Шай Щрикс: Доказахме, че регионът се нуждае от състезание като Балканската лига


Шай Щрикс: Доказахме, че регионът се нуждае от състезание като Балканската лига
Шай Щрикс
17-03-2009 10:35 | Balkanleague.net

Спортният директор на Еврохолд Балканската лига Шай Щрикс в момента е в процес на трескава подготовка за Финалната четворка на състезанието, която ще се проведе в Самоков след седмица. Той обаче отдели и няколко минути, за да отговори пред официалната сраница на турнира Balkanleague.net на няколко въпроса за тазгодишното първо издание и за бъдещето на Балканската лига:
 
- Г-н Щрикс, поздравления за силния първи сезон на Еврохолд Балканската лига. Какво ще кажете вие като организатор на турнира?
- Благодаря много. Преди всичко искам да кажа, че всички ние трябва да отдадем дължимото на Г-н Асен Христов и ЕВРОХОЛД като наши основни спонсори. Времената не са лесни, но те бяха зад нас през цялото време и ни подкрепиха през целия сезон. Другата седмица състезанието приключва и равносметката, че лигата предложи добри и професионални условия за всички клубове и резултатът е балансирано и качествено състезание. Да, наистина, има някои дребни неща, които трябва да коригираме за следващия сезон. Но всички сме много щастливи от това, което постигнахме през първия. Въпреки успеха, трябва да продължим да се учим и да ставаме все по-добри.
 
- Имахте ли затрудния да започнете това състезание, при положение, че има доста други клубни турнири в Европа, в които участват много отбори от региона?
- Не беше лесно, но доказахме, че регионът се нуждае от такова състезание. Разбира се, ние не сме Евролигата или Адриатическата лига, но показахме, че имаме една интересна лига.
 
- Какво е според вас нивото на игра в Балканската лига, сравнено с всички тези други евротурнири?
- Баскетболът на Балканите е винаги емоционален. В някои от мачовете играчите влагат просто много сърце, в други пък намират време да покажат, че имат също и добри умения. Както казах и преди година, в този регион имаме добър баскетбол - много млади баскетболисти, на които някой трябва да даде сцена за изява. Когато започнат да играят в такива международни мачове, всеки един от тях става по-добър като играч, което пък вдига и нивото на съответния отбор - Рилски спортист е най-добрият пример за това.
 
- Защо управителният съвет на Еврохолд Балканската лига избра Самоков за домакин на Файнъл Фор?
- Най-модерното баскетболно съоръжение в региона, осигурено телевизионно излъчване и добри условия за настаняване на клубовете.
 
- Очаквахте ли точно тези четири отбора да се класират за Файнъл Фор и имаше за вас много изненади в състезанието като цяло?
- Затова баскетболът е велика игра - всеки отбор, който играе сплотено като такъв, може да стигне върха. Ако вземем за пример Мега Хипо Лизинг - те играят отлично през последните 4 седмици. Рилски спортист са също млад отбор, за първи път в международно състезание, но са във Финалната четворка. Така че, когато играеш като отбор, името не е важно, важен е колективът.
 
- Ако погледнем напред, какво е бъдещето на Еврохолд Балканската лига. Чухме, че има интерес за участие от нови държави?
- През последните няколко седмици имахме няколко срещи с представители на Израелската баскетболна федерация и израелската лига. Вероятно ще имаме вече и един отбор от Израел. Миналата седмица пък посетихме Истанбул за разговори с Турската баскетболна федерация. Идната седмица ще имаме подобна среща в Черна гора, там пък искат да имат два отбора в лигата. Може да се срещнем и с хора от гръcкия клуб Кавала. При всички случаи обаче през следващия сезон форматът на състезанието ще остане същият - 10 отбора, 2 групи, 40 мача в редовния сезон, 8 в четвъртфиналите и накрая Финална четворка. Не искаме да се хвърляме твърде бързо твърде "надълбоко", трябва първо да докажем, че се справяме добре и тогава вече може да увеличим броя на отборите на 12. Но със сигурност за сезон 2009/10 си оставаме с 10.
 
- Очакваниятa ви за предстоящия Файнъл Фор в Самоков?
- Пожелавам на четирите отбора да изиграят възможно най-добрата Финална четворка. Наистина се надявам, че всички ще се забавляват в този заключителен етап на състезанието и че най-добрият отбор ще спечели първата титла в Еврохолд Балканската лига.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи