Виртус Болоня шампион в Еврочалъндж


Виртус Болоня шампион в Еврочалъндж
Виртус триумфира с титлата в турнира
27-04-2009 14:52

Италианският Виртус Болоня спечели титлата в тунира Еврочалъндж (бившата Еврокупа на ФИБА) след победа над френския Шоле на финала със 77-75. Италианците бяха домакини на Финалната четворка в своята зала "ПалаМалагути" (или "Futurshow Station") в градчето Казалекио ди Рено, близо до Болоня. С подкрепата на своите фенове те се пребориха за крайния успех в интересния и оспорван финален мач, след като ден по-рано бяха отстранили на полуфинала кипърския АЕЛ Лимасол.
 
С тази титла донякъде бяха оправдани и сериозните инвестициите в отбора на Виртус, за който играе един от най-скъпоплатените баскетболисти в Европа - дошлият от НБА Ърл Бойкинс. 165-снатиметровият гард бе водещ реализатор на тима през сезона и сега на финала също бе с основен принос за победата, с 18 отбелязани точки, 5 овладени борби и 2 отнети топки. Най-резултатен за тима от Болоня пък бе друг американец - влезлият като резерва Кийт Лангфорд, който наниза 21 точки и бе обявен за MVP на Финалната четворка на Еврочалъндж. Още един от американската колония в тима - тежкото крило Шарод Форд - допринесе за победата с дабъл дабъл от 12 точки и 12 борби.
 
С отлична игра на Нандо дьо Коло (най-резултатен в мача с 24 точки), и тандема в подкошието Клод Марки (17 точки и 10 борби) и Рандъл Фолкър (13 точки и 11 борби) Шоле се държеше добре срещу домакините през по-голямата част от мача. В последната четвърт Виртус "натисна" и натрупа аванс от 13 точки, 6 минути преди края, но Дьо Коло поведе френския тим към феноменален обрат със серия 14-3. При оставащи 24 секунди Шоле имаше и последна атака, с която да изравни, или дори да спечели мача, но именно героят за французите до момента Нандо дьо Коло пропусна решителния изстрел и италианският тим триумфира с титлата в третия по сила европейски клубен турнир.
 
Отборът на Виртус, който има титла и от Евролигата (през 1998 година, когато тя още бе състезание на ФИБА, по-късно - "Супролига"), за последно се бе докоснал до върховете в европейския баскетбол през 2007, когата остана трети на Финалната четворка на Еврокупа на ФИБА в Херона. В последните години тимът загуби и два финала за купата на Италия, включително един в своята зала. Сега, пак в нея, под ръководството на треньора Матео Боничоли, баскетболистите на Виртус не допуснаха нова грешка и най-после отново усетиха вкуса на шампанското.
 
На малкия финал руския Триумф Люберци се наложи над АЕЛ Лимасол с убедителното 94-82 и взе бронзовите медали.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ШОЛЕ - ВИРТУС
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ФАЙНЪЛ ФОР НА ЕВРОЧАЛЪНДЖ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ФАЙНЪЛ ФОР НА ЕВРОЧАЛЪНДЖ
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ФАЙНЪЛ ФОР НА ЕВРОЧАЛЪНДЖ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА СБОРНО ОТ ТОП 16 И ФАЙНЪЛ ФОР НА ЕВРОЧАЛЪНДЖ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи