Балкан би и втория в А група, осигури си титлата в нея


Балкан би и втория в А група, осигури си титлата в нея
Балкан бе убедителен не само при първата спорна
18-03-2009 21:03

Отборът на Балкан за пореден път доказа, че мястото му не е в долната дивизия - тимът от Ботевград спечели убедителна успех и срещу втория във временното класиране на т.н. А група, и то на негов терен. При това става дума за Дунав 2007, който е във възход, откакто на кормилото му е Росен Барчовски, но въпреки това тази вечер бе принуден да отстъпи със 76-94 пред своите фенове в Русе. Победата бе 14-а поредна при 0 загуби на Балкан в тази дивизия, а Дунав 2007 е съответно с 9-5, което, при оставащи само 4 кръга до края на първенството, означава, че тази вечер ботевградчани станаха и на теория шампиони на А група.
 
Гостите, водени от Георги Младенов, изиграха много стабилно двубоя, допуснаха само 6 грешки за всичките 40 минути (3 за първите 30!) и окончателно показаха, че в А група няма кой да ги бие. Домакините също дадоха всичко от себе си и изиграха добър мач, но нямаше как да преодолеят разликата в опит и класа, която не бе в тяхна полза.
 
Още в първите минути Балкан заигра на високи обороти и известно време водеше с разлика от 3 до 5 точки. При 6-9 в средата на първата четвърт обаче тя бе заличена с тройка на Калоян Костов, който наниза и още една в следващата атака за 12-9. За съжаление на домакините, това се оказа единственият момент в мача с тяхно водачество в резултата, а и серията 8-0 си остана най-голямата за тях до края. Балкан бързо върна двете тройки чрез Бойко Миленков и Йордан Бозов за 12-15, а за Бозов това бе само началото - той бе неудържим и изведе отбора си напред с 5 точки (19-24) до края на първата четвърт.
 
През втората гардът на Балкан продължи да поразява коша на Дунав 2007 от всякакви позиции и до почивката в личния актив му вече имаше цели 22 точки. Влезлият като резерва Нико Трайков започна да му приглася с добри изяви в нападение и дори сътвори най-красивото изпълнение в мача - забивка от движение с две ръце и с гръб към коша - за да направи за пръв път разликата в полза на отбора си двуцифрена - 22-32. Само продължаващата добра игра на Калоян Костов при атаките на отсрещния кош (14 точки за полувремето) държеше русенци в мача и на почивката те изоставаха с 35-47. Това е разлика, която по принцип не е нестопяема, но нещата не изглеждаха розови за играчите на Барчовски, които имаха много натрупани фаулове. Трима от тях бяха с по три, а само един играч на Балкан имаше повече от един. Изпълнените наказателни удари бяха 1-14.
 
През третата четвърт гостите се възползваха от зачестили грешки на съперника и решиха мача в своя полза. Тази трета четвърт бе много нервна и накъсна от нарушения, като в нея вече и двата отбора заставаха често на наказателната линия - общо 11 фаула и 15 изпълнени наказателни удара само за тези 10 минути. Всичко това се оказа в полза на гостите от Ботевград, които преди началото на последната четвърт имаха комфортен аванс от почти 20 точки - 55-74.
 
Играчите на Дунав 2007 все пак продължаваха да се борят за всяка топка, помнейки много добре, че този сезон вече са обръщали мач от 20 точки разлика в четвъртата част (срещу Овергаз през декември м.г.). Срещу отбор като Балкан обаче това бе далеч по-трудно, въпреки епизодичните точни стрелби на домакините от зоната за три точки. Всъщност до края на третата четвърт те бяха категорично по-добрият отбор по този показател, но пък бяха безпомощни да спрат пробивите и контраатаките на гостуващия тим. В последните 10 минути отборът на Георги Младенов не увеличи повече аванса си, а се задоволи да удържа последните напъни на домакините. Първият от тях бе с 5 точки на Янко Янков в началото на четвъртината за 60-74, а последният - след атрактивна забивка на разигралият се Владимир Николов "Фифти" след пас зад гърба на Сергей Цветков за 68-81. В крайна сметка общо трима от Дунав 2007 и Любомир Лилов от Балкан изгоряха за по 5 фаула, а мачът завърши при 76-94 за гостите, с което бе узаконена тяхната неизбежна титла в А група този сезон.
 
Йордан Бозов наниза 29 точки за победата на Балкан, а освен това записа 7 асистенции и 5 борби. Атанас Радев завърши с 15 точки и 8 борби, Бойко Миленков добави 14 точки, а Мартин Маринов и Никола Трайков - по 11.
 
Най-добрият реализатор на домакините Калоян Костов завърши с 20 точки, младият Ивайло Касабов вкара 13, преди да напусне за 5 лични нарушения, а Сергей Цветков и Янко Янков (също напуснали предсрочно за натрупани фаулове) добавиха по 10.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ДУНАВ 2007 - БАЛКАН
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В А ГРУПА (МЪЖЕ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В А ГРУПА (МЪЖЕ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (МЪЖЕ)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ
 
КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В А ГРУПА (МЪЖЕ)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи