Черно море е вторият финалист в лигата за юноши


Черно море е вторият финалист в лигата за юноши
Васил Кьосев наниза 6 тройки
08-04-2009 23:49

Юношите на Черно море E-on се наложиха над тези на Левски с убедителното 84-69 в полуфинален мач и се класираха за финала в Младежката лига, в който утре ще срещнат отбора на Рилски спортист.
 
Резултатът бе логичен, имайки предид, че варненци, заедно с утрешния си съперник, бяха сочени за фаворити в лигата още преди началото на сезона, а сега на всичкото отгоре са и домакини на финалната четворка. Интригата преди този полуфинал идваше от факта, че в три от четирите срещи между двата тима този сезон юношите на Левски се бяха представили достойно, като във всеки следващ от тези мачове се доближаваха все повече до сензационен обрат и неочаквана победа над варненския тим.
 
За днешния мач обаче младите "Моряци" явно си бяха взели поука от предните три двубоя, когато сами си създаваха проблеми, и този път не си позволиха големи сривове. Все пак и сега те изиграха една малко по-неубедителна четвърт - втората, но и в нея преднината на Черно море не падна нито за момент до едноцифрена стойност.
 
Преди това обаче играчите на Петко Делев и Борис Борисов бяха доста убедителни през първата четвърт, като особено в нападение почти всичко им се получаваше. Особено неудържими в тази първа четвърт бяха Александър Янев и Васил Кьосев, които поведоха отбора си в начален "щурм", продължил през цялата четвъртина. В средата и Черно море вече бе напред с 8 точки (15-7), а след края й - с двойно повече (33-16).
 
Варненци започнаха втората част сравнително "кротко", като по някаква причина нападателната им мощ се бе позагубила. Играта тръгна равностойно, като и двата отбора редуваха някои успешни атаки с доста пропуски. До средата на тази четвърт разликата не падна под 17 точки, но и не стана повече от 19. Тогава обаче (при 40-21) стрелбата на "Моряците" съвсем "пресъхна" и в продължение на две минути те не можаха да отбележат. В същото време Левски вкара 3 коша и два наказателни удара в 5 от атаките си и намали разликата на 11 точки - 40-29. Тройка на Кьосев обаче временно върна настроението на варненския тим да гони по-голяма разлика и тя стигна отново 16 точки, преди ново тяхно отпускане в самия край на полувремето да позволи на Левски отново да я намали - 47-37 след 20 минути игра.
 
И в третата част обаче домакините не разрешиха преднината им да бъде свалена до под 10 точки. Те вече не бяха толкова експлозивни, колкото в първата четвърт, но пък играеха внимателно, без да подценяват съперника, както го бяха правили при някои от предишните си сблъсъци с него. Стелбата от зоната за три точки продъжаваше да бъде основно оръжие на Черно море, като особено активен в нея продължаваше да бъде Кьосев. Той, и най-вече съотборниците му, разбира се правеха и пропуски от там. Но попаденията им от тройката бяха далеч повече от тези на Левски, което им позволи да задържат преднината си на 11 точки в края на третата част (65-54). По време на последната тя все пак бе свалена до едноцифрена стойност, но само за няколко секунди (при 67-58). Отборът на Левски се бореше достойно, но не се виждаше начин, по който може да навакса целия си пасив и сензационно да стигне до финала. В последните 2 минути Петър Бабалиевски и Искрен Иванов, на които и без това днес не им вървеше далечната стрелба, направиха няколко прибързани опита за тройки ("стрелби на отчаянието"), което позволи на Черно море да направи успеха си по-убедителен - 84-69.
 
За победителите Васил Кьосев завърши с 29 точки и цели 6 тройки от 8 опита. Александър Янев също игра отлично и записа 18 точки и 15 борби. Тихомир Желев и Симеон Илиев добавиха по 11 точки.
 
Центърът на Левски Иво Славчев се раздаде на игрището и бе най-добрият играч в мача с 20 точки, 14 борби и 4 отнети топки. Георги Кунов също записа дабъл дабъл - 10 точки и 10 борби, а Васил Александров наниза 19 точки.
 
Така се оформи утрешният в мач за титлата в Младежката лига за юноши - Черно море E-on срещу Рилски спортист - като повторение на миналогодишния финал на Държавното първенство, и то отново във Варна. На малкия финал за бронза пък Левски ще играе с Лукойл Академик.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЧЕРНО МОРЕ (19) - ЛЕВСКИ (19)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ФИНАЛНАТА ЧЕТВОРКА НА МЛАДЕЖКАТА ЛИГА
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНАТА ЧЕТВОРКА НА МЛАДЕЖКАТА ЛИГА
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНАТА ЧЕТВОРКА НА МЛАДЕЖКАТА ЛИГА

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ЗА ЦЕЛИЯ СЕЗОН В МЛАДЕЖКА ЛИГА
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ЗА ЦЕЛИЯ СЕЗОН В МЛАДЕЖКА ЛИГА

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи