Мажоретките в "обетованата земя" - за или против


Мажоретките в "обетованата земя" - за или против
Спорове за израелските мажоретки (сн: LigatWinner)
29-04-2009 13:54

Напоследък в Израел се развихри ожесточена полемика, засягаща част от случващото се на баскетболните игрища. Но тя не е за баскетболистите, а за тези, които трябва да забавляват публиката по време на прекъсванията и почивките - мажоретните състави.
 
Големите спорове са около наложеното задължително участие на мажоретки в мачовете от Суперлигата на Израел (т.н. "Уинър" лига). През миналото лято управителният съвет на лигата гласува правило, според което всеки един от 12-те отбора, участващи в нея, трябва да предлага "изпълнения на сериозна мажоретна група по време на домакинските си мачове".
 
До момента обаче малко отбори в Израел бяха ползвали такава и някои от тях решиха да "отбият номера" - пуснаха на мачовете си танцови състави от ученички, някои дори в долните класове на гимназията.
 
Ръководството на лигата опита да въведе ред, като принуди клубовете да организират задължителни тренировки за мажоретките си и наложи възрастово ограничение от минимум 16 години. Дори бе назначен експерт, който да консултира всички танцови състави на отборите.
 
Скоро се появи съпротива срещу нововъведенията. От столичния клуб Апоел Мигдал Йерусалим остро протестираха срещу тях с няколко аргумента. Феновете твърдяха, че мажоретките ще им пречат да подкрепят тима си в своя собствен стил, който е съвсем различен - съвсем не като публика на концерт, която седи и ръкопляска, докато на сцената танцуват клакьорки. Освен това, според ръководството на клуба, сред привържениците има голям брой религиозни хора, на които не допада гледката на оскъдно облечени момичета на игрището.
 
В крайна сметка Апоел бе принуден все пак да се съобрази с изискванията на лигата и да състави собствена мажоретна група. Така изглеждаше, че този дебат е затихнал и всички гледат напред.
 
Последва обаче нов обрат в цялата сага. Изведнъж се появи група от 20-ина феминистични групи и организации, защитаващи правата на жените, които подеха отново каузата против мажоретките и се обърнаха към управителния съвет на лигата със съвместен протест. Те заявиха, че според тях правилата за задължителните мажоретни състави "задълбочават сексисткото отношение към представителките на техния пол и могат да доведат до повишаване на нивото на сексуално насилие и засилване на отношението към тях като към сексуални обекти". От лигата не приеха аргументите им и "престрелката" между двете страни по медиите продължи.
 
После за известно време споровете като че пак затихнаха, но бяха подхванати с нова сила, когато за министър на спорта в новото правителство на Израел бе избрана жена - Лимор Ливнат - и това даде нови надежди на противниците на мажоретките. Още в първия й ден на новата длъжност й бе връчено писмо, подписано от цели 19 организации, настояващи г-жа Ливнат да направи всичко по силите си да принуди ръководителите на баскетболната лига да променят правилата за задължителните танцови състави. Министърът на спорта все още не е взела отношение по темата и тепърва ще се чака развитие по тази странна полемика в израелското публично пространство.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи