Черно море убедителен шампион в Младежката лига


Черно море убедителен шампион в Младежката лига
Този път триумфираха варненци
09-04-2009 14:38

С убедителен успех на финала на първото издание на Младежката лига за юноши - 92-66 - отборът на Черно море E-on си върна на Рилски спортист за загубения финал на държавното първенство миналата година. Тогава, също във Варна, домакините претърпяха драматична загуба с две точки разлика, но сега бяха безапелационни и заслужено грабнаха трофея в лигата. Отборът на Рилски спортист бе с амбиции да изненада варненци в собствената им зала и тази година, но в една слаба първа четвърт бе тотално надигран, а след това нямаше вече по какъв начин да обърне мача.
 
Младите "Моряци" започнаха с тройки на Васил Кьосев и Тихомир Желев, за съответно за 3-0 и 8-2. После Рилецо върна две успешни атаки (3 точки на Кирил Истилянов и 2 на Станислав Ваклинов) за 8-7 и за момент изглеждаше, че мачът може да стане оспорван. Точно тогава (след 2 и половина минути игра) обаче започна невероятна успешна серия на Черно море, с която двубоят на практика бе решен още в средата на първото полувреме.
 
Момчетата на Петко Делев се "развихриха" и с марковата си агресивна и иначе малко хазартна игра в защита започнаха да отнемат топки от съперника и да бележат със светкавични контраатаки. Те също така стреляха от всякакви позиции, но дори когато пропускаха, не бяха наказвани с попадение в отсрещния кош от шокирания отбор на Рилски спортист. Всъщност тимът от Самоков не успя да се разпише в продължение на почти 7 минути и резултатът изведнъж стана 30-7 - уникална серия 22-0, завършила с нови две тройки на Желев. Все пак Рилски спортист прекрати този свой "сух" период с кош на Красимир Георгиев за край на четвъртината при 30-9, но най-лошото за юношите от Самоков вече се бе случило.
 
Втората четвърт бе съвсем различна от първата - напълно равностойна. В един момент от нея Черно море все пак успя да увеличи малко аванса си - до 24 точки при 37-13. Момчетата на Петър Клечков обаче се бореха поне да не допуснат по-голям разгром и успяха дори да вкарат с точка повече от домакините в тази четвърт - 17 срещу 16 в тяхна полза. Варненските юноши обаче това ги устройваше - те се задоволиха да задържат решителната преднина, която вече имаха, за 46-26 на полувремето. Кьосев вече имаше 15 точки в актива си, а Желев - 12, като и двамата бяха нанизали по 3 тройки. За Рилски спортист най-резултатен до момента бе Ваклинов с 12 точки.
 
В първите 3-4 минути след почивката играта продължи по същия начин - без особена превес на някой от отборите и без решителна промяна на разликата, която се колебаеше около 20 точки. После Черно море натисна и увеличи аванса си на 30 точки, след тройка на разигралия се Александър Янев и пореден кош на Кьосев за 61-31. Последва обаче тотално отпускане в редиците на "Моряците" и до края на третата част те отбелязаха само още 2 точки. Рилски спортист се възползва и завърши четвъртината със серия от 0-12 в своя полза, за да направи разликата доста по-приемливите 15 точки - 63-48.
 
Черно море обаче на свой ред записа серия от безответни точки - 14 - в началото на последната четвърт и така към средата на частта отново се доближи до 30-те точки разлика. После и Рилецо започна да бележи и вкара 18 точки до края, но това вече нямаше значение - мачът само се доиграваше; а и домакините продължаваха да бъдат резултатни и с нови 15 реализирани точки оформиха крайното 92-66.
 
Александър Янев бе най-добрият играч на Черно море в този мач. Той изигра изключително силно второ полувреме и завърши 24 точки, 12 борби и 4 асистенции. Двамата, които бяха в основата на доминацията на варненци в първата четвърт - Васил Кьосев и Тихомир Желев, пък завършиха съответно с 19 и 12 точки. Желев демострира и доста универсалните си качества, като добави 5 борби, 5 асистенции и 4 отнети топки, а по-младият му съотборник на другата гардова позиция - Станислав Цонков - показа, че върви по неговите стъпки - 9 точки, 4 борби, 4 асистенции и 4 отнети топки. Центърът Симеон Михайлов също бе много полезен с 9 точки и 9 борби и по този начин всички в стартовата петица на Черно море завършиха с коефициент на ефектовност 16 или повече.
 
Станислав Ваклинов изигра силен мач за Рилецо с 20 точки, 13 борби и 2 блока, но този път неговите усилия се оказаха недостатъчни. Той бе принуден от агресивната защита на домакините да допусне и 9 грешки. Целият отбор на Рилски спортист допусна 25, а отстъпваше и по всички останали показатели - процент на стрелбата, борба под кошовете, асистенции...
 
Все пак до края на този сезон предстои и развръзката в основното състезание за юноши - Държавното първенство. Черно море E-on (19), Рилски спортист (19), както и другите два участника на Финалната четворка във Варна - Лукойл Академик (19) и Левски (19) - няма да минават през зоналните турнири, които започват само след седмица, а се класират директно за финалния турнир (вероятно в началото на юни).

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЧЕРНО МОРЕ (19) - РИЛСКИ СПОРТИСТ (19)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ФИНАЛНАТА ЧЕТВОРКА НА МЛАДЕЖКАТА ЛИГА
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНАТА ЧЕТВОРКА НА МЛАДЕЖКАТА ЛИГА
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНАТА ЧЕТВОРКА НА МЛАДЕЖКАТА ЛИГА

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ЗА ЦЕЛИЯ СЕЗОН В МЛАДЕЖКА ЛИГА
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ЗА ЦЕЛИЯ СЕЗОН В МЛАДЕЖКА ЛИГА

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи