Рилски победи Спартак и го застигна в класирането на НБЛ


Рилски победи Спартак и го застигна в класирането на НБЛ
Рилски спортист надви Спартак (сн. Gong.bg)
08-04-2009 20:26

Отборът на Рилски спортист постигна важна домакинска победа в борбата за третото място в редовния сезон на Националната баскетболна лига - 98-87 срещу прекия съперник в тази борба Спартак Плевен. Важна обаче може да се окаже и разликата, с която бе постигната тази победа, а по този показател знакът в случая е обратен - на Рилецо му трябваше успех с поне 15 точки, защото сега, при равен баланс от 2-2 победи в преките двубои на между двата отбора, "головата" разлика в тях е в полза на Спартак. Така, ако и в края на сезона само тези два тима са с равен актив от победи и загуби (както в момента - 10-9), на по-предното място в крайното класиране ще бъде именно плевенският състав.
 
Рилецо можеше спокойно да бие и с много повече от необходимите му 15 точки, тъй като в на моменти в този мач водеше с над 20. През второто полувреме обаче Спартак бе близо до феноменален обрат и след една "двуостра" последна четвърт хората на Александър Тодоров трябва да се радват, че изобщо спечелиха мача, защото при повече шанс за съперника им можеха и да го загубят. Това бе първа домакинска победа за тях срещу плевенчани от точно 2 години насам - на 08.04.2006 за последно Рилски спортист ги бе победил в Самоков, а в 5-те двубоя във всякакви състезания след това неизменно гостите от Плевен печелеха.
 
Спартак Плевен започна по-добре и поведе с 0-4, но Рилски спортист бързо отговори с две забивки (на Драгослав Папич и Иван Лилов) за 4-4. После домакините за пръв път излязоха напред след кош на Травис Питърсън за 8-6, а на тях им тръгна и далечната стрелба (в случая на Богдан Боев), за да поведат с 11-8. Тя обаче не забравяха да атакуват и в "трапеца" и след нов кош на Питърсън от там си върнаха преднината, която бяха загубили за момент при 11-12. Това водачество на Рилецо отново не продължи дълго - Спартак се държеше в тези минути и двата тима се редуваха да повеждат с по 1 точка. При 21-20 обаче Рилски спортист направи първия си решителен удар - нова тройка на Богдан Боев и веднага след това една на отлично играещия Папич доведоха резултата 27-20. Папич вече имаше в актива си цели 11 точки. До края на първата четвърт спартаклии все пак върнаха 3 точки за 27-23. И двата отбора не влагаха 100 % усилия в защита и наблягаха повече на играта в нападение, която им вървеше.
 
Сърцатият капитан на плевенчани Хриси Димитров бе фаулиран след поредняия си добър пробив в подкошието на противника и намали на 27-25, но две грешки на гостуващият отбор дадоха възможност на Рилецо отново да дръпне със седем точки - 32-25. След поредния пропуск на Роб Престън от зоната за три точки, Александър Груев и Иван Николов му "показаха" как се вкарва от там, и въпреки че междувременно и Престън най-после бе вкарал първия си кош, домакините вече водеха с двуцифрена разлика - 38-27. Двата тима си размениха по две успешни атаки, но при 42-31 на гостите им беше свирено неспортсменско нарушение. Така скоро, след тройка на Лилов, разликата стана цели 14 точки - 46-31. Тя стана и над 20, а плевенчани бяха в най-голямата си "дупка", инкасирайки 12 безответни точки за 52-31. Веско Георгиев успя да върне една тройка за 52-34, а скоро след това и Престън се разписа отново - 52-36. Играчите на Рилски спортист обаче не се притесниха и при оставаща по-малко от минута до почивката преднината им отново клонеше към 20 точки - 59-40. Спартак Плевен успя да върне само един кош и така отборите се оттеглиха за 15-минутна пауза при 59-42.
 
След равностойна игра в началото на първото полувреме, ритъмът на Рилски спортист мистериозно се изгуби напълно и гостуващитя тим постепенно започна да се връща в мача. Те първо намалиха пасива си на 11 точки, след поредния кош на Хриси Димитров за 65-54 в 24-ата минута. Три минути по-късно тройка на Веселин Георгиев и 2 точки на Цветослав Острев свалиха разликата и до 7, при 71-64. Все пак до края на третата част Рилецо се поокопити и с поредния кош на Папич и четири наказателни удара на Боев задържа аванс от 9 точки след 30 минути игра - 77-68.
 
В началото на последната част обаче Спартак оконачетлно даде заявка за пълен обрат. От 80-68 със серия 0-9 гостуващият отбор направи последните минути на мача много интересни и напрегнати. От огромната преднина на домакините бяха останали само 3 точки. Тук обаче много важни за прекъсване на устрема на плевенчани бяха едно успешно поднасяне на Сашо Груев за 82-77, а после една добра защита, след която Владимир Маринов спря контраатаката на Бранко Миркович с неспортсменско нарушение. Рилски спортист не се възползва от този шанс да поведе с 9 или 10 точки, а вместо това Престън вкара за 83-79. Последваха обаче пропуски и грешки и на плевенчани, в резултат от които Рилецо поведе с разлика от 8 точки и я задържа до 92-84. В този момент (2 минути и половина преди края) двата тима бяха започнали "престрелка" от зоната за три точки, в която изглеждаше, че последната дума имаше Александър Дяковски с тройка за 92-87. След едноминутно затишие обаче Миркович наниза нова тройка (втора поредна за самия него) за 95-87 при оставаща по-малко от минута, с което мачът бе решен. До края отново той вкара кош и един от два наказателни удара, за да оформи двуцифрен актив за себе си в мача (10 точки) и краен резултат 98-87 в полза на своя тим. Това, което Миркович и компания обаче бе късно вече да гонят в тези последни секунди, бе разликата от 15 точки...
 
Общо 6 играчи, включително цялата стартова петица на Рилски спортист записа двуцифрен точков актив. Драгослав Папич бе над всички с 24 точки, този път, типично за неговия пост (тежко крило), но нетипично за самия него, повечето от тях от близка и средна дистанция - само 1 тройка. Травис Питърсън, за кой ли път, завърши с дабъл дабъл - 18 точки и 11 борби. Иван Лилов остана с 14 точки. Освен Миркович, с 10 завърши и Богдан Боев. Капитанът Сашо Груев се включи отлично като резерва с 14 (2 тройки).
 
Хрисимир Димитров бе познатият "човек-оркестър" в състава на Спартак Плевен с 26 точки, 11 борби и 7 асистенции. Силно игра и Владимир Маринов "Елвиса", който вкара 17 точки, подаде 5 асистенции, но и напусна преждевременно за 5 фаула. Веско Георгиев завърши с 16 точки (3 тройки), а Роб Престън - с 10, но нито един успешен изстрел от разстояние.
 
В следващия кръг Рилски спортист има тежко гостуване на Лукойл Академик в Правец в събота, а за Спартак предстои ново дерби - срещу Левски в София в неделя.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА РИЛСКИ СПОРТИСТ - СПАРТАК ПЛЕВЕН
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ
 
КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ТОП 10 НА 22-ия КРЪГ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи