Левски срещу Лукойл Академик днес в Универсиада


Левски срещу Лукойл Академик днес в Универсиада
Георгиев и Стойков излизат един срещу друг
02-04-2009 09:39

Днес в зала „Универсиада” от 17.30 часа при символичен вход от 1 лев ще се играе дербито на 20-ия кръг от шампионата на НБЛ между Левски и Лукойл Академик. Един срещу друг се изправят двата отбора с най-добри постижения до този момент. Те имат по 13 победи, а Левски има една загуба повече, тъй като са изиграли мач екстра. До края на редвония сезон двата отбора ще се срещнат още два пъти и ако „сините” спечелят и двата мача, почти сигурно ще си осигурят домакинско предимство преди началото на плейофите. Във всеки един друг вариант (една или две победи над прекия си съперник) Лукойл Академик ще спечели без проблеми първото място след редовната фаза от шампионата.
 

Досега Левски и Лукойл Академик се срещнаха два пъти през този сезон, а „сините” водят с 2-1. В шампионата на НБЛ те си размениха по една победа, докато безспорно най-ценния успех за Левски бе ударът им в Плевен с който спечелиха купата на България. Есента в зала „Христо Ботев” Левски прекъсна непобедимата серия на Лукойл Академик от 28 октомври 2006 година, когато те паднаха от ЦСКА. Крайният резултат бе 105-100, но в един момент от втората четвърт разликата бе стигнала до шокиращите 25 точки в полза на "сините" и фаворитът Лукойл Академик бе на път да бъде разгромен. Все пак през второто полувреме той избегна подобна участ, но не можа да предотврати самата загуба.

 

На 17 януари тази година Лукойл Академик си отмъсти по безапелационен начин за първата загуба. Те спечелиха с 93-64 след като Левски изиграха най-слабия си мач от началото на шампионата. Голямата победа на „студентите” и неочакваните загуби на момчетата на Тити Папазов в този момент като че ли предрешиха първото място в редовния сезон на Националната лига. Последваха нови загуби на Лукойл Академик от Спартак Плевен, а след това и от Рилски спортист, докато Левски влезе в серия и така битката за първата позиция преди плейофите се завърза.
 

Третият сблъсък между Левски и Лукойл Академик бе вече извън НБЛ, а именно финала за купата на страната в Плевен. „Студентите” вече бяха с нов треньор – Петко Маринов, но и той не помогна за защита на трофея. Левски победи и спечели купата на България след като детронира с 89-81 съперника пред пълни трибуни в плевенската зала "Балканстрой". И за разлика от шампионата, в този турнир възможност за поправка от страна на загубилия няма.
 

Напрежението у лагера на Лукойл Академик е далеч по-голямо, но пък вече задължението на Левски е да докаже, че победите им досега над този съперник не са били плод на случайност.


ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ
 
КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В НБЛ (МЪЖЕ)  


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи