Убедителен Спартак срещу Черно море, класира се на полуфинал


Убедителен Спартак срещу Черно море, класира се на полуфинал
Спартак Плевен надигра Черно море
12-03-2009 19:51

Спартак Плевен се оказа твърде голяма преграда за Евроинс Черно море и с голяма победа от 85-69 се класира на полуфинал за Купа „Леденика” – 2008/09. Домакините не само победиха за първи път варненци у дома през този сезон, но го сториха по възможно най-убедителния начин. Те не оставиха никакви съмнения в крайния си успех, а с играта си контролираха развоя на събитията на терена  през всичките 40 минути.
 

Пред пълни трибуни в зала „Балканстрой” Илия Станков вкара първите 5 точки в мача и след една минута Спартак Плевен излезе напред в резултата. Американският гард Кори Макинтош намали на 5-2, а след това се разигра и капитанът на Спартак Плевен Хрисимир Димитров. Благодарение на него 2.45 преди края на първата четвърт, домакините поведоха с 6 точки (16-10) – най-голяма разлика в тяхна полза през тази първа десетка. Последваха силни минути на Желко Бойович и Макинтош и резултата бе изравнен 23 секунди преди края на частта за 19-19. Все пак Димитров вкара кош и фал в последната атака на плевенските баскетболисти в нея и така оформи 22-19. До този момент същият имаше 13 от всичките точки на Спартак Плевен.


Втората четвърт стартира с кош на Роберт Престън, но веднага след това Бойович от крилото намали с тройка за 24-22. Серия от 8-0 в следващите 2 минути направиха разликата двуцифрена в полза на момчетата на Дарин Великов – 32-22 преди колегата му Предраг Бадняревич да вземе тайм аут. Това обаче не им помогна много, Владимир Маринов се нагърби в няколко хубави акции на домакините, а две поредни тройки на Илия Станков и Веселин Георгиев направиха разликата дори 17 точки – 48-31 в полза на Спартак секунди преди почивката. В последната атака варненци чрез гръцкия сърбин Душан Йелич-Куцопулос намали на 48-33, което бе и резултатът между двете полувремена.
 

Именно Йелич-Куцопулос бе в основата на почти всички акции за Черно море в началото на третата част. Той не срещаше особени трудности срещу персоналния си пазач Роб Престън и лесно вкара няколко поредни коша за тима си. От своя страна Престън не му сотана длъжен и също реагира със собствена серия. И все пак „моряците” свалиха разликата до едноцифрена 4.26 преди края на частта, когато Макинтош отбеляза два наказателни удара (61-52). Тогава отново дойде времето на на Димитров, който намираше високите си съотборници Топчов и Тодоров в отлични позиции, а веднъж и сам отбеляза. Разликата отново скочи до 15 точки – 69-54. В последната атака от частта Макинтош вкара невероятен кош и фал за 69-57 след 30 минути игра.
 

Варненци не успяха да вакрат кош в първите 4 минути от последната четвърт, а това направи резултата плюс 22 за домакините 79-57 преди Николай Колев да забие топката и намали. Вещият диригент на Спартак Плевен до този момент - Маринов излезе след като натрупа лични нарушения, но заменилия го Цветослав Острев пое организацията в свои ръце, а в един момент вкара и страхотна тройка с табло. Гостите от Варна вдигнаха бяло знаме и нямаха сили, а и желание да обърнат срещата.
 

Хрисимир Димитров бе най-добър за Спартак и завърши с 21 точки, 7 борби и 5 асистенции. Саша Топчов добави 17 точки и остана на борба от дабъл дабъл. Престън вкара 15, а Владимир Маринов-Елвиса вкара 10 точки и добави по 4 борби и асистенции.
 

За Черно море Кори Макинтош бе най-резултатен с 21 точки, а Душан Йелич-Куцопулос добави 18 преди да излезе за 5 лични нарушения в началото на последната част. Бойович вкара 13 точки и хвана 7 борби.
 

За пореден път единствените баскетболисти, които не влязоха в мач на Черно море бяха Александър Янев и Атанас Пенев. Треньорът на гостите Бадняревич и в моментите, когато мачът бе решен не пусна в игра младите баскетболисти от отбора си.
 

Така след този успех над Черно море, Спартак Плевен се изправя срещу Лукойл Академик утре вечер от 19.30 в полуфинал номер 2 от програмата на Купа „Леденика”.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА СПАРТАК ПЛЕВЕН – ЧЕРНО МОРЕ
 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ФИНАЛНАТА ОСМИЦА ЗА КУПА „ЛЕДЕНИКА”


ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНАТА ОСМИЦА ЗА КУПА „ЛЕДЕНИКА”
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНАТА ОСМИЦА ЗА КУПА „ЛЕДЕНИКА”


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи