Барселона бие ТАУ в петия мач, стига до Файнъл Фор


Барселона бие ТАУ в петия мач, стига до Файнъл Фор
Барса се добра до последното място на Файнъл Фор
10-04-2009 01:09

Ясен е вече и последният участник във финалната четворка на Евролигата - това е отборът на Барселона. На каталунците им бе необходим пети решителен мач срещу ТАУ Керамика, за да спечелят най-оспорваната от тазгодишните четвъртфинални серии и да се присединят към "голямото трио" (фаворитите ЦСКА Москва, Олимпиакос и Панатинайкос) на Файнъл Фор в Берлин в началото на следващия месец. Досега в историята на Евролигата само един път серия "до три победи" беше стигала до пети мач и тогава губещият бе отново ТАУ Керамика - на финала през 2001, чийто формат в онези години бе точно такъв, вместо с Файнъл Фор. Тогава баските бяха надиграни от Киндер Болоня и се разминаха с титлата в Евролигата. Сега пък те бяха принудени да отстъпят като гости на Барселона в препълнената "Палау Блауграна" в каталунската столица - 78-62.
 
Именно атмосферата в тяхната зала и подкрепата на феновете им, помогна на играчите на Хавиер Паскуал да триуфират в този пети мач от серията, за да се върнат във Файнъл Фор за пръв път от 2006 година насам и да получат шанса в Берлин да играят за втората европейска клубна титла в своята история. Да стигнат до нея обаче няма да им е лесно, защото на полуфинала ще трябва се изправят срещу действащия шампион ЦСКА Москва, а на финала на 3 май ще ги чака един от двата гръцки суперфаворита.
 
За ТАУ Керамика пък загубата означаваше край на серията от 4 поредни участия във финални четворки за този тим.
 
В тази последна четвъртфинална среща точната стрелба още в началото и отличната игра в защита позволиха на Барселона да води в резултата през целите 40 минути, като преднината на каталунците стигна дори до 21 точки (70-49) в един момент от последната четвърт. Местният любимец Хуан Карлос Наваро за пореден път се превърна в герой за родния си клуб с 16 отбелязани точки още през първото полувреме, когато бе натрупан голяма част от аванса на отбора. Той завърши мача с 19, колкото имаше и Ерсан Илясова. Турското крило обаче се отличи и с 10 борби и 4 асистенции е безспорният MVP на този мач. Яка Лакович допринесе с 16 точки за победата.
 
За ТАУ Керамика 19 точки (със стрелба 8/10 за 2 точки) вкара Тиаго Сплитер, 14 добави Пийт Майкъл, а 10 - показалият непостоянен "мерник" днес топ стрелец на Евролигата Игор Ракочевич. Гостите стояха добре в борбата под кошовете, като Сплитер и Майкъл овладяха по 7 топки, а отборът като цяло - с 2 повече от съперника (31 срещу 29). Барселона обаче компенсира това и спечели мача с много по-добрата си игра по периметъра (особено далечната стрелба - 11/23 от тройката) и много по-малкото си грешки (7 срещу 15 на ТАУ).
 
11-те точки на Наваро още в първата четвърт изведоха Барселона напред с 23-15. Тройка на Пабло Приджони само намали разликата на 10 точки на полувремето - 40-30. След почивката на два пъти ТАУ Керамика успяваше да се доближи на 7 точки от съперника си, но после серия 10-0, в основата на която бяха Илясова и Дейвид Андерсен, окончателно реши мача в полза на домакините. Австралиецът с датски паспорт Андерсен стана първият играч, стигал до Файнъл Фор с 4 различни тима в кариерата си - Киндер Болоня, Монтепаски Сиена, ЦСКА Москва и сега с Барселона.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БАРСЕЛОНА - ТАУ КЕРАМИКА
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОЛИГАТА
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОЛИГАТА
 
ИНДИВИДУАЛНО КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ
 
КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ НА СРЕЩИТЕ В ЕВРОЛИГАТА

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи