Девойките на Рилски спортист фаворитки за финалите на лигата


Девойките на Рилски спортист фаворитки за финалите на лигата
Рилецо е фаворит, но трябва да внимава за изнанади
01-04-2009 06:48

Днес в Самоков започва Финалната четворка на първото издание на Младежката лига за девойки - едно от двете паралелни състезания (за юноши и девойки), които бяха учредени през този сезон от БФБ. Тепърва ще се види доколко тази идея на новото ръководство на федерацията в следващите няколко години ще допринесе за развитието и евентуалното възраждане на женския ни баскетбол. Едно е сигурно: няма да навреди. Като за първи сезон, изиграните вече 30 мача безспорно дадоха шанс за изява на някои талантливи момичета и допълнителни игрова практика на други, играещи редовно и в женските състави на своите клубове.
 
Предстоящите полуфинали и финали пък гарантират много емоции през следващите два дни в "Арена Самоков", едно своебразно продължение на тези от Бургас, от финалната четворка на женската Купа България. Има дори предварителна прилика - в девическата лига също домакинът на финалната четворка се смята за фаворит за крайния успех, но трябва да внимава да не сгреши още на полуфинала, както това направи бургаският Лукойл преди два дни. Девойките на Рилски спортист e по-малко вероятно да допуснат същата грешка срещу Славия, но и на тях нищо не им е гарантирано, ако не си го извоюват сами на игрището в своята зала.
 
Първо обаче е другият, още по-интригуващ полуфинал на лигата за девойки - от 15.00 часа един срещу друг се изправят равностойните отбори на НСА и Черно море Одесос. В редовния сезон те, заедно със Славия, завършиха с абсолютно равен актив от 6 победи и 4 загуби. Всъщност през голяма част от сезона отборът на НСА вървеше втори в класирането, поддържайки преднина пред другите два от тези три тима с приблизително изравнени възможности. Девойките на НСА обаче завършиха с три загуби на последния турнир в Русе, пъпреки че играеха добре, а две от срещите им бяха истински драми. На обратния полюс като крайни резултати в този завършек на редовния сезон бе днешният им съперник Черно море Одесос - три поредни загуби и логично повишено самочувствие и амбиции сега в битката за медалите.
 
Водещи фигури в тима на НСА са атакуващият гард Сара Маринова (21.4 точки средно на мач в редовния сезон), както и титулярният тандем в подкошието - Анита Димитрова (12.7 плюс 7.2 борби) и Мария Рангелова (съответно 11.8 и 6.2). Специфично за този отбор е, че старши-треьорът Жасмин Цанкова не разполага в този състав девойки с много опции в гардовата линия, и особено на поста плеймейкър, което налага честото използване на т.н. "point forward" - най-често Ивон Тодорова или Румяна Давидкова.
 
Отборът на Черно море Одесос се отличава с приятен комбинативен стил на игра, наложен от опитния наставник Венцеслав Гечев. Основен реализатор е гардът Станислава Станкова (23.1 точки средно на мач), а и всички останали впечатляват едновременно със силна мотивация и добри тактически и технически възможности. Именно с това момичета като например Ралица Ласкова и Полина Аврамова напълно компенсират липсата на необходимите "габарити" за своите постове.
 
За споменатият вече втори полуфинал - между Рилски спортист и Славия, от 20.00 часа - домакините ще излязат със самочувствието на отбор, непобеден в редовния сезон - 10 успеха от 10 мача. Момичетата от Самоков обаче не трябва да забравят, че именно срещу "белите" от София бяха двете им най-трудни победи - докато всички останали съперници бяха неизменно разгромявани с поне 20 точки разлика, Славия отсъпи само с 12 в единия мач, а в другия дори стигна до продължение и загуби с 4.
 
Безспорен супер талант (поне с изявите си в нападение) в тима от Самоков е крилото Христина Иванова - топ реализатор не само на своя отбор, но и на цялата Младежка лига за девойки до момента, с 27.1 точки на мач. Стефка Митева доминира в подкошието със средно 13.7 точки и 11.9 борби, а добре им "асистират" във всички елементи от играта талантливите Вероника Джикова, Доли Цанкова и Виолина Кочева.
 
Лидер на Славия е гардът Стефка Николова (16 точки, 7.2 борби и 4.5 асистенции средно на мач), но девическият състав на столичния клуб е изключително балансиран, с още 4 момичета, бележещи двуцифрен брой точки средно на мач - Даниела Делева, Памела Дечева, Мила Виденова и Тонка Тенчева. Още повече - общо 8 - са състезателките с двуцифрен коефицент, което е дори по-важно от отбелязаните точки. Победителите от двата полуфинала ще се срещнат за титлата в девическата лига утре от 17.30 часа, а загубилите играят преди това, от 15.30, за 3-4 място.

СКАУТИНГ на НСА и Черно море Одесос
 
СКАУТИНГ на Рилски спортист и Славия

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи