Приключи междуобластното първенство при юношите в регион „Мизия”


Приключи междуобластното първенство при юношите в регион „Мизия”
Видабаскет срещу Спартак Плевен
30-03-2009 20:11

Днес в Монтана на неутрален терен се проведе турнирът на четирите най-добри отбори от региона. Главен съдия бе Валентин Белчев, а отборите финалисти бяха посрещнати и поздравени от регионалният представител на БФБ Борислав Томов.   
 
В първия полуфинален сблъсък от програмата отборът на Спартак-Плевен се наложи над Ботев-Враца със 112-92. По части: 31-23, 27-22, 25-27, 29-20.
 
От самото начало на срещата възпитаниците на Петьо Колев наложиха натиск и закономерно поведоха в резултата, а водачеството те не изпуснаха до края. След почивката момчетата на Христо Цветков на няколко пъти скъсяваха опасно дистанцията между двата тима, но рутина и опит не стигнаха за нещо повече. Врачани допуснаха изключително много грешки в срещата, което бе най-голямата им слабост, докато обратното- плевенчани не пропуснаха да ги накажат във всеки един момент. Накрая разликата в полза на Плевен значително нарастна, а те показаха невероятна успеваемост в стрелбата и вкараха цели 112 точки.
 
Във втория полуфинален сблъсък излязоха отборите на Видабаскет и Етър-49 от Велико Търново.
 
Търновци откриха резултата в срещата чрез Василев, но Теодор Киров възстанови равенството в ответната атака, а след това индивидуален негов пробив с реализира кош с фаул прати Видабаскет напред за 7-3. Теодор Илиев за видинчани и отново Василев за Етър си размениха по една тройка. Видабаскет наложи натиск и чрез Атанас Иванов и отново тройка на Илиев дръпнаха с 18-12, което принуди Ивайло Стоименов 1.11 преди края на частта да вземе първото прекъсване в срещата.
 
Втората четвърт започна с пълно себеотдаване в защита наложено от капитана на видинчани Васил Йорданов. Нападението също свърши своята работа като Стефан Богомилов на няколко пъти отбеляза, добавяйки и тройка в актива си. Атанас Иванов и Теодор Киров също не пропуснаха да накажат Етър, а при 34-18 Иво Стоименов взе второто си прекъсване. Частта бе затворена при 20-15 за Видабаскет.
 
След почивката момчетата от Велико Търново се мобилизираха и започнаха да играят далеч по-добре, като методично намаляваха аванса на видинчани. Те дори взеха частта с 16-13, но като че ли нямаха сили за нещо повече в тази среща. А треньорското ръководство се оплака и от кадрови проблеми с множество контузии на основни състезатели, който пропуснаха турнира на финалната четворка.
 
В последната четвърт Видабаскет не допусна изненада, въпреки че разликата между двата тима на моменти бе 7-8 точки. Възпитаниците на Краси Генов наложиха силен финален натиск и отново чрез активна защита и успешни стрелби на Теодор Илиев и Атанас Иванов отказаха търновци от битката за финала на региона. Три минути преди края при резултат 74-54 Краси Генов изкара основните състезатели и пусна резервите на тима. Полуфиналът завърши с успех за Видабаскет, който в крайна сметка победи Етър-49 с 80-58.
 
Статистика:
Видабаскет-Етър-49  80-58 (18-14, 20-15, 13-16, 29-13)
Съдии: Милен Цветков, Енчо Георгиев
 
Видабаскет: Атанас Иванов-27 точки /3 тройки/, Теодор Киров-14, Стефан Богомилов-13 /1 тройка/, Теодор Илиев-12 /2 тройки/, Владимир Гулев-4, Амар Тахирович-4, Васил Йорданов-2, Ивайло Ценков-2, Николай Илиев-2. 
 
Етър-49: М.Митков-20 точки, Н.Михайлов-13, С.Василев-7 /1 тройка/, С.Златев-5 /1 тройка/, М.Дончев-5 /1 тройка/, П.Йорданов-4 /1 тройка/, А.Пашов-2, Н.Карапенев-1, Н.Георгиев-1. 
 
В спор за 3-4 място излязоха отборите загубили в полуфиналите днес, а именно: Ботев и Етър-49. Срещата бе изключително интересна и оспорвана, като отборите непрекъснато си сменяха водачеството. В достойният малък финал на първенството по-издръжливи излязоха момчетата на Иво Стоименов, които спечелиха с 95-77 /18-23, 19-18, 26-24, 32-12/.
 
Битката за първото място противопостави Видабаскет и Спартак-Плевен. Видинчани спечелиха спорната топка чрез Теодор Киров и първи откриха резултата чрез пробив на Стефан Богомилов. Христов връща за първото равенство след реализиране на два успешни наказателни удари. Видинчани бяха по-настойчеви и взеха първата част с 25-20. Спартак обаче се мобилизираха и отвърнаха на началния видински щурм, като взеха инициативата в свои ръце още в началото на втората част. Само за 4 минути те направиха пълен обрат и поведоха в резултата с 4 разлика. Момчетата на Краси Генов стегнаха защитата, като овладяха няколко топки под собствения кош и с контри наказаха Спартак за обрат в тяхна полза при 35-30. До края на полувремето играта вървеше кош за кош, а минута преди края таблото показваше 39-39. В кайна сметка по съобразителни в последните минути се оказаха плевенчани, които дори и минимално затвориха полувремето с точка повече при 40:39. Видинчани натрупаха доста нарушения в този период от двубоя, а първото и единствено за Плевен бе отсъдено 2 секунди преди края на частта.
 
След почивката по свежия отбор на терена бе този на Спартак, който успя да дръпне напред с още 6 точки. Атанас Иванов за видинчани извърши неспортменско нарушение, което бе и четвърто за състезателя, с което положението стана много тежко за треньора Генов. Разликата в полза на плевенския тим нарастна на 10 точки три минути до края, а резултатът преди началото на последната четвърт бе 61-48.
 
Заключителните 10 минути започнаха с тотален натиск на Видабаскет, които търсеха победата докрай. Стефан Богомилов реализира бързи 5 точки и намали разликата до 8 точки, което принуди Петьо Колев още във втората минута да вземе прекъсване за плевенския тим. Теодор Киров със солова акция върна Видабаскет в мача за 61-55. Но всичко за тях приключи в тези минути на срещата. Спартак бързо се съвзеха от шока и отново започнаха да диктуват положението на терена. Те заслужено спечелиха финалния сблъсък с 84-70, а Видабаскет се задоволиха с второто място на регион „Мизия” при юношите. Най-слабото място на видинчани в цялата среща бе борбата в подкошието и липсата на концентрация във важни моменти, което се оказа решаващо за загубата на финала от опитния плевенски тим.
 
И четирите отбори продължават в следващия зонален етап от държавните надпревари, а предимството за Спартак като регионален първенец е, че ще е домакин на една от зоните, а видинчани ще влязат като втори поставен отбор.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи