Симеон Ценов - MVP на 24-тия кръг в НБЛ


Симеон Ценов - MVP на 24-тия кръг в НБЛ
Симеон Ценов
16-04-2009 23:47

В много състезания, при обявяването на MVP на турнира, на кръг от него или на конкретна среща, се спазва принципът това да е играч от отбор, който е спечелил. В нашата класация за MVP на кръга на Националната баскетболна лига обаче няма такъв принцип, тъй като тя се прави по обективно измеримия показател коефициент на ефективност, изчислен от статистиката на всеки състезател. А в баскетбола, който е преди всичко колективна игра, го има и това - да си най-полезният играч в двубоя, но отборът ти да го загуби. Точно това се случи днес на капитана на Евроинс Черно море Симеон Ценов - той спечели нашата титла "MVP", но варненският тим бе победен от Спартак Плевен, чийто капитан Хрисимир Димитров пък по ирония на съдбата остана втори, с коефициент само с 2 единици по малък от този на Ценов.
 
Трябва да от четем също любопитния факт, че това е едва 6-ият случай през този сезон, в който българин става MVP на кръга, но пък вече в цели 3 от тези 6 случая имаме изцяло български Топ 3 в класацията. В случая плътно зад Симо Ценов (коефициент 25) и Хрисимир Димитров (23) на третото място се нарежда гардът на Сливен Цветомир Бенчев (22), за когото това е първо появяване за сезона не само в Топ 3, но даже и в Топ 10. Всъщност в този кръг няма голяма разлика между тези две неща - в него нямаше много ярки индивидуални изяви и така разликата между всички в Топ 10 е само 6 пункта - местата от четвърто до девето са заети от шестима баскетболисти с коефициент 21 и 20, а заемащият 10-о място е с 19.
 
Въпреки сравнително ниския коефициент, с който го постигна, (най-малкия за MVP досега през сезона) и въпреки загубата на своя тим в Плевен, Симо Ценов е напълно залужено на върха в класацията - място, което той рано или късно щеше да заеме със своята типична сърцата игра. Без да притежава впечатляващи физически данни, той винаги се бори за всяка педя от игрището, често надскача по-високи от него и изпреварва по-бързи от него съперници; независимо какъв е мачът и кой е противниковият тим. На него може да се разчита и че ще поеме отговорността да завършва атаките дори когато съотборниците му се "крият" по терена. Именно така днес той вкара 25 точки срещу Спартак Плевен, а освен това овладя 5 и "открадна" 2 топки.
 
Най-добър реализатор на кръга за шести път този сезон е Маркъс Хол (Левски), който води в реализаторската листа и на цялото първенство (вж. по-долу). С най-много борби в кръга е съотборникът му Стефан Георгиев "Торо" - 15. Най-добър подавач е Цветомир Бенчев с 6 асистенции. Неговият съотборник в Сливен Андреан Илчев пък е първи по отнети топки с 5. Илчев е и "чадърджия" номер едно на кръга, заедно с Владимир Маринов (Спартак Плевен) - двамата имат по 3 блока.
 
След 24-тия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно на мач са: Маркъс Хол (коефициент - 19.9 - и точки - 23.0), Байрън Сандърс (общо борби - 10.6, борби в защита - 7.7, борби в нападение - 2.9 - и блокове - 1.4), Бранко Миркович (асистенции - 4.4) и Хрисимир Димитров (отнети топки - 2.14).
 
(Забележка: Играчи, които са напуснали отборите си в НБЛ преди началото на втората фаза в лигата, отпадат от тези класации за сезона.)

ТОП 10 НА 24-ти КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи