Голяма битка за третото място в НБЛ, кой ще бъде „борецът” след Великден


Голяма битка за третото място в НБЛ, кой ще бъде „борецът” след Великден
Рилски спортист и Спартак в битка за третото място
17-04-2009 12:50

До края на редовния сезон в НБЛ остават точно 12 срещи, а по една победа на Лукойл Академик и Левски ще ги затвърдят на първото, съответно второто място в крайното класиране преди плейофите. Ямбол е непоклатим на шестото място, докато Сливен отдавна се знае, че е на седмо. Едната плейофна двойка за четвъртфиналите е ясна и тя е Левски-Сливен, докато Лукойл Академик директно се класира за полуфиналите след като липсва осми отбор в лигата след отказа на ЦСКА. Голямата битка е за третото място в класирането, съответно за четвъртото, тъй ктао те ще донесат домакинско предимство преди плейофите. За тези две места се борят три отбора – Спартак Плевен, Рилски спортист и Черно море. Кой ще бъде „борецът” след Великденските празници, предстои да разберем. Кое от трите яйца ще се окаже най-кораво – самоковското, варненското или плевенското? Все още има доста условности, но ще се опитаме да направим един анализ на това какви са шансовете на тези три отбора за третото място в класирането. В рамките на шегата едно е сигурно, Даниел Димитров вече няма да сънува второто място и ще се бори за по-реалното трето в случая.
 
Разбира се, че всички мачове до края имат своята стойност, но едни са с по-голяма, а други с по-малка. Предполагат се лесни победи на трите отбора над Сливен, както и че Спартак Плевен и Рилски спортист няма да допуснат изненади срещу Ямбол. Черно море има две трудни домакинства срещу лидерите в шампионата, те ще имат важна, но второстепенна роля за крайното класиране. Два са мачовете от изключително значение за разпределение на местата от трето до пето, а именно Спартак Плевен-Лукойл Академик и Рилски спортист-Черно море. Те до голяма степен ще предопределят и местата на тези три отбора (Рилски спортист, Спартак Плевен и Черно море) преди плейофите. И двата мача са от един и същи кръг номер 26, който спокойно можем да го наречем кръг - Х-фактор. Ето какви са вариантите като използваме мачът изхода от мача Спартак Плевен-Лукойл Академик като отправна точка:
 
ПОБЕДА НА СПАРТАК НАД ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК
 
В този случай Спартак Плевен ще бъде в най-изгодна ситуация да завърши на трето място. При условие, че спечели останалите си два мача като домакин на Ямбол и гост на Сливен, тимът на Дарин Великов ще бъде накрая с актив от 14 победи и 10 загуби.
 
Със сигурност Рилски спортист няма да може да ги задмине, ако Черно море не спечели останалите си три срещи и направи тройна въртележка. При това Рилецо трябва да бие с 20 и повече точки варненци в прекия двубой. Ако това не се случи или пък Черно море загуби едно от домакиствата си на Левски или Лукойл Академик, Рилски спортист не може да задмине Спартак Плевен. тъй като и да спечели всичките си срещи до края ще събере същия точков актив, но ще има по-лошо съотношение от Спартак в мачовете помежду им през този сезон.
 
Друг вариант Спартак да бъде задминат е, ако Черно море спечели в Самоков. Тогава варненци ще имат възможността да натрупат актив в края от 15 или 14 победи, колкото и Спартак. Победа над Рилски спортист обаче няма да гарантира на Черно море третото място. Нужни са им още две победи над Левски и Лукойл Академик. Една победа над един от тези два отбора няма да им стигне, тъй като ако Черно море и Спартак Плевен завършат с равен брой победи и загуби, вследствие по-доброто съотношение в точките в мачовете помежду им плевенчани ще са по-напред.
 
ЗАГУБА НА СПАРТАК ОТ ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК
 
При тази ситуация Спартак ще събере актив от 13 победи и 11 загуби накрая. Разбира се, ако не допусне изненада у дома срещу Ямбол и като гост на Сливен. Шансовете им обаче за третото място в този случай ще са много по-малки и минават само през загуба на Рилски спортист в Ямбол и две загуби на Черно море у дома от Лукойл Академик и Левски. Едно от трите неща ако не се случи и Спартак няма шанс за третото място.
 
Загуба на Спартак от Лукойл Академик отваря шанс и за Рилски спортист за третото място. Три победи ще им гарантират това постижение. Ако обаче загубят в Ямбол става доста интересно и мачовете на Черно море у дома с Левски и Лукойл Академик ще си окажат своето влияние върху крайното класиране. Две победи на варненци ще ги направят трети, докато две загуби със сигурност пети.

Ако Спартак загуби от Лукойл Академик, Рилски спортист спечели две победи и загуби в Ямбол, а Черно море вземе едно от домакинствата си на Левски или Лукойл Академик ще станем свидетели на тройна въртележка между отборите от Самоков, Варна и Плевен. Тогава от значение ще бъде разликата, с която Рилски спортист ще победи Черно море у дома. Ако тя е с 20 и повече точки, Рилски ще бъде на трето място, Спартак на четвърто и Черно море на пето. Ако е между 9 и 19 Спартак ще бъде трети, Рилски спортист четвърти и Черно море пети. Ако е до 8 точки пак Спартак ще бъде трети, но Черно море ще е четвърти и Рилецо пети. Разбира се, тези сметки с точките са груби и в тези случаи, когато отборите са с равен брой точки се смята коефициента на броя вкарани, разделен на броя получени точки в срещите помежду им през сезона.
 
Загуба на Спартак от Лукойл Академик прави шансовете и на Черно море добри за атакуване на третото място. Разбира се, всичко за тях минава през задължителна победа в Самоков. Загубят ли от Рилски спортист, варненци имат само един единствен вариант с четири условия за третото място – тази загуба да е до 8 точки, да победят Левски и Лукойл Академик у дома, Спартак Плевен да загуби от Лукойл Академик и Рилски спортист да се провали в Ямбол.

3. Спартак Плевен (11-10)
 
Домакин
25 април Лукойл Академик
2 май Ямбол
 
Гост
22 април Сливен

4. Рилски спортист (11-10)
 
Домакин
25 април Черно море
2 май Сливен
 
Гост
29 април Ямбол

5. Евроинс Черно море (11-9)
 
Домакин
21 април Левски
2 май Лукойл Академик
 
Гост
25 април Рилски спортист
29 април Сливен

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В НБЛ (МЪЖЕ)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи