Асен Христов: Даваме баскетболни емоции на Балканите


Асен Христов: Даваме баскетболни емоции на Балканите
Асен Христов
25-03-2009 15:26

Асен Христов - Президент на Еврохолд, основен спонсор на Балканската лига:

"Искам да благодаря на всички - на журналистите за отразяването и на моя екип тук за организацията. Мисля, че първото издание на Еврохолд Балканска лига беше наистина много успешно. Никога не бях виждал толкова оспорвани срещи завършили с такива малки разлики, както и много изненади, като например отпадането на Суислайън Таково. Като основен спонсор сме много доволни от рекламния продукт - вече сме много по-популярни в доста страни.

Надявам се, че всичко ще продължи така и в следващите години и аз ще бъда почетен гост на стотното издание. За това имаме гости от Евролигата, от ФИБА Европа. Имаме и официални гости от българското правителство, които ще дадат наградите след финала. Този финален турнир донесе много финансови постъпления за община Самоков, а точно това е и нашата идея - спорта да помага на икономиката. Уверен съм, че Еврохолд Балканска лига ще расте. Но искаме да се ограничим само в рамките на Балканския полуостров, защото има специфична емоция в региона, която носи много повече енергия по време на мачовете. Вярно е, че има глоализация по света, но не толкова във спорта, където местни прояви са много по-лесни за организиране от страна на спонсорите. Разбира се Балканската лига е много популярна и много държави искат да се включат, като дори от чешкия Нимбурк проявиха желание, но засега тази част от Европа не е част от Балканите.

С Израел е различно, защото хората в тази държава са близки до балканците по манталитет. Ето защо участието на израелски отбор следващата година е почти сигурно. Ние ще имаме поне два отбора от всяка от страните, които започнаха турнира, а освен от Израел и от Босна и Херцеговина и вероятно от Гърция и Турция. Решихме да има 12 отбора следващия сезон с две групи от по шест тима. Всички транспортни разходи ще се подсигурят от организаторите.

Клубовете от всяка страна ще бъдат избирани от местните федерации. Нашите условия ще бъдат: финансова сигурност и брой зрители. За нас зрителите са по-важни от това колко силен е отборът, тъй като продаваме продукт.

Имаме и други нови идеи, за които ще мислим в бъдеще, като например победителя в Еврохолд Балканска лига да играе в нещо като турнир срещу победителите от другите регионални лиги. Като спонсори ние ще опитаме да намерим начин, нашия шампион да играе в някое състезание от по-високо ниво. Нашата цел е да създадем добра традиция и висока стойност."

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи