Уили Дийн - MVP на 25-ия кръг в НБЛ


Уили Дийн - MVP на 25-ия кръг в НБЛ
Уили Дийн (сн. Gong.bg)
23-04-2009 00:43

Третата титла "MVP на кръга" на Уили Дийн в Националната баскетболна лига едва ли изненадва особено някого. Все пак това е баскетболистът, който заслужено бе обявен от нас за Най-добър играч в България за миналия сезон. През този пък, след завърщането си от авантюрата "Жалгирис", продължава да показва класа за ниво доста по-високо от това на българското първенство, въпреки че като цяло отборът му Лукойл Академик е доста по-колеблив от миналата година. Наистина, той все още не е настигнал сънародника си Байрън Сандърс по брой кръгове, в които е MVP, но не трябва да забравяме, че последният е четирикратен победител в класацията с 22 изиграни мача от октомври насам, докато Уили Дийн е вече трикратен, а изявите му започват едва от февруари тази година. Всъщност с 9-те си изиграни срещи на Дийн засега не му достига съвсем малко да удовлетвори условието за 40 % от максималния възможен брой срещи, за да поведе и във временното класиране за MVP на сезона в НБЛ, което се прави по среден коефициент (вж. по-долу). Максималния брой срещи в момента са 24 и, ако всичко е нормално, след следващия (26-и) кръг той ще има 10 от възможни 25, което е точно 40% и с това ще "кацне" директно на върха на сезонната класация.
 
В тази за кръга пък победата му този път се дължи не на впечатляващо постижение по един от показателите, а на универсалната му полезност при изненадващо трудната победа на Лукойл Академик над Ямбол. Уили не е номер едно в 25-ия кръг нито по вкарани точки (22), нито по брой завършващи пасове (5), нито по овладени борби (3), а е Топ 3 на отделната класация само по един показател - второ място по брой отнети топки (4). Но съвкупността от тези неща, и най-вече отличната му успеваемост в стрелбата (9/13 от игра, вкл. 1/1 от тройката, и 3/3 от фаула) му донесе коефициент 29, с който е MVP на кръга.
 
Само на два пункта зад него (с коефициент 27) е 23-годишният гард на Спартак Плевен Цветослав Острев, който при победата на тима си срещу Сливен направи най-силния си мач за сезона. За това лесно гостуване треньорът на плевенчани Великов бе решил да запази силите и здравето на звездите на отбора, което даде шанс на Острев да излезе на преден план и да покаже какво може. И той го използва - единствен той от резервите, започнали този път в стартова петица, не подцени съперника, игра напълно мобилизирано и заслужено само той бе оставен в игра почти през цялото време, което оползотвори, събирайки в актива си 16 точки, 4 борби, 6 асистенции и отличните 7 отнети топки. 7-те "откраднати" топки са изравнен рекорд за сезона досега - толкова имаше в един мач само гардът на Левски Чарли Джоунс в 17-ия кръг.
 
Третото място в класацията за MVP на кръга, също като първите две, се заема от играч на поста плеймейкър - Станислав Говедаров от Ямбол. Подобно на Уили Дийн, той не оглави класацията за този кръг по нито един от отделните показатели, но с 25 точки, 7 борби, 3 асистенции и 2 отнети топки събра коефициент 24.
 
Най-добър шести играч на кръга е Саша Топчов (Спартак Плевен) с коефициент 21, който го нарежда и на седмо място в общата класация. Най-добър реализатор на кръга с 26 точки е Петрослав Зафиров (Сливен), чиито 10 допуснати грешки го оставиха едва четвърти в подреждането за MVP. Най-добър борец за рекорден седми път е Байрън Сандърс (Ямбол) с 13 борби. Най-добър подавач е Маркъс Хол (Левски) с 8 асистенции.
 
След 25-ия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно на мач са: Маркъс Хол (коефициент - 20.0 - и точки - 22.9), Байрън Сандърс (общо борби - 10.7, борби в защита - 7.8, борби в нападение - 2.9 - и блокове - 1.4), Бранко Миркович (асистенции - 4.4) и Хрисимир Димитров (отнети топки - 2.14).
 
(Забележка: Играчи, които са напуснали отборите си в НБЛ преди началото на втората фаза в лигата, отпадат от тези класации за сезона.)

ТОП 10 НА 25-и КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи