НСА пребори Видабаскет след две продължения


НСА пребори Видабаскет след две продължения
Видабаскет падна като гост на НСА
08-03-2009 21:52

Отборът на Видабаскет загуби гостуването си на НСА и остана с победа по-малко от Дунав 2007 и Овергаз в битката за второто място в мъжката А група. Зрителите в залата на Националната спортна академия в Студентски град станаха свидетели на истинска битка, която не можа да даде победител в рамките на четири части и се наложи отборите да изиграят две продължения за да бъде излъчен крайният печеливш. Това бе отборът на домакините, които се наложиха с 98-93.
 

Мачът започна със силно темпо и начален натиск на гостите, които като безспорен фаворит в мача играеха много самоуверено, но срещнаха сериозна конкуренция в лицето на младите си съперници. Те отвръщаха на всеки ход на Николай Балев и компания. Младите столичани дори успяха да стопят малкият аванс натрупан от видинчани, а след първата четвърт водеха в резултата – 19-16.
 

Мачът продължи със същото добро темпо, а играчите и на двата отбора въпреки грешките се стараеха и под двата коша като търсеха водачеството в него. До 15-тата минута играчите на НСА запазиха малкото си предимство, но в няколкото минути преди почивката Михаил Капитанов и Николай Балев изведоха отбора си напред, давайки му самочувствието на лидер при 38-33 в негова полза след 20 минути игра.
 

След почивката изглеждаше, че Видабаскет са пречупили опонента си и до края на мача ще държат случващото се на терена под контрол. Домакините отвърщаха на всеки кош, придържайки се максималко близко до противника. Въпреки че от игра поради 5 лични нарушения излезе Димитър Търпанов, отлични за домакините бяха Галимир Томов и Андриан Алипиев, с голяма заслуга на които дефицитът на отбора  им след третата част бе едва 3 точки – 55-52.
 

Още в първата минута на четвъртата четвърт резултатът отново бе равен при 55-55 и това сложи началото на истинска война до края на двубоя. Нито един от отборите не успяваше да се откъсне дори малко, а положението за Видабаскет стана страшно, когато също поради 5 фала излезе един от основните им играчи Николай Балев. Домакините успяха да вземат малка преднина и секунди преди крайната сирена тя бе 3 точки, но невероятна тройка на Капитанов прати срещата в продължение за 71-71 в редовното време.
 

В началото на петте минути от продължението гостите взеха инициативата и успяха да поведат в резултата. Напускането на Ивайло Илиев от отбора на Видин предизвика сцени, особено на трибуните, където част от посетителите се сдърпаха. Присъствието на видински фенове в залата бе изявено и те не бяха съгласни с отсъждането на съдиите. В последните секунди на продължението НСА имаха преднина от една точка, но след успешно изпълнени два наказателни удара гостите излязоха напред. Само 3 секунди преди края на това продължение, съдията Красен Иванов единствен в залата видя нарушение над Дамян Диков. Той обаче вкара само единия наказателен удар и прати срещата във второ продължение.
 

След като една доза от допълнителни пет минути не бе достатъчна се наложи изиграванто на още пет, през които Галимир Томов вкара 3 бързи коша, с което даде преднина на отбора си. Играчите на Видабаскет пропуснаха няколко чисти ситуации, но не успяха да съкратят разликата. Така след 50 изиграни минути крайния победител бе отборът на НСА с окончателното 98-93.
 

В срещата бяха отсъдени 39 нарушения срещу Видабаскет и 29 срещу НСА. Състезателите на домакините застанаха на линията за наказателни удари цели 50, а тези на Видабаскет 31 пъти. Пет състезатели на гостите напуснаха за по 5 лични нарушения, а трима от домакините също не довършиха срещата заради изчерпан лимит на фалове. 
 

За победителите най-добър беше Галимир Томов, който вкара 33 точки и добави 14 борби за дабъл дабъл. Много добър бе и Андриан Алипиев, който завърши с 23 и 6 борби. От пейката Васил Христов добави 12.
 

За Видабаскет най-резултатен бе Михаил Капитанов с 22 точки, добавяйки 7 борби и 8 асистенции. Николай Балев записа традиционен за него дабъл дабъл - 19 точки и 12 овладени борби, въпреки че излезе още в редовното време за 5 лични нарушения. Бойко Пангаров добави 16, а Ивайло Илиев – 14 за видиначни.  
 

След изиграването на всички срещи от този кръг в А група Видабаскет остават на пета позиция със 7 победи и 6 загуби, втори и трети с по 9 успеха и 4 поражения са Дунав 2007 и Овергаз, четвърти е Черноморец с 8-5. НСА пък са на осмо място с 4 победи и 9 загуби до момента. 

 

Първенството на А група се подновява след две седмици на 22 март, когато Видабаскет приема Черноморец у дома. НСА пък ще гостуват в Своге на Спортист. Преди това обаче видинските баскетболисти ще вземат участие във Финалната осмица за купата на България. Още в четвъртък в Плевен те ще играят с Лукойл Академик в първия четвъртфинал от тазгодишното издание на турнира.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА НСА - ВИДАБАСКЕТ

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В А ГРУПА (МЪЖЕ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В А ГРУПА (МЪЖЕ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (МЪЖЕ)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В А ГРУПА (МЪЖЕ)


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи