Атила Сантош - MVP на 19-ия кръг в НБЛ


Атила Сантош - MVP на 19-ия кръг в НБЛ
Атила Сантош
22-03-2009 03:05

Бразилецът Атила дош Сантош от Евроинс Черно море е вече 9-ият чужденец, който става MVP на кръг в Националната баскетболна лига този сезон - по точно на 19-ия кръг. Тези 9 чуждестранни баскетболисти си "поделиха" първите места в нашата класация за MVP в 17 от тези 19 кръга - една незадоволителна равносметка за продукцията на българската бакетболна школа. От друга страна, присъствието на толкова много чужденци по върховете на класациите би могло да означава, че родното ни първенство е станало по-силно... ако можехме да кажем, че тези чужденци са наистина класни, а не само се възползват от ниското ниво в България, за да "показват мускули". Атила Сантош бе един от най-загадъчните персонажи в тази чуждестранна "трупа" със своите (меко казано) непостоянни изяви. Не е нужно човек да е голям баскетболен експерт, за да забележи огромния потенциал на бразилския център на Черно море. Досега обаче той рядко го реализираше в мачовете, за съжаление на треньорите, и най-вече - на феновете на варненския тим.
 
В петък обаче Атила "избухна" в домакинския мач на Моряците с Рилски спортист и наистина показа какво може. Той влезе като резерва през първата четвърт, но вкара цели 16 точки само за 11 минути до края на полувремето, а през второто добави още 12 към актива си. Тези 28 точки с добра успеваемост на стрелбата (13/18 за две точки) плюс 12 борби му осигуриха коефициент 31 - най-силният мач за бразилецът, откакто подписа с Черно море през септември м.г. Досега той имаше 3 появявания в Топ 4 на нашата редовна класация за MVP на кръга - едно 2-ро, едно 3-то и едно 4-то място (и трите доста отдавна - съответно през октомври и два пъти през декември 2008 г.). Сега той покори и върха в нея. На всички във Варна им остава да се надяват следващият му силен мач да не бъде след още 3 месеца, защото тогава сезонът вече ще е свършил...
 
Със същият коефициент 31, но с по-малко отбелязани точки, на второ място в индивидуалната класация след съботните мачове се нареди Уили Дийн. Плеймейкърът на Лукойл Академик беше MVP на два от предишните три кръга в НБЛ, а сега малко не му достигна да направи впечатляващ хеттрик. Той бе с основен принос за домакинската победа на "Студентите" над Спартак Плевен, записвайки дабъл дабъл от точки (19) и асистенции (10), плюс 6 борби и 4 отнети топки.
 
Третото място с коефициент 27 остана за Травис Питърсън от Рилски спортист. За него, разбира се, остана и разочарованието, че силната му игра (24 точки, стрелба 4/6 от двойката и 4/5 от тройката, 8 борби) не бе достатъчна за победа на отбора му.
 
Най-добър реализатор на кръга е Атила Сантош, пак той е и най-добър шести играч, и най-добър борец под кошовете. "Шампион" по асистенции е, разбира се, Уили Дийн (не са много играчите у нас, които са способни да запишат двуцифрен брой такива в една среща), а с 6 отнети топки първи по този показател е сърцатият капитан на Спартак Плевен Хрисимир Димитров.
 
След 19-ия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно на мач са: Травис Питърсън (коефициент - 20.0), Маркъс Хол (точки - 22.7), Байрън Сандърс (общо борби - 11.6, борби в защита - 8.4, борби в нападение - 3.2 - и блокове - 1.5), Бранко Миркович (асистенции - 4.8) и Хрисимир Димитров (отнети топки - 2.35).
 
(Забележка: Играчи, които са напуснали отборите си в НБЛ преди началото на втората фаза в лигата, отпадат от тези класации за сезона.)

ТОП 10 НА 19-и КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи