Видин ще е домакин на 3 от зоните при подрастващите


Видин ще е домакин на 3 от зоните при подрастващите
Зала Фестивална ще бъде домакин на три зони
05-04-2009 15:51

Най-интересните и оспорвани състезания преди Държавните финали са зоналните първенства. Те ще се проведат в рамките на два месеца от май до юни, а първите два отбора от всяка зона се класират на финалите за съответната възраст. Единствено при юношите системата е по-различна. За финалните състезания директно се класират отборите от финалната четворка на младежката баскетболна лига, а това са Черно море, Левски, Рилски спортист и Лукойл Академик. Останалите отбори участващи в лигата са разпределени в пет зони. От тях само първенците се класират директно за финалите, а вторите отбори играят допълнителна зона бараж за определяне на още три отбора за допълване на финалните дванадесет. При девойките системата е същата, но при тях зоните са четири и за участие на финалите отиват само първенците и с четирите отбори от лигата за девойки- Рилски спортист, НСА, Славия и Черно море Одесос оформят финална осмица. При мини момичетата до 10 г. най-вероятно няма да има зонални първенства, поради по малкия брой отбори участници, а БФБ ще организира за тях фестивал на финалистите.
 
БК”Видабаскет” ще участва в зоналните надпревари с всичките си 8 отбори от детско-юношеската школа в двете си направления. Пет са отборите в мъжкия профил – мини момчета до 10 и 12 години, момчета до 14, кадети до 16 и юноши до 19 години.
В женското направление Кирчо Цветков, Марина Димитрова и Румен Груев са подготвили три отбори- мини момичета до 10 години, които деректо отиват на фестивал на финалистите, мини момичета до 12 и момичета до 14 години.
 
В първия етап на първенството Видабаскет стана областен първенец на регион „Мизия” с три от отборите си в силния пол и по право ще бъде домакин на зоните:
 
Кадети (16 години)
зона Видин (25-26 април 2009г.)
зала „Фестивална”

отбори участници:
Видабаскет (Видин)
Ботев (Враца)
Славия (София)
Доростол (Силистра)
Шампион (София)

Техническата конференция ще се проведе на 25.04.2009г.
Място-зала „Фестивална”, начален час- 09.30
 
Отборът на видинчани, който е финалист от миналата година, се води от Краси Генов с помощник Благой Йовчев. Очакват се интересни и оспорвани битки най-вече със столичните тимове и отборът на Доростол, където детско-юношеското ниво на баскетбола много се издигна през последните години. Два от тези отбори най-вероятно ще са от щастливците, които ще се класират за държавните финали. Безспорно домакинтвото дава известно предимство на Видабаскет, но според треньора Генов е и нож с две остриета, имайки предвид намесата на много фактори и психологическия натиск върху неговите състезатели от спечелване на всяка цена пред собствена публика, което може да доведе до скованост или пренавиване в двубойте. От голямо значение за всички отбори ще е изтегления жребии и реда на срещите, като се знае, че те ще са по две на ден. Аутсайдер в зоната е отборът на Ботев-Враца, който Видабаскет многократно е побеждавал през този сезон в регион „Мизия” и то с внушителна разлика.
 
Момчета (12 години)
зона Видин (09-10 май 2009г.)
зала „Фестивална”

отбори участници:
Видабаскет (Видин) 
Чавдар (Троян)
Ахил (София)
Спортист (Своге)
Овергаз (София)

Техническата конференция ще се проведе на 09.05.2009г.
Място-зала „Фестивална”, начален час- 09.30
 
Видабаскет се води от Кирчо Цветков с помощници Марина Димитрова и Румен Груев. И тук най-вероятно битката за двете места даващи квоти за финалите ще е между домакините и софийските отбори, като фаворите ще са видинчани и Овергаз. Не трябва да се подценява и отборът на Сортист, който може да поднесе неприятна изненада на всички отбори от зоната. Оутсайдерът според треньорското ръководство на видинчани са Чавдар, отбор също от нашия регион „Мизия”, който сме побеждавали убедително и без проблеми в междуобластните надпревари.
 
Мини момчета (10 години)
зона Видин (16-17 май 2009г.)
зала „Фестивална”

отбори участници:
Видабаскет (Видин)
Левски (София)
Спортист (Своге)

Техническата конференция ще се проведе на 16.05.2009г.
Място-зала „Фестивална”, начален час- 09.30
 
Забележка:
Датите определени от БФБ за тази зона съвпадат с финални състезания от ученическите игри в зала „Фестивална” /14-17 май/. БК”Видабаскет” вече е запознала федерацията и се очква промяна на датата. Свободни дати за евентуало преместване на зоната с няколко дни са: 11,12,13 и 18,19,20,21 май.
 
И този отбор на Видабаскет се води от Кирчо Цветков с помощници Марина Димитрова и Румен Груев. Видинските момчета изиграха доста срещи и натрупаха опит в един от най-силните региони „Витоша” от междуобластните надпревари, където участваха поради липса на отбори в регионална група „Мизия”. Предвид малката възраст /9-10 г./ на състезателите трудно може да се даде някаква прогноза за класиране и фаворити. Тук преди всичко се играе за популяризиране на играта, за създаване на първи навици, забава и удоволствие от боравенето с оранжевата топка. А класирането, което не би трябвало да го има- да си остане за статистиката или чиновническите тефтери. Видабаскет като домакини ще се постарае да направи истински празник за най-малките любители на баскетболната игра, а че това ще се случи, няма да е изненада за никой! Вече са предвидени много изненади и допълнителни награди за участниците в зоната, а отборите, които ще дойдат във Видин, могат да се нарекат щастливци. Тези дечица ще имат възможност да участват в един истински баскетболен празник, какъвто трябва да е във всички зали в страната, именно за тази възраст. За съжаление при участието на Видабаскет в софийския регион през първия етап на шампионата не може да се каже, че с нещо тези деца бяха впечатлени като организация и отношение, което да спомогне за привързаността им към този уникален спорт. В залата на Септември, на Академик, на Българска армия децата от Видин видяха също уникални неща, а векът в който живеем е 21-ви. В участието на последния турнир от регион „Витоша” на Стадион „Васил Левски” пък нямаше и такъв. Столичните домакини не бяха подсигурили медицинско лице, а децата на отбора, с който Видабаскет трябваше да играе бяха и без треньор. Само съобразителната намеса на треньора Румен Груев и един родител в залата оправда пропътуваните 500 км на видинчани. Те взеха свирките и спретнаха набързо съдийската бригада и неофициално извън протокола проведоха срещата между двата тима. И всички останаха доволни и удовлетворени от тази приятелска среща между десетгодишните момчета- бъдещите надежди на българския баскетбол. От няколко години във Видин се работи с 8-10 годишни деца, дори и много по-малки, като непрекъснато се търси възможност да се подсигурят участия в шампионата на страната, понеже от Видин до Велико Търново не се работи и няма отбори в тази най-малка възрастова група. Радващо е все пак, че БФБ допусна Видабаскет в софийския регион, та дори и извън класирането, но пък на няколко пъти видинчани бяха определени за символичен домакин и финансово обезпечиха разходите за столичните надпревари. Път, храна, хотел и домакински разходи в София – това е равносметката за участието с 10-годишните баскетболисти извън класирането в регион „Витоша”. Най-златната във финансово отношение възраст на Видабаскет от всичките до юношите, но дано инвестицията си заслужава и тези деца да продължат и занапред да се занимават активно с оранжевата топка.

Останалите видински отбори са разпределени в следните зони:
Юноши (19 години)
зона Ботевград (17-18 април 2009г.)
зала - "Балкан"

отбори участници:
Видабаскет (Видин)
Балкан (Ботевград)
Септември (София)
Ботев (Враца)
Спортист (Своге)

Техническата конференция ще се проведе на 17.04.2009г.
Място-зала „Балкан”, начален час- 09.30
 
 За директно участие на финалите при най-големите вероятно ще се борят първите три отбори, като един от тях ще първенец, вторият ще отиде на бараж, а третият за съжаление ще приключи участието си в тазгодишното първенство на страната. Не трябва напълно да се изключват и последните два отбора- Ботев и Своге, които спокойно могат да объркат нечии сметки. Като цяло се очаква оспорвана и интересна зона. Треньор на видинчани е Краси Генов.
  
Момчета (14 години)
зона Ботевград (13-14 юни 2009г.)
зала - "Балкан"

отбори участници:
Видабаскет (Видин)
Балкан (Ботевград)
Сити (Правец)
Добрич 93 (Добрич)
Септември (София)
 
Техническата конференция ще се проведе на 13.06.2009г.
Място-зала „Балкан”, начален час- 09.30
 
И тази зона няма да е лека за видинчани. Треньорите Валентин Траянов и Благой Йовчев няма да могат да разчитат на най-ръстовия си състезател за тези надпревари Владимир Петров, който направи тежко счупване на лявата си ръка по време на финалите на ученическите игри. Владо Петров ще е извън строя минимум 2 месеца и най-вероятно ще пропусне срещите на клубния си и ученически отбор до края на състезателната година.

Зоните, в които Видабаскет ще участва в женското направление:
 
Момичета (14 години)
зона София (06 юни 2009)
зала - "Септември"

отбори участници:
Видабаскет (Видин)
Септември (София)
София (София)
 
Техническата конференция ще се проведе на 06.06.2009г.
Място-зала „Септември”, начален час- 09.30
 
Момичета (12 години)
зона София (09-10 май 2009)
зала - "НСА"

отбори участници:
Видабаскет (Видин)
НСА (София)
Септември (София)
Овергаз (София)
Пирин Темков (Благоевград)
 
Техническата конференция ще се проведе на 09.05.2009г.
Място-зала „НСА”, начален час - 09.30
 
За мини момичетата до 10 години отборът на Видабаскет ще участва на фестивал на финалистите.

Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи