоящия кръг в Националната Баскетболна Лига. Вторият интересен мач е в неделя в столичната зала „Христо Ботев”, където Левски посреща Рилски спортист в евентуално превю на два полуфинала за купата на България, а и на дебютната Балканската лига. Третият мач от този кръг на НБЛ е в ямболската зала „Диана”, където отново ще „домакинства” отборът на Сливен. За тяхно съжаление обаче съперникът им ще бъде много повече домакин в срещата, тъй като това е именно местния Ямбол 
 
Безспорно днес във Варна ще  бъде най-горещо, където Евроинс Черно море ще се опита да прекъсне серията от победи за гостуващите отбори в мачовете от този сезон срещу Спартак Плевен. Досега в двата мача от първия дял на шампионата в НБЛ плевенчани победиха във Варна, докато „моряците”взеха реванш като гости в зала „Балканстрой” по-късно през годината. Черно море са във видим подем след като преминаха лесно първия кръг от турнира за купата на България след две победи над Дунав 2007, но успехите в Балканската лига в последно време са далеч по-стойностни. Варненци бяха на ръба на елиминирането, но последователно биха като гости Брашов и като домакини Фени Индустри, което им осигури място в плейофната схема на състезанието. Не само това, ами те взеха и надежден аванс над силния македонски тим Работнички Скопие преди реванша в Македония във вторник вечер. Единственият минус за Черно море в този мач е, че те със сигурност ще мислят и за това гостуване в Скопие в началото на другата седмица. Въпреки това момчетата на старши треньора Предраг Бадняревич не трябва да забравят, че имат сериозни мачове и на домашна сцена, а безспорно срещата със Спартак е именно таква.
 
Плевенчани пък гостуват във Варна след като паднаха от Левски у дома в предния кръг. Положението за Хрисимир Димитров и компания става трудно, ако допуснат нова загуба днес. Отборът завърши на третя позиция след първата част от шампионата в лигата, но сега вече трябва да се бори със зъби и нокти да го запази. Черно море и Рилски споритст също са с апетити за по-предно класиране.  Срещата във Варна ще бъде и своебразно „загрявка” за четвъртфиналната среща за Купа „Леденика” между двата тима след по-малко от две седмици, но в Плевен.
 
Мачът в Ямбол между Сливен и местния тим е с ясен победител още преди да е започнал. Играчите на Иван Чолаков ще търсят реванш пред собствените си фенове за допуснатата загуба от Черно море преди седмица, докато Сливен от своя страна чака в един момент да изненада някои в първенството на НБЛ.
 
Освен тези два мача от НБЛ, днес стартира и втория дял на шампионата при жените. Всичките отбори са разпределени на две групи – Първа четворка и Втора петица и предстоят малко по-равностойни и оспорвани срещи. С най-голям интересе се очакват мачовете от Първата четворка, където Дунав Еконт приема Миньор Перник. Очаква се завръщане в Русе да направи Петя Джамбазка, но срещу бившия си тим. От друга страна пък дебют за русенския отбор ще направи новата американка Рейчъл Робинсън.
 
В Бургас феновете на Лукойл Нефтохимик ще изпратят Петко Маринов в последния му мач за сезона начело на тима. Бургазлийки приемат Монтана 2003, а веднага след него старшията заминава за Правец, където ще поеме мъжкия вариант на Лукойл – този на Академик. Мачът ще бъде интересен и с дебюта на Зоя Станоева за гостите от Монтана 2003 след като тя премина в този тим през трансферния прозорец, който беше до вчера за женския шампионат.
 
Във втората петица други две известни наши баскетболистки ще направят дебют, но за Тони 7. Маргарита Папазова и Калина Попянкова ще облекат екипа на сливенския отбор за първи път през този сезон при гостуването на Рилски спортист.
 
Вторият мач в тази долна група на женския шампионат е между отборите на Славия и НСА в залата на спортната академия в Студентски град.
 

Утре най-интересният мач ще бъде в столичната зала „Христо Ботев”, където Левски и Рилски спортист за пореден път ще премерят сили през този сезон. Двата тима жънат успехи не само у нас, но и в международните си изяви. Левски спечели в Плевен миналата седмица, докато Рилски спортист изненада след шест години и половина шампиона Лукойл Академик. Междувренно и Левски, и Рилски спортист преминаха успешно първия от двата изпита в Балканската лига през седмицата. Само един от тях обаче ще бъде победител в неделя вечер – предстои да видим кой.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи