Атанас Радев - MVP на сезона в A група (мъже)


Атанас Радев - MVP на сезона в A група (мъже)
Атанас Радев в действие
27-04-2009 06:15

Съвсем логично, най-полезният играч на сезона в долната дивизия - А група - е представител на отбора, който завърши без загуба, за да покаже че мястото му изобщо не е в тази дивизия - Балкан. А въпросният баскетболист, разбира се, е Атанас Радев.
 
Тежкото крило бе един от основните черноработници в тима, който през миналия сезон стигна до финал за титлата на България; но когато отборът не бе допуснат в Националната лига и остана без чужденците и най-скъпоплатените си играчи, Радев реши все пак да остане, преквалифицира се в център и се превърна във водещата фигура, с основна заслуга за доминацията на Балкан в долната дивизия. И вече не само с тези борбеност, хъс и непримиримост, които го правеха толкова полезен за отбора в мачовете в елита, но показвайки и достатъчна класа и реализаторски способности на доста по-високо ниво от необходимото за тази втора дивизия. Неспецифичната за него позиция "5" не само не му попречи, но и му даде възможност да докаже, че може успешно да се бори в подкошието с играчи, на пръв поглед доста по-здрави физически от него; а някои от тях - и по-високи, въпреки че по принцип А група не изобилства от такива.
 
Атанас Радев е номер едно за сезона по основния показател, който определя подреждането за MVP - коефициента на ефективност, със средно 27.3 от пълните 18 изиграни двубоя. В тях той вкара средно по 21.7 точки, с което е втори най-добър стрелец в групата, овладя по 8.4 топки, с което е четвърти най-добър борец и направи точно по 1 блок средно мач, с което е трети най-добър "чадърджия". Радев също така е с третия най-добър процент на стрелбата за две точки сред всички, изиграли поне 8 от максимално възможните 18 мача - 74.59%, общо 135 успешни от 185 опита. Дори по стрелба от наказателната линия (78.9%) центърът на Балкан е в Топ 10 сред играчите с необходимия брой мачове.
 
Друг център, на когото обаче това си му е традицонният пост, се нареди на второ място в класацията за най-полезен - Николай Балев (Видабаскет). Балев през целия сезон бе единственият сериозен конкурент на Радев за титлата "MVP" и завърши със среден коефициент 25.3 - само 2.0 пункта по-малко от него. На трето място в комплексното класиране е най-добрият реализатор на първенството на А група - Венелин Първанов (Дунав) с коефициент 21.8.

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (МЪЖЕ)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи