Силите и самочувствието на Спартак в Правец стигнаха за едно полувреме


Силите и самочувствието на Спартак в Правец стигнаха за едно полувреме
Голдуайър атакува през Престън (сн. Стоян Цолов)
21-03-2009 19:42

Лукойл Академик записа 13-та победа в Националната лига след като надигра убедително Спартак Плевен със 101-79 пред собствена публика в спортния комплекс в Правец. Двата отбора се срещнаха само преди седмица в Плевен в турнира за купата на страната, а „студентите” оцеляха след драматична развръзка на полуфиналната им среща. Това обаче не им помогна да спечелят трофея, а днес в първа среща след загубата от Левски на финала те си го „изкараха” на Спартак. След едно много равностойно първо полувреме, всичко се обърна наопаки за гостите от Плевен, които позволиха на Лукойл Академик да се разгърне през вторите 20 минути. Момчетата на Дарин Великов бяха разколебани след почивката, а това даде и знак на Лукойл Академик да запишат разгромна победа и си върнат позагубеното самочувствие.   
 

Началото не предвещаваше такъв край. Първата четвърт бе много оспорвана, Спартак Плевен на няколко пъти поведе, но домакините отвръщаха. Най-голямата разлика за полза на един от двата отбора дойде 45 секунди преди края на първата четвърт след кош на Христо Николов за 27-22. Но в заключителните секунди Илия Станков вкара един наказателен удар, а Робърт Престън оформи приличното 27-25 за Лукойл Академик след 10 минути игра.
 

Играчите на Петко Маринов доминираха през по-голяма част от втората десетка, но така и не успяваха да се отлепят на повече от 5 точки аванс. Плевенчани играеха със самочувствие и не бяха обречени, както в предни гостувания в спортния комплекс в Правец. 2.41 минути преди почивката Хрисимир Димитров вкара тройка и Спартак поведе за първи път във втората четвърт с 38-37. Оттук до края на първото полувреме гостите водеха в резултата, но тройка на Уили Дийн в последната секунда на втората четвърт изведе отново шампионите напред за 47-46.
 

Третата част започна, както и завърши предната – с тройка за Лукойл Академик. Вкара я Ристе Стефанов, а веднага след него и Христо Николов порази целта от тройката за 53-46 само след 74 секунди игра от второто полувреме. Това бе сигнал за Дарин Великов, който знаеше много добре за силата на съперника от зоната за три точки и я прекъсна с първи тайм аут след почивката. В това едноминутно прекъсване най-много внимава Владимир Маринов, който вкара следващите два коша за Спартак и намали на 53-50 точно 2 минути след началото на третата част. Но това не помогна много на гостите, в следващите 3 минути и половина Лукойл Академик направи серия от 14-2 и 4.39 преди края на частта вече имаше комфортен аванс от 67-52. Това принуди Великов пак да реагира с втори пореден тайм аут преди мачът да стане...труден за връщане.  До края на тази част играчите на Лукойл Академик не само съхраниха аванса си, но и добавиха няколко точки повече от съперника. След 30 минути игра „студентите” имаха аванс от цели 19 точки – 79-60.
 

Още в началото на последната част Ристе Стефанов вкара два наказателни удара и разликата за първи път мина границата от 20-те точки – 81-60. Спартак отвърнаха чрез 5 поредни точки (тройка на Острев и двойка на Георгиев) за 81-65, но това бе всичко от тяхна страна в тази среща. Няколко поредни сполучливи атаки на Лукойл Академик тотално ги пречупи, а до края на терена имаше само един отбор. Малко под 2 минути преди края с първия кош на национала Димитър Ангелов преднината на „студентите” достигна и 30 точки (101-71), а гостите от Плевен вкараха последните 8 точки в мача и направиха загубата си съвсем малко по-малка. Краен резултат 101-79 за Лукойл Академик.


Лукойл Академик и в тази среща показа основното си оръжие – точната стрелба от зоната за три точки. Те вкараха 15 тройки от 26 опита, което е един отличен процент 57.7. В това се отличи Стефанов, който бе точен 6 пъти от тройката за общо 24 точки – най-много в срещаат, въпреки че влезе като резерва. 4 тройки добави Лимайър Голдуайър, а накрая завърши с 18 точки, 4 борби и 4 асистенции. Христо Николов добави 20 точки, от които 3 тройки, а Тенчо Банев бе един малкото, които не вкара тройка на Спартак днес. Той пък завърши с 14 точки и 7 борби. Отсреща обаче той нямаше съпротива, тъй като Спартак Плевен игра без контузения център Саша Топчов.
 
Най-полезен за Лукойл Академик обаче бе Уили Дийн, който остана на 4 борби от трипъл дабъл – 19 точки (3 тройки), 10 асистенции и 6 овладени топки.
 

Единствената лоша новина за Лукойл Академик в тази среща е липсата на достатъчно игрово време за Николай Върбанов и Веско Веселинов. При това играните минути на Върбанов трябва да са по 20.0 средно във всеки мач по правилото на БФБ за националните играчи под 24 години. Той значително изостава в това отношение и клубът ще понесе финансови санкции от баскет-централата. Днес той игра само 2 минути и за това време направи една грешка.
 

За Спартак Плевен Цветослав Острев и Илия Станков вкараха по 16, а Владимир Маринов добави 12 точки. Най-полезният играч от турнира за купата на България миналата седмица Хрисимир Димитров остана със скромните за него 11 точки и 6 отнети топки, но пък допусна и 7 грешки.

 

След като голяма част от актьорите тази вечер ще участват в HDI мача на звездите другата неделя, на Лукойл Академик предстои гостуване на Левски в мега-дербито на следващия кръг. Мачът ще бъде в зала "Универсиада" на 2 април. Спартак Плевен от своя страна гостува два дни по-късно в Ямбол на местния тим.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК – СПАРТАК ПЛЕВЕН
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ
 
КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В НБЛ (МЪЖЕ)


 

ТОП 10 НА 19-ти КРЪГ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи