Черно море спечели редовния сезон в Младежката лига


Черно море спечели редовния сезон в Младежката лига
Желев най-полезен за гостите от Варна
03-03-2009 14:49

В мач на големите обрати юношите на Черно море победиха за четвърти път през този сезон Рилски спортист и с това на практика спечелиха първото място в редовния сезон на Младежката лига. Отборът от Варна игра без двама от основните си състезатели Александър Янев и Васил Кьосев, които са в Скопие с мъжкия тим на клуба за мач-реванш от Балканската лига с македонския Фершпред Работнички. Въпреки това Черно море се наложи със 79-68 и с 16 победи от 17 срещи вече е недостижим в класирането. Юношите на Рилски спортист имат актив от 11 победи и 6 загуби и все още имат шанс за второто място накрая. Сигурен е съперникът им на полуфиналите обаче – това е отборът на Лукойл Академик, тъй като Левски няма шанс да настигне нито един от двата състава в оставащите три кръга.
 

Днешната среща започна в 9.30 сутринта и премина през няколко обрата, а накрая играчите от Варна устискаха победата. След 22-15 за Черно море след 10 минути игра  в рамките на 4 минути и половина от втората четвърт гостите не успяха да отбележат нито една точка. През това време момчетата на Петър Клечков вкараха 17 и поведоха с 10 точки разлика – 32-22. Гостите намалиха на 32-29, но това бе само временно явление в тази четвърт и до почивката разликата в полза на домакините достигна 15 точки. В самия край Станислав Цонков намали от наказателната линия за 44-30 в полза на Рилски спортист. Изглеждаше, че липсата на Янев и Кьосев бе оказала влияние в развоя на мача и юношите на Рилски спортист ще повторят успеха си от миналогодишния финал за тази възраст във Варна, когато победиха и станаха шампиони на страната.
 

Третата част бе точно копие на на втората, но с разменени роли. Състезателите на Рилски спортист се отпуснаха, помислиха мачът за решен, а тези на Черно море не пропуснаха да ги накажат. Само за 2.23 минути резултата бе намален до 44-38 след серия от 8 поредни точки за гостите. Домакините реагираха със своя собствена серия от 7 поредни за 51-38 по средата на частта. Но в последните 5 минути варненци бяха тези, които вкарваха и съвсем заслужено след 30 минути игра поведоха с 51-52.
 

Красимир Георгиев вкара първия кош в последната четвърт и изведе отново Рилецо напред за 53-52, но два поредни коша на Симеон Михайлов, последвани от 2 точки на Андреан Мавров и тройка на Тихомир Желев направиха резултата 53-61 за Черно море. Интрига в мача имаше до малко под 6 минути преди края. Тогава самоковци намалиха до 61-64, но точно тогава варненци вкараха 11 поредни за 61-75 малко повече от 3 минути преди финалната сирена. В оставащото време гостите успяха да удържат напъна на домакините и заслужено победиха в този мач с многократни обрати.
 

От всичко в срещата прави впечатление ниския процент на стрелба на юношите на Рилски спортист за 2 точки – само 36.4 % или 12 успешни от 33 опита. За тях Дарин Иванов вкара общо 20 точки, а Любомир Киров се отчете с 19, от които 5 тройки. Станислав Ваклинов завърши с четвъртия си дабъл дабъл в Младежката лига – 10 точки и 12 борби.
 

За 16-та победа на Черно море най-много допринесоха Тихомир Желев с 22 точки, 8 борби и 6 асистенции, Цонков 17 точки, а Михайлов завърши с 14 точки и 7 овладени топки.
 

Двата тима изиграха последния си мач от този турнир в Самоков, а до края на редовния сезон в Младежката лига им остават по 3 мача в столичната зала „Триадица” от 23 до 25 март.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА РИЛСКИ СПОРТИСТ (19) – ЧЕРНО МОРЕ (19)
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В МЛАДЕЖКА ЛИГА (ЮНОШИ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В МЛАДЕЖКА ЛИГА (ЮНОШИ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В МЛАДЕЖКА ЛИГА (ЮНОШИ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В МЛАДЕЖКА ЛИГА (ЮНОШИ)


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи