Левски излезе начело в Националната Лига


Левски излезе начело в Националната Лига
Стефан Георгиев създаде много проблеми на Рилски
01-03-2009 21:03

Отборът на Левски излезе начело в Националната Баскетболна Лига след като в един много драматичен мач победи Рилски спортист с 88-84. Победата бе единадесета за момчетата на Константин Папазов, а също толкова има и Лукойл Академик. „Сините” обаче имат с точка повече на първото място, тъй като Лукойл Академик почива в днешния кръг и е със среща по-малко. Успехът за Левски обаче не дойде никак лесно, тъй като мачът бе оспорван до самия край. Гостите от Самоков също заслужаваха да си тръгнат с победа след като водеха през по-голяма част от срещата.
 

Рилски спортист пък е на четвърто място във временното класиране, но има един мач повече от Евроинс Черно море. Двата отбора трябва да се срещнат в 19-ия кръг от лигата, но това ще стане чак на 21 март след изиграването на турнира за купата на страната. Възпитаниците на Александър Тодоров почиват идната седмица, тъй като трябваше да играят с отказалия се вече тим на ЦСКА.


Гостите започнаха по-добре срещата и бързо натрупаха преднина, която в края на първата част бе осем точки. В тези първи 10 минути 4 различни състезатели на Рилски спортист вкараха от тройката, а закономерно резултата бе в тяхна полза. Разликата бе дори и двуцифрена минута преди края на частта, но Маркъс Хол намали на 17-25.
 

Само за минута и 4 секунди от втората четвърт Стефан Георгиев вкара 6 поредни точки и намали на 23-25, но пък Питърсън отговори с тройка, а след него същото стори и Иван Лилов за 25-31 в 13-та минута. Гостите поддържаха тази разлика от 6-7 точки до последната минута на първото полувреме, когато „сините” я свалиха на само четири – 40-44. През тези първи 20 минути процентът на играчите на Рилски спортист от далеч бе наистина впечатляващ – 8 от 13 точни опита, срещу които Левски не намираше отговор.
 

Хол вкара първия кош през второто полувреме за 42-44, но Александър Груев и Иван Лилов (нова тройка) направиха отново резултата 7 точки в повече за гостите – 42-49. Торо поддържаше резултата с няколко поредни коша, а след като и Казлаускас вкара тройка, последвана от кош на Станислав Славейков резултата бе изравнен за първи път по средата на третата част за 51-51. Нова тройка на литоския баскетболист в 27-та минута изведе Левски напред (56-55) за първи път от началото на мача, когато Чарлс Джоунс открадна една топка и вкара за 2-0. След 30 минути игра на терена всичко бе равно – 63-63 резултат, а предстояха най-интересните 10 минути от мача.
 

В тази последна четвърт отборите си размениха водачеството на няколко пъти, а няколко решаващи грешки и безрезултатни атаки на Рилски спортист бяха достатъчни, за да може Левски да удържи победата във финалните моменти от мача над доста сериозен противник.
 

Сред зрителите в зала „Христо Ботев” бяха по-голяма част от играчите на Лукойл Академик, както и техния нов наставник Петко Маринов.
 

Стефан Георгиев продължи да показва страхотната си форма и по подобие на срещата с Фени Индустри миналата сряда отново бе над всички. Той доминираше под кошовете, вкара 26 точки и добави 10 борби за своя пети дабъл дабъл в Националната лига. Литовецът Арнас Казлаускас добави 21 точки, а повечето от тях дойдоха в края на срещата, когато мачът се решаваше. Той бе точен на 5 пъти от зоната за 3 точки, а за това му бяха нужни едва 6 стрелби. Маркъс Хол остана с 15 точки и 4 асистенции, но пък страдаше при стрелбата си от далечно разстояние – 0 от 5. Другият американец в тима Чарлс Джоунс добави 7 точки и 7 отнети топки.
 

За гостите от Самоков Иван Лилов завърши с 22 точки (4 тройки), а колегата му на гардовата позиция Бранко Миркович добави 18 (3 тройки). Освен това сърбинът хвана 4 борби и подаде 4 асистенции. Три тройки вкара и другият сърбин в тима на ТодоровДрагослав Папич. Той завърши с общо 15 точки и ако не беше непростимия му пропуск в края на мача сам срещу коша, щеше да бъде един от героите за своя тим. Под нивото се представи американецът Травис Питърсън, останал само с 8 точки и 6 борби и загубил битката в подкошието със Стефан Георгиев-Торо. Много добре като резерва се включи Александър Груев, завършил с 10 точки и 6 асистенции.
 

Гостите от Самоков вкараха цели 13 тройки от 24 опита, но пък допуснаха много брак (19 грешки) в играта, при това в решителни моменти от срещата.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛЕВСКИ - РИЛСКИ СПОРТИСТ
 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ (МЪЖЕ)
 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В НБЛ (МЪЖЕ)
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 

КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ 
 
КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В НБЛ (МЪЖЕ) 
 

ТОП 10 НА 17-и КРЪГ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи