Левски срещу Лукойл в люта битка за купата на България


Левски срещу Лукойл в люта битка за купата на България
Момент от финала преди две години в Перник
15-03-2009 09:07

Левски срещу Лукойл Академик – това е големият финал в турнира за купата на България довечера от 18.00 в Плевен. Мач, който ще бъде достоен завършек на състезанието, което стартира в четвъртък в зала „Балканстрой”. Зрителите станаха свидетели на интересни битки в новия формат на състезанието, но най-интересният мач тепърва предстои. Тази вечер баскетболистите на Тити Папазов и Петко Маринов ще се опитат да покажат най-доброто, на което са способни за да вземат трофея.
 

Лукойл Академик е носител на купата на България в 6 от последните 7 сезона. Само през 2005 година в Стара Загора ЦСКА измъкна купата от витрината на „студентите”, но още на следващия сезон те си я върнаха. Общо досега в историята на клуба Академик има 8 трофея за купа България. Миналата година на финала те победиха Черно море в Арена Самоков със 102-83.
 

Левски пък има 12 спечелени купи в своята история. За последно клубът завоюва купата на България през 2001 година под ръководството на сегашния си треньор Тити Папазов. Оттогава досега „сините” са намирали пет пъти място на почетната стълбичка, но не са ставали първи – две втори места и три трети. За последно Левски спечели бронза в миналогодишното издание на турнира в Самоков след труден успех над ЦСКА с една точка разлика 78-77.
 

Двата тима си размениха по една победа през този сезон 2008/09. Първо Левски надигра със 105-100 Лукойл Академик в един от най-красивите мачове през годината в зала „Христо Ботев” в София. По-късно обаче „студентите” взеха реванш в Правец, при това по доста убедителен начин с 93-64. Това обаче се случи преди два месеца, а през този период от време се случиха доста размествания и в двата тима. Това важи с пълна сила за Лукойл Академик, където направиха поредната треньорска рокада, а и си върнаха Уили Дийн. Левски пък от своя страна прибавиха няколко важни единици като Чарлс Джоунс и Арнас Казлаускас, които дават повече дълбочина на ростера на Папазов.
 

„Студентите” вече нямат тази хегемония, както през миналата година, когато не допуснаха нито една загуба. Въпреки лошо направената селекция и традиционните корекции в състава през годината, те все още са фаворити както в шампионата, така и в днешната среща с Левски. Дистанцията между тях и останалите отбори в страната обаче е сериозно съкратена, тъй като вече те претърпяха три поражения и то от различни тимове у нас. Първо Левски ги би, после Спартак Плевен ги изненада, а накрая и Рилски спортист тотално ги надигра в Самоков. А участието им турнира на Еврокъп бе само символично през тази година. С други думи Лукойл Академик в момента въобще не е това, което бе и не може да си гарантира нито едно първо място в нито един шампионат у нас. Последната им среща, полуфиналът в Плевен срещу Спартак напълно потвърждава тези думи. В един изключителен мач „студентите” оцеляха накрая с голям късмет. Силното предмостие на шампионите ги прави много лесно разгадаеми за съперника. Спрят ли им основното оръжие, а именно стрелбата от тройката, Лукойл Академик стават много уязвим и лесно победим отбор.

 

„Сините” имат най-добър състав от години, а в момента са отборът, който най-много може а застраши Лукойл Академик. Ако успее да разгърне потенциала си, дори може да се каже, че селекцията на Папазов е по-добра от тази на шампионите. Баскетболистите обаче не разкриват напълно възможностите си и се все още са далеч от най-добрата си форма. Това се показа във вторият мач от четвъртфиналите за Балканската лига, когато тимът бе победен от Фени Индустри и отпадна, въпреки че имаше 16 точки аванс от първата среща. На полуфинала преди ден пък Левски започна много добре, но накрая му трябваше и малко късмет да превъзмогне отпускането на играчите и съдийските грешки в мача с Рилски спортист. Все пак за това причината може да се търси и в отсъствието на Маркъс Хол, най-добрият играч на Левски през този сезон. Надеждите на „сините” са свързани с неговото завръщане днес, но той все още си остава под въпрос за мача след като получи неприятна контузия точно преди старта на финалната осмица за Купа „Леденика”.
 

С други думи чака ни един доста интересен двубой като шансовете на двата тима са абсолщтно поделени за спечелване на купата. Кой ще има щастието да я вдигне след мача днес – Тодор Стойков или Стефан Георгиев, ще видим по-късно довечера...


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи