Видабаскет тръгна за участие във финалния турнир за купата


Видабаскет тръгна за участие във финалния турнир за купата
Видабаскет един от първите в Плевен
11-03-2009 10:11 | Vidabasket.com

Мъжете на Видабаскет са едни от първите отбори, които ще пристигнат в Плевен за финалния турнир за Купа „Леденика”, който стартира утре в зала „Балканстрой”. Днес те ще направят една тренировка в Плевен и ще се запознаят с обстановката, отборите и организацията на най-престижните турнирни надпревари у нас. Безспорен успех е, че видинчани попаднаха сред най-добрите осем отбори в страната заедно с Левски, Лукойл Академик, Спартак-Плевен, Евроинс Черно море-Варна, Рилски спортист-Самоков, Балкан-Ботевград и Черноморец-Бургас, съобщава официалният сайт на видинчани Vidabasket.com.
 
Жребият на турнира противопостави видинчани срещу шесткратните поредни шампиони на страната и носители на купата- Лукойл Академик. Съперникът на Видабаскет е с над 60-годишна история и е основан през 1947 година под името Спортен клуб „Академик”-София като част от студентското физкултурно дружество, а от 2000 година се преименува на Лукойл Академик. Студентите са носители на 18 шампионски титли и 8 пъти печелят Купа България, като 3 поредни от тях са през последните години- 2006, 2007, 2008. От две седмици на кормилото на отбора се завърна Петко Маринов след оставката на Любомир Минчев дошла след третата загуба в първенството от Рилски Спортист в Самоков. На Маринов се пада тежката отговорност да защитава титлите на двата фронта- купата и първенството. Именно под негово ръководство студентите спечелиха първия си международен трофей- Купата на южната конференция на ФИБА през 2002/2003 година, станаха шампиони на страната през 2003 и носители на Купата през 2002 и 2003 г. През тези години в щаба на Петко Маринов като негов помощник бе Красимир Генов, който сега води Видабаскет. Лукойл Академик до момента в Националната баскетболна лига са спечелили 12 срещи и имат допуснати 3 загуби. С актив от 27 точки и мач по-малко обаче те заемат второто място във временното класиране на шампионата. Водачи са Левски с точка повече- 28.


Видинчани участват в по-долната група „А” на държавното първенство и до момента са с актив от 20 точки, с регистрирани 7 победи и 6 загуби. Те делят 5/6 място в класирането заедно с отбора на Славия.
 

Честта на баскетболен Видин в Плевен ще защитават Михаил Капитанов, Бойко Пангаров, Юлиян Колев, Николай Балев, Ивайло Б.Илиев, Владимир Цветанов, Александър Михайлов, Ивайло П.Илиев, Теодор Киров, Ивайло Ценков, Владимир Цанков и Александър Войнов. Единствено юношата Стефан Богомилов поради настинка ще пропусне надпреварите. Ст.треньорът Красимир Генов ще може да разчита на него другата седмица за домакинската среща от подновяването на шампионата на „А” група.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи