Рилски спортист надви Балкан в най-оспорвания мач днес


Рилски спортист надви Балкан в най-оспорвания мач днес
Иван Лилов атакува коша на Балкан
12-03-2009 21:57

Рилски спортист победи Балкан със 75-67 в най-оспорваната среща от днешните четвъртфинални двубои от турнира за Купата на България. Освен с дербито между Спартак и Черно море, баскетболните фенове чакаха с голям интерес и този двубой, последен от програмата на първия ден от мачовете в Плевен. В него се изправяха един срещу друг най-прогресиращия отбор в България – този на Рилски спортист и тима на Балкан – доказал своята доминация в долната група и привлякъл две качествени попълнения на полусезона.
 

В този мач на истината, както за много от любителите на баскетбола в тези два града бе наричан имаше много битка и раздаване от първата до последната минута. От двете страни феновете на тези два тима преди този двубой си размениха доста закачки, а в залата организираха истинско нашествие и бурно подкрепяха своите любимци.
 

След оспорвани първи 3 минути в които двата отбора се опознаваха на терена в плевенската зала „Балканстрой”, Рилски спортист имаше преднина от точка 5-4. Травис Питърсън и Драгослав Папич вкараха за 9-4, а бившият гард на Рилецо Мартин Маринов отвърна с тройка и намали на две точки разлика. Тогава пък Иван Лилов реагира със серия от два поредни коша, единия от които тройка и при 14-7 Георги Младенов взе първия тайм аут. Той не помогна много, а веднага след него папич вкара нови два коша за 18-7 след 8 минути игра. Йордан Бозов вкара кош и фал, а Атанас Радев бе точен от тройката, което намали резултата до 18-13. До края на частта двата отбора си размениха по 2 точки (отново Папич за Рилецо и два наказателни за Радев за Балкан), което оформи резултата на 20-15 след 10 минути игра.
 

Папич продължи своята серия и в началото на втораата четвърт. Той вкара тройка, а примера му последва Александър Груев с втора веднага след това. В следващата атака пък бе фаулиран Левен Белберов след като вкара и кош за 29-15 след 11 минути и половина игра. Балкан успя да намали чрез Йордан Бозов до 30-21 в 13-та минута. В следващите минути истинското си лице показа Белберов, подпомаган от Иван Николов и Драгослав Папич. Така 2.25 преди почивката разликата стана набързо 18 точки – 42-24. Но играчите на Балкан не се предаваха и чрез четири наказателни удара - по два на Трайков и Маринов, последвани от тройка на последния се върнаха на 11 точки дистанция – 42-31. Богдан Боев открадна една топка от Бозов и сложи точка на първото полувреме при 44-31 за отбора на Рилски спортист
 

Над всички в тези първи 20 минути бе Папич, който имаше 17 точки и определено даваше разликата между тези два отбора в този мач до почивката.
 

В началото на второто полувреме Рилски спортист поддържаше разликата двуцифрена до момента в който единия брат ЛиловЛюбомир не напомни за добрата си стрелба от разстояние и вкара 2 тройки подред за 48-39. В самият край на тази трета част след много добра защита Балкан свали разликата до само 6 точки – 54-48, но другият Лилов-Иван се разписа за 56-48 след 30 минути игра. Двата отбора вече трудно стигаха до чисти позиции, нямаше лесни кошове, а битката бе за всяка педя земя.
 

В първата минута на последната четвърт Питърсън се изяви с два поредни блока, а Иван Лилов направи разликата отново 10 точки – 58-48. Бозов отвърна с два коша подред и пак стана 6 точки за Рилски спортист 58-52 при оставащи 7.50 преди края. Отново Иван Лилов попари надеждите на бившите си съотборници с нова тройка след като Папич бе вакрал един наказателен удар за 62-52. Пак Бозов се изяви с два коша за Балкан, но нова тройка на Иван Лилов минута по-късно изведе Рилецо 12 точки напред – 68-56.  
 

До края оставаха малко под 4 минути, а времето за балканци течеше все по-бързо. Папич вкара за 70-56, но серия от 7 безответни точки за Балкан (Трайков и Радев с по две и Л.Лилов с нова тройка) върна интригата в срещата – 70-63 минута и 53 секунди преди края. Това обаче бе всичко, което бе по силите на ботевградските баскетболисти в този мач. Двата тима си размениха по една тройка в самия край – Богдан Боев за Рилецо и Любо Лилов за Балкан, с което оформиха крайния резултат в мача 75-67 за отбора от Самоков.

 

Папич вкара най-много за Рилски спортист - 20 точки, Питърсън добави 12 точки, 13 борби и 3 блока за общ коефициент от 23 - най-много в мача. Иван Лилов наказа бившия си тим със 17 точки (3 тройки). Другият сърбин в отбора от Самоков Бранко Миркович не излезе нито за секунда и организираше играта през всичките 40 минути. Той вкара само 5 точки, но добави по 7 асистенции и борби.

За Балкан Бозов завърши с 20 точки, 8 овладени топки и 5 завършващи подавания. Любо Лилов, също както и своя брат вкара 17 точки, но той 4 тройки. Мартин Маринов се отчете с 14 точки, а Радев с дабъл дабъл - 11 точки и 10 борби.  
 

Така Рилски спортист се класира за полуфинал, а в него ще срещне един стар и познат съперник – Левски. Двата тима се срещаха множество пъти през този сезон, било в турнира за Балканската лига, било в НБЛ. Изданието за купата на България няма да направи изключение и ще противопостави двата отбора отново един срещу друг в битка за излчъчване на единия финалист в турнира. Срещата е утре от 17.30 в зала „Балканстрой” в Плевен и ще бъде предавана по сателитния канал БНТ Сат.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА РИЛСКИ СПОРТИСТ - БАЛКАН
 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ФИНАЛНАТА ОСМИЦА ЗА КУПА „ЛЕДЕНИКА”


ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНАТА ОСМИЦА ЗА КУПА „ЛЕДЕНИКА”
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНАТА ОСМИЦА ЗА КУПА „ЛЕДЕНИКА”


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи