Павел Маринов - MVP на 17-ия кръг в НБЛ


Павел Маринов - MVP на 17-ия кръг в НБЛ
Павел Маринов
02-03-2009 13:04

След поредния кръг от първенството на Националната баскетболна лига станахме свидетели на нещо изключително рядко - българин е MVP на кръга. Нещо повече, този път няма нито един чужденец в Топ 4 на класацията по коефициент - нещо много трудно за постигане при пълната доминация до момента на чуждестранните, и най-вече американските попълнения в родното ни първенство. Още по-хубавото в случая е, че човекът на върха на класацията е един от обещаващите млади таланти в българския баскетбол - Павел Маринов.
 
20-годишният баскетболист на Ямбол показа и предишните няколко срещи, че има все по-голямо израстване в играта си и се превръща в един от лидерите на отбора, така че бе нормално в местното дерби срещу Сливен да "избухне". Превъзходството на Ямбол, освен че голям заслуга за него имаше и Маринов, беше една възможност за младия играч да направи и шоу на терена - не само с ефективни, но и с някои атрактивни отигравания. Но все пак и от неговата ефективност никой не може да се оплаче, защото именно тя му донесе този коефицент 34, който го прави най-полезен на кръга. Той можеше да бъде и още по-голям, ако бившият младежки национал бе имал повече късмет при своите опити за стрелба отдалеч и бе успял при повече от един от тях. Но въпреки тази стрелба 1/5 от тройката той вкара общо 22 точки. Това което се оказа решаващо за спечелването на званието "MVP", е че овладя цели 14 борби (номер 1 в кръга по този показател) и подаде 4 асистенции.
 
На второ място в класацията за най-полезен на кръга е Стефан Георгиев. При победата на неговия Левски над Рилски спортист снощи Торо записа хубав дабъл дабъл - негов вече 5-и в НБЛ и общо 9-и за сезона. Той вкара 26 точки и овладя 10 борби за коефициент 31. С доста по-малки коефициенти са останалите в класацията, зад първите двама. Но както вече изтъкнахме, и на трето и четвърто място също се наредиха българи. Третият, Симеон Ценов е с коефициент 22 при победата на Евроинс Черно море, след като записа 14 точки и 9 борби след влизане от резервната скамейка. С това Симо е и най-добър шести играч на кръга.
 
С еднакъв коефицент 21, на 4-то, 5-о и 6-о място се нареждат Иван Лилов (Рилски спортист), Арнас Казлаускас (Левски) и Кирило Скуматов (Ямбол), според втория критерий за класирането за MVP - отбелязаните точки. Така литовецът Казлаускас е първият чужденец в подреждането и това е първият случай през този сезон без чуждестранен баскетболист в Топ 4 на кръга (дори винаги досега е имало чужденец в Топ 3). На всичкото отгоре, най-предно класираният американец този път (Кори Макинтош) е едва на 9-о място, а досега никога не е минавало без представител на САЩ поне сред първите 4.
 
Най-добър реализатор на кръга и с най-много борби в нападение е Стефан Георгиев, с най-много борби в нападение е същият, който има и най-много общо - Павел Маринов. Най-добър подавач на този кръг със 7 асистенции е съфамилникът на Павел - Владимир Маринов (Спартак Плевен). Чарлс Джоунс от Левски е без конкуренция в класацията по отнети топки - 7, а по другият защитен показател - "чадърите" - се отличи Душан Йелич-Куцопулос (Евроинс Черно море) с 3.
 
След 17-ия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно на мач са: Травис Питърсън (коефициент - 19.6), Маркъс Хол (точки - 22.4), Байрън Сандърс (общо борби - 11.7, борби в защита - 8.5, борби в нападение - 3.2 - и блокове - 1.47), Бранко Миркович (асистенции - 4.9) и Кори Макинтош и Хрисимир Димитров (отнети топки - по 2.12).
 
(Забележка: Играчи, които са напуснали отборите си в НБЛ преди началото на втората фаза в лигата, отпадат от тези класации за сезона.)

ТОП 10 НА 17-и КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи