Момчетата на БУБА баскет победиха Черно море, но не се класираха


Момчетата на БУБА баскет победиха Черно море, но не се класираха
Николов бележи от наказателната линия
22-03-2009 18:01 | BubaBasket.com

Отборът на БУБА баскет – момчета до 14 години победи с 85-78 Черно море Варна, но не успя да се класира за Финалната четворка на турнира за купата на България. В първата среща възпитаниците на Теодора Смочевска и Емилия Кръстева бяха загубили със 74-104 във Варна и сега им бе трудно да наваксат тази разлика в мача-реванш, пише клубния сайт на БУБА баскет - BubaBasket.com. Срещата се игра при изключително голям интерес в залата на стадион „Васил Левски”, а за пореден път не бе допусната публика на седалките, предназначени именно за тази цел. 
 
След 4 минути игра гостите водеха с 11-2 благодарение на активната игра на Николай Стоянов от Черно море. Играчите на БУБА баскет стартираха срещата с прекалено голям репсект към съперника, което доведе до голям брой грешки от тяхна страна. 2.18 минути преди края на първата четвърт за първи път гостите поведоха с двуцифрен точков актив – 6-16. До края на тези първи десет минути обаче домакините, въпреки слабия старт намалиха разликата на половина – 13-18. Стоянов от гостите бе вкарал 14 от всичките точки на тима си, но получи контузия и повече не влезе в игра до края на срещата.
 
През втората четвърт в игра влязоха вторите петици на двата тима, а с това и започна надмощието на малките възпитаници на БУБА баскет. Бяха изминали само 3 минути и половина, а домакините излязоха за първи път напред в резултата за 22-21. До средата на втората четвърт двата тима си размениха по няколко пъти водачеството в мача. Минута преди почивката се стигна до 38-32 в полза на БУБА баскет, най-голяма преднина в тяхна полза от началото на мача. Но последваха две сполучливи атаки на гостите в оставащото време и така между двете полувремена резултата бе 38-36 за БУБА баскет.
 
Второто полувреме започна по-същия начин, както и първото – доста оспорвано. БУБА баскет се опитваха да дръпнат в резултата, а Черно море правеха всичко възможно да не го позволят. След тройка от крилото на Евгени Хаджирусев и кош с фал на Георги Кръстев домакините излязоха напред с 49-45. В този момент за гостите отново се разигра Антон Диков, който бе и основната причина в тази трета четвърт Черно море да са равностойни на домакините. Петко Динев получи контузия в глезена, но след като му бе оказана медицинска помощ се върна отново в игра. Това обаче не попречи на Диков да продължи с добрите си изяви за Черно море. Той вкара тройка и кош със сирената в края на частта, с което изравни резултата за 59-59.
 
На два пъти в началото на последната четвърт Черно море повеждаше с 2 точки, но БУБА баскет излезе в 32-та минута с три точки напред 68-65. Тогава старши треньорът на гостите взе прекъсване, а веднага след него Диков изравни с кош и допълнителен наказателен удар за 68-68.
 
Надлъгването продължи и през последните 10 минути. Най-накрая и Денис Титов се разигра за БУБА баскет. След като бе изтласкан и стреля дори на два пъти от зоната за три точки, той вкара три поредни коша за своя тим. Но освен него и останалите продължиха да се борят мъжки. Георги Кръстев, Камен Атанасов, Евгени Хаджирусев и Христо Занев, както и всичките им останали съотборници се раздадоха по време на целия мач и се бореха за всяка топка. Гостите също не се предаваха лесно, а това разбира се донесе много сблъсъци в залата на стадион „Васил Левски”.
 
Три минути преди края след пореден кош на разигралия се Атанасов, БУБА баскет дръпна с 5 точки – 81-76. Даниел Николов увеличи на 83-76 след като вкара кош, но пропусна фала 2.16 секунди преди финалната сирена.
 
До края двата тима си размениха по един кош, с което оформиха крайния резултат 85-78 за БУБА баскет. Победа, която е много ценна с оглед на силния съперник, но недостатъчна за класиране на Финалната четворка за това дебютно издание на турнира за купата на България при подрастващите.
 
И накрая, нещо за отбелязване. Направи впечатление отличното съдийство на Станка Колева и Татяна Вълчева, които показаха примерно как трябва да се обслужват срещи и при подрастващите. Нещо, което липсваше в първата среща, когато повечето от отсъжданията бяха в една посока и което доведе до 30 точки разлика между два равностойни отбора в полза на единия от тях. Когато играят два почти еднакви като сила отбори, те несъмнено се поставят в неравностойно положение по отношение на обслужващите съдии у дома и навън. Без съмнение идеята за този турнир е прекрасна от страна на федерацията, но назначаването на съдии от региона понякога води до неочаквани, нежелани и доста често необратими развръзки. Разбираме, че всички искат да пестят от средства и предпочитат един или друг съдия от региона, но в края на краищата с това явление често се опорочава самата идея и в края на краищата страдат самите отбори.
 
И това в никакъв случай не омаловажава крайния успех на малките „моряци”, класирали се съвсем заслужено между четирите най-добри състава. Някои от техните състезатели спокойно могат да играят сполучливо и с по-големите батковци. На полуфинал Черно море се изправя срещу Лукойл Академик, а в другия полуфинал ще играят момчетата на Овергаз и Балкан Ботевград.


Домакинството ще бъде определяно според предложените условия за организирането, а срокът за подаване оферти за приемането на финален турнир за Купа България е 23 март 2009 година. Самите състезания ще бъдат от 2 до 4 април.
 
БУБА баскет (14) – Черно море (14) 85-78 (13-18, 25-18, 21-23, 26-19)
 
БУБА баскет (14): Хаджирусев 7, Атанасов 23, Гинев 2, Велев 4, Титов 12, Кръстев 13, Михайлов 2, Янакиев 4, Николов 16, Алексиев 2
 
Черно море (14): Борисов 0, Вутев 2, Петков 0, Златев 2, Ненков 0, Янков 7, Харизанов 10, Иванов 9, Маринов 4, Стоянов 14, Диков 30
 
Съдии: Станка Колева, Татяна Вълчева


РЕЗУЛТАТИ ОТ ЧЕТВЪРТФИНАЛНИТЕ СРЕЩИ 


 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи