Хосе Мария Бусета става официално треньор на жените на 30 март


Хосе Мария Бусета става официално треньор на жените на 30 март
Хосе Мария Бусета
17-03-2009 18:27

Испанецът Хосе Мария Бусета ще бъде новият треньор на българският национален отбор по баскетбол. Той ще подпише договор като селекционер на този отбор на 30 март в хотел „Мираж” в Бургас. Както е известно, на същата дата в зала „Бойчо Брънзов” в този град с полуфиналните срещи започва финалната четворка за Купа „Леденика” при дамите.
 

Хосе Мария Бусета е бивш селекционер на испанския национален тим от Олимпиадата в Барселона през 1992 година, а също е работил с по-млади гарнитури в страната си. Той е със звание доктор по психология, завършил в Университетa в Мадрид и също има магистърска степен от Университета в Манчестър, Англия. В момента е Професор по психология към Университета УНЕД в Испания, а също изпълнява и длъжност към централата на ФИБА като инструктор на треньори и психологически съветник на съдиите на ФИБА Европа. 
 

Между останалите позиции, които е заемал по време на кариерата си Бусета е бил съветник на испанския национален отбор по хокей на трева от 1990 до 1996 година и психолог на олимпийския тим на Мексико през 2000 година. От 2001 година е бил Директор по психология към испанския гранд Реал Мадрид и съветник на треньори, играчи и друг персонал.

 

Договорът му ще бъде за 4 години, като първите мачове за националния ни женски тим ще бъде едва през следващото лято.

 

До този момент тимът се водеше от Николай Боруков, но под негово ръководствто не успя да се класира за Евробаскет 2009 в Латвия през юни. Нашите баскетболистки успяха да попаднат в допълнителната квалификация за промоция на този форум, но не се пребориха за едното място за Евробаскет 2009 в команията на Украйна и Германия
 

Помощници на Бусета ще бъдат млади български специалисти, които да приемат опит от испанеца.


Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи