Северна Каролина разби Мичиган Стейт в големия колежански финал


Северна Каролина разби Мичиган Стейт в големия колежански финал
Шампионите празнуват с трофея
07-04-2009 11:42

Тимът на университета Северна Каролина стана шампион на колежанското първенство (NCAA) след като спечели срещу Мичиган Стейт на финала с убедителното 89-72.
 
Отборът, известен като Тар Хийлс, от който навремето тръгна и най-големият в баскетбола - Майкъл Джордан, с този финал написа нови страници в славната си история. Възпитаниците на треньора Рой Уилямс водеха още на почивката с над 20 точки - 55-34, с което счупиха 42-годишния рекорд за най-голяма преднина на полувремето във финален мач на NCAA. Тези 55 точки бяха и рекорд за най-много отбелязани за едно полувреме.
 
За Мичиган Стейт с тази загуба в самия край бе сложен край на една приказка за тях - един невероятен път до финала, по който с тима съпреживяваше емоциите цял един щат. И то щат, който е сред най-засегнатите от икономическата криза и няма много други поводи да празнува. За тяхно съжаление, баскетболните фенове от Мичиган нямаха поводи за празник и след самия финал, в който тимът им бе разгромен от фаворита Северна Каролина - отбор, пълен с бъдещи играчи в НБА и решен да се реабилитрира за разочарованието от миналата година.
 
Плеймейкърът Тай Лоусън бе най-резултатен за победителите с 21 точки, като записа и рекордните 7 отнети топки само за първото полувреме. Тежкото крило Тайлър Хансбъро допринесе с 18 точки, а атакуващият гард Уейн Елингтън - с 19 за титлата, която е 5-а в историята на Северна Каролина (след тези от 1957, 1982, 1993 и 2005 година).
 
В лицето на Лоусън, Хансбъро, Елингтън и "златната резерва" Дани Грийн, треньорът Рой Уилямс разполагаше с "гръбнак" от опитни играчи, последна и предпоследна година в колежа, които бяха решили да не бързат да отиват в НБА. Те останаха още една година в колежанското първенство, именно за да се опитат този път да спечелят титлата с Тар Хийлс, след като през април 2008 загубиха на полуфинал от бъдещия шампион Канзас Джейхоукс.
 
Мачът се игра пред рекордните 72 922 зрители на закрития футболен стадион Форд Фийлд в Детройт, Мичиган. Това е в същия щат и не чак толкова далеч от Ийст Лансинг, където се намира университетът Мичиган Стейт. Домакинското предимство обаче се оказа недостатъчно за "Спартанците" - те бяха безпомощни в този финал срещу Тар Хийлс, които доминираха и в целия финален турнир ("Мартенската лудост").
 
Горан Сътън вкара най-много за Мичиган Стейт - 17 точки, а Кейлън Лукас - играчът номер 1 за годината в конференция "Биг Тен" - остана с 14, повечето от които той записа след като мачът вече бе решен.
 
В началото на срещата имаше церемония с участието на легендата на НБА и на Мичиган Стейт Меджик Джонсън и на неговия голям съперник във финала на NCAA от преди точно 30 години, а после и в "Лигата на извънземните" - Лари Бърд. През 1979 с Меджик в състава си Спартанците победиха Индиана Стейт на Бърд и взеха първата си титла, но днешните им наследници не успяха да повторят успеха навръх 30-годишния юбилей от събитието.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи