Четвъртфиналите в източната конференция (превю)


Четвъртфиналите в източната конференция (превю)
Тейшон Принс с тежката задача да пази ЛеБрон (AP)
18-04-2009 00:14

НБА, ИЗТОЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ, ЧЕТВЪРТФИНАЛИ 
 
1. Съперници (актив победи-загуби в редовния сезон):
No. 1
КЛИВЛАНД КАВАЛИЪРС (66-16) - No. 8 ДЕТРОЙТ ПИСТЪНС (39-43).
 
(мач номер 1: днес, събота, 22.00 българско време)
 
Срещи в редовния сезон:
3-1 ПОБЕДИ ЗА КАВАЛИЪРС
Пистънс спечелиха с 96-89 през ноември, след като успяха да опазят ЛеБрон Джеймс и стрелбата му от игра бе 8/21. Кавалиърс обаче спечелиха следващите им три срещи, в които Пистънс вкарваха само по 77 точки средно на мач. При тези три загуби Детройт имаше успеваемост на стрелбата само 38%. ЛеБрон записа в тях средно по 25.8 точки, 6.8 борби и 6.5 асистенции.
 
Предисторията:
След най-доброто си представяне в клубната си история в редовен сезон, в който оглавиха лигата по показатели, Кавалиърс се изправят срещу един отбор на Детройт, който се надява да забрави ужасния сезон и някакси да се промъкне до седмо поредно участие на финали в конференцията.
 
Ключов индивидуален сблъсък 1:
МО УИЛЯМС - РОДНИ СТЪКИ
Кавс се нуждаеха от повече подкрепа за ЛеБрон и ето, че на позицията на титуярния плеймейкър се появи Уилямс, който меко казано оправда очакванията, стигайки дори до мача на звездите. Стъки, който зае същата позиция в Детройт след напускането на Чонси Билъпс, изигра много слаби мачове срещу Кливланд, вкарвайки средно само по 7.3 точки с успеваемост на стрелбата от игра 29%.
 
Ключов индивидуален сблъсък 2:
ЛЕБРОН ДЖЕЙМС - ТЕЙШОН ПРИНС
Универсалното крило Принс пазеше суперзвездата на Кливланд, когато двата тима се срещнаха в плейофите през 2006 и 2007, а после му бе съотборник в олимпийския отбор на САЩ, така че познава играта му много добре. Това дали може да го опази обаче е съвсем "друга бира".
 
"Тайната съставка" в рецептата за успеха:
АНТОНИО МАКДАЙС
Кавалиърс се надяваха, че Макдайс ще подпише с тях, когато отказа да играе за Денвър и остана свободен агент (след сделката за Алън Айвърсън). Вместо това тежкото крило предпочете да се върне в Детройт. При здравословните проблеми, които има Бен Уолас, играчите на Детройт в подкошието, и особено Макдайс, може да имат предимство.
 
Прогноза:
Кавалиърс ще спечелят серията с 4-1.
 
СРАВНИТЕЛНА СХЕМА НА ПЕТИЦИТЕ НА КАВАЛИЪРС И ПИСТЪНС 
 
БАЛАНС ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДВА СЕЗОНА
2. Съперници (актив победи-загуби в редовния сезон):
No. 2
БОСТЪН СЕЛТИКС (62-20) - No. 7 ЧИКАГО БУЛС (41-41).
 
(мач номер 1: днес, събота, 19.30 българско време)
 
Срещи в редовния сезон:
2-1 ПОБЕДИ ЗА СЕЛТИКС
Бостън спечели първите два двубоя, преди да се стигне до победата на Чикаго със 127-121 през март. Но този последен мач бе единственият, игран след сериозните промени, които "Биковете" направиха в тима си през последния трансферен прозорец. Двамата ключови играчи, които те привлякоха - Джон Салмънс и Брад Милър - вкараха съответно 38 и 21 точки в този мач. В него за Селтикс не игра контузеният Кевин Гарнет.
 
Предисторията:
Гарнет
вероятно ще пропусне и целите плейофи заради болки в дясното коляно. Това може да създаде на Бостън сериозни проблеми срещу отбор във възход, какъвто е Чикаго - "Биковете" играха много силно през втората половина на редовния сезон, с което си извоюваха и мястото в плейофите.
 
Ключов индивидуален сблъсък 1:
РЕЙ АЛЪН - БЕН ГОРДЪН
Двамата "снайперисти" са способни на чудеса от зоната за три точки. Гордън обаче не изигра най-силните си срещи с Бостън - в трите мача той имаше средно само по 12.7 точки. Алън наниза 27 срещу Чикаго при една от победите на Бостън, а сега, без Гарнет, може да му се наложи във всички мачове от серията да бъде на това ниво.

Ключов индивидуален сблъсък 2:
РАЖОН РОНДО - ДЕРИК РОУЗ
Селтикс правят силни мачове всеки път, когато Рондо играе силно, но това не винаги е така. Срещу Чикаго обаче той се справи добре, записвайки средно по 14.7 точки и 10.3 асистенции. Към Роуз пък ще бъдат отправени много погледи, следящи как ще се представи в плейофите избраният под номер 1 в драфта и вероятен Новак на годината в НБА.
 
"Тайната съставка" в рецептата за успеха:
ЛИОН ПОУ
Той изигра доста силни мачове за Селтикс като резерва или като заместник на Гарнет в стартовата петица. Всъщност той самият също имаше контузия в коляното и заради нея пропусна 12 мача, но сега изглежда готов за плейофните битки след 18 точки и 13 борби срещу Вашингтон Уизардс в последния мач от редовния сезон.
 
Прогноза:
Селтикс ще спечелят серията с 4-3.
 
СРАВНИТЕЛНА СХЕМА НА ПЕТИЦИТЕ НА СЕЛТИКС И БУЛС 
 
БАЛАНС ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДВА СЕЗОНА
3. Съперници (актив победи-загуби в редовния сезон):
No. 3
ОРЛАНДО МЕДЖИК (59-23) - No. 6 ФИЛАДЕЛФИЯ 76-ЪРС (41-41).
 
(мач номер 1: неделя срещу понеделник, 00.30 българско време)
 
Срещи в редовния сезон:
3-0 ПОБЕДИ ЗА МЕДЖИК
Две от победите на Орландо бяха като гости във Филаделфия, а защитата им бе достатъчно ефективна - "Сиксърс" им вкараха по 94 точки средно на мач. Крилата Рашард Люис и Хидо Тюркоглу нанизаха по 23 точки в един от мачовете и по 20 в друг от тях. Андре Игудала бележеше средно по 18.3 точки за Филаделфия, а Тадиъс Йънг - по 16.7.
 
Предисторията:
Орландо
ще се опита да остави зад гърба си някои неудачи от края на редовния сезон - тогава отборът загуби три поредни двубоя, преди победата в последния мач. "Сиксърс" обаче се представят още по-зле напоследък - 6 поредни загуби, които ги лишиха от шансовете за 5-ото място в конференцията, преди на свой ред да завърпат с победа, постигната срещу резервите на на Кливланд.
 
Ключов индивидуален сблъсък 1:
ХИДО ТЮРКОГЛУ - ТАДИЪС ЙЪНГ
И двамата имаха контузии в глезените неотдавна, като особено много липсваше на отбора си Йънг. Със своя богат опит от участия в плейофи пък Тюркоглу често е човекът, на когото Орландо разчита, когато има нужда от решителен изстрел.

Ключов индивидуален сблъсък 2:
РЕЙФЪР ОЛСТЪН - АНДРЕ МИЛЪР
Ако не беше тежката му травма, тази серия би дала шанс на избраният за Мача на звездите гард Джамийр Нелсън да играе в града, където изкара колежанската си кариера. Вместо това, на Орандо се наложи да привлече Олстън като "спасителен" вариант за титулярен плеймейкър.
 
"Тайната съставка" в рецептата за успеха:
САМЮЕЛ ДАЛАМБЕР
Ключът към успеха срещу Орландо е да имаш център, който може да пази Дуайт Хауард сам, така че да не се налага дублиране, което да оставя хора сами на тройката. Всъщност Хауард не се представи на най-доброто си ниво в мачовете от редовния сезон срещу Филаделфия и "Сиксърс" могат да се надяват Даламбер да го затрудни и тази серия.
 
Прогноза:
Меджик ще спечелят серията с 4-1.
 
СРАВНИТЕЛНА СХЕМА НА ПЕТИЦИТЕ НА МЕДЖИК И СИКСЪРС 
 
БАЛАНС ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДВА СЕЗОНА
4. Съперници (актив победи-загуби в редовния сезон):
No. 4
АТЛАНТА ХОУКС (47-35) - No. 5 МАЯМИ ХИЙТ (43-39).
 
(мач номер 1: неделя срещу понеделник, 03.00 българско време)
 
Срещи в редовния сезон:
3-1 ПОБЕДИ ЗА ХОУКС
Атланта спечели и двете си домакинства, но второто от тях бе мачът без значение (81-79) във вторник, когато "Горещите" дадоха почивка на Дуейн Уейд, пазейки го за далеч по-решителните сблъсъци със същия съперник в плейофите. Стрелец номер 1 на НБА имаше средно по 25.7 точки в предишните 3 мача срещу Хоукс.

Предисторията:
В този далеч по-добър редовен сезон (след онези жалки 15 победи в предишния), "Горещите" стигнаха до така желаното 5-о място в класирането, с което избегнаха срещата в първия кръг от плейофите с някой от "голямото трио" - Кливланд, Бостън и Орландо. Сега Уейд и компания ще се опитат да попречат на Атланта да спечели първата си плейофна серия от 10 години насам.
 
Ключов индивидуален сблъсък 1:
ДЖО ДЖОНСЪН - ДУЕЙН УЕЙД
Ако не беше Уейд, Джонсън щеше да е най-добрият гард в Югоизточната дивизия. Той бележеше средно по 21.4 точки през сезона и имаше точно толкова и в първите три мача срещу "Горещите", преди да остане със скромните 9 точки за само 14 минути игра във вторник.

Ключов индивидуален сблъсък 2:
АЛ ХОРФЪРД - ДЖЪРМЕЙН О'НИЙЛ
Хорфърд беше записал средно по 14.5 точки и 16.0 борби в двата си мача срещу Маями, но после, подобно на Джонсън, остана с доста по-ниски показатели във вторник, след като и на него му бе дадена повече почивка. За него обаче ще бъде нещо ново двубоят с О'Нийл, който изигра само един мач за Маями срещу Атланта, откакто бе привлечен от Торонто в средата на февруари.
 
"Тайната съставка" в рецептата за успеха:
РОНАЛД ("ФЛИП") МЪРИ
Гардът е със стабилни изяви като резерва за Хоукс. Той вкарва по 14 точки на мач от средата на февруари (паузата заради Мача на звездите) и може да се окаже "жокерът" срещу съперник като Маями, който няма особено дълга резервна скамейка.
 
Прогноза:
Хоукс ще спечелят серията с 4-3.
 
СРАВНИТЕЛНА СХЕМА НА ПЕТИЦИТЕ НА ХОУКС И ХИЙТ 
 
БАЛАНС ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДВА СЕЗОНА
ПРОГРАМА ЗА ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ НА ИЗТОК
 
(Всички прогнози са на водещия коментатор за НБА от "Асошиейтед Прес" Брайън Махоуни)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи