Тони 7 бие НСА, връща се в битката за място в плейофите


Тони 7 бие НСА, връща се в битката за място в плейофите
Тони 7 с новите си попълнения навлиза във форма
08-04-2009 17:40

Отборът на Тони 7 спечели първата си победа в женското първенство от над 5 месеца насам, но затова пък тя бе убедителна и дойде срещу същия съперник, срещу който бе и предишната - софийският НСА. Успехът на сливенския тим в мача от Втората петица на А група с 63-51 като символичен домакин в Ямбол може да се окаже решителен в борбата между двата тима за 4-ото място в тази дивизия - общо 8-о в А-група, последното, което дава право на участие в плейофите. Дори и след днешния резултат, тази позиция все още се заема от НСА с 21 точки, тъй като Тони 7 има един изигран мач по-малко и една служебна загуба. Всичко обаче вероятно ще се реши в заключитения директен двубой между двата отбора - мачът от последния кръг във Втората петица в края на този месец в София.
 
Победата за отбора от Сливен срещу прекия съперник за класиране за плейофите бе спечелена най-вече с отлична игра в защита, заради която неведнъж на състезателките на НСА им бяха свирени "24 секунди" и дори "5 секунди". Макар и по-непостоянна, играта в нападение на Тони 7 също бе добра, най-вече в решителните моменти на двубоя.
 
Мачът не започна добре за Тони 7 - две тройки на Галина Стоянова и кош на Румяна Давидкова доведоха до преднина от 2 точки за НСА - 2-8. От 4-10 обаче опитните Маргарита Папазова и Калина Попянкова поведоха домакините "на щурм". След няколко пропуска на гостите, Тони 7 отбеляза 9 безответни точки и поведе с 13-10 в седмата минута. Цветелина Стойчева също играеше много силно в тези моменти, а отличната Папазова наниза и тройка, с която направи преднината на сливенския тим дори 6 точки - 18-12. Точно при тази разлика дойде и краят на първата четвърт - 20-14.
 
6-те точки аванс на Тони 7 се задържаха и след първите 4 минути на втората част (24-18). Момичетата от НСА обаче далеч не се бяха отказали да се борят за победата в мача, която би им осигурила окончателно четвъртото място във Втората петица на А група. С нова тройка на Стоянова и кош на Анита Димитрова софиянки намалиха разликата на само една точка - 24-23, точно в средата на втората четвърт. Оставащите 5 минути до почивката обаче бяха много силни за Тони 7. На Папазова и Попянкова, които видимо възвръщат добрата си форма с всеки следващ мач, им вървеше стрелбата, а добрата игра в защита на целия отбор доведе до няколко грешки на НСА и до преднина от 8 точки за сливналийки на полувремето - 37-29. През това успешно за тях първо полувреме, освен че се представиха силно в задно поле, баскетболистките на Тони 7 впечатлиха с играта си на бърза контратака, като няколко пъти вдигаха на крака зрителите в залата с красиви изпълнения в нападение.
 
И двата отбора грешаха и пропускаха доста в първите минути след паузата. Първият кош за воторо полувреме бе на Десислава Богданова от НСА след 2 минути и половина безрезултатна игра, но Тони 7 бързо отговориха с 3 точки от една атака (кош с фаул) на Попянкова. Момичетата на Ивайло Христов задържаха в следващите няколко минути тази комфортна преднина от 9 точки, която стана дори 10 при 43-33. После обаче те изпаднаха във временна криза и борбеният тим на НСА се възползва, вкарвайки 8 точки срещу само една (наказателен удар на Попянкова) на Тони 7 от 26-ата до 29-ата минута. Така разликата отново стана минимална - 44-41, но опитният боец Попянкова все пак отбеляза и кош от игра за 46-41 в края на третата четвърт.
 
След нервна игра и известно "надлъгване" между двата тима в първите 2 минути на последната четвърт доброто представяне в защита на Тони 7 в този мач си каза решителната дума. В нападение пък този път се изявиха младите Мария Байчева, Цветелина Кременлиева и Виктория Стойчева, с чиито три безответни коша отборът стигна до на най-голямата си преднина в мача именно в този важен момент - 53-42. В последните 10-ина минути преди това състезателки на Тони 7, особено някои от тези по-млади момичета, бяха направили твърде много пропуски от чисти позиции с под коша, с което бяха изпуснали шанса далеч по-рано да натрупат голяма преднина и дори да разгромят съперника си 20-ина точки разлика накрая. Сега обаче те се "отпушиха" и по-успешното завършване на атаките наклони везните сериозно в тяхна полза.
 
Разликата от 11 точки само 7 минути преди края изглеждаше отчайваща дори за такъв отбор като НСА, известен със своята непримиримост. Все пак възпитаничките на Цанко и Жасмин Цанкови направиха опит за обрат, намалявайки на 53-46, но тройка на Попянкова за 56-46 окончателно затвърди превъзходството на Тони 7. С разумна игра в последните 5 минути отборът на Ивайло Христов задържа тези 10-ина точки и дори ги направи 12 в последните 25 секунди до финалната сирена - 63-51.
 
Калина Попянкова увенча много силната си игра в тази среща с 18 точки, 8 борби, 4 асистенции и 3 отнети топки за победителките. Маргарита Папазова завърши с 14 точки и 4 асистенции, а младата Мария Байчева показа "биткаджийския" си характер с цели 15 борби, които, добавени към 11 точки, означаваха впечатляващ дабъл дабъл, трети за нея през сезона. Цветелина Кременлиева помогна за успеха с 9 точки, влизайки от пейката.
 
Галина Стоянова бе най-резултатна за НСА със своите 15 точки, включително споменатите по-горе 3 тройки. Румяна Давидкова обаче бе единствената друга титулярка на столичния тим, отбелязала повече от 2 точки - 11 за нея. Анита Димитрова се включи силно като резерва с дабъл дабъл от 11 точки и също толкова борби, но и това не помогна на отбора й в този мач.
 
Трябва да се отбележи и, че днес съдийката Румяна Червенкова, която свири на този мач, има рожден ден. Ние, разбира се, я поздравяваме и й пожелаваме здраве и успехи занапред, а също така отчитаме едно сравнително добро съдийство от нея и колегата й Невен Димов по време на двубоя.

ВТОРА ПЕТИЦА
 

1. Берое 07                    34 (13-8)

2. Рилски спортист       30 (10-10)

3. Славия                       29 (8-13)

4. НСА Делта                21 (1-19)
5.
Тони 7                         21 (2-18)

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ВТОРАТА ПЕТИЦА НА А ГРУПА (ЖЕНИ)



ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ТОНИ 7 - НСА
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (ЖЕНИ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (ЖЕНИ)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ
 
КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В А ГРУПА (ЖЕНИ)

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ВЪВ ВТОРАТА ПЕТИЦА (ЖЕНИ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ВЪВ ВТОРАТА ПЕТИЦА (ЖЕНИ)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи