Стефан Георгиев - MVP на 27-ия кръг в НБЛ


Стефан Георгиев - MVP на 27-ия кръг в НБЛ
Стефан Георгиев
29-04-2009 23:35

Докато през есеннния дял на шампионата и в началото на тази година нашата класацията за MVP на кръга бе доминирана от чужденци, и най-вече от американци, то може да се каже, че през пролетта удари часът на българските баскетболисти. С постижението си в завършилия тази вечер 27-и кръг на Националната баскетболна лига Стефан Георгиев "Торо" е вече шестият българин, който става MVP, при положение, че в 15 от първите 16 кръга мястото на върха в класацията бе запазено за чужденци. От 17-ия кръг насам обаче 7 от 11-те възможни титли "Най-полезен на кръга" бяха отмъкнати от наши баскетболисти (3 от тях от Иван Лилов). Дали обяснението за това е, че като опре до решителните мачове в края на сезона, българите заиграват по-сериозно и концентрирано, с хъс и сърце, а на чужденците вече им омръзва да трупат статистика и почват да се ослушват и оглеждат в кой друг отбор и в кое друго първенство ще могат да вземат по-голяма заплата; или пък логиката се крие някъде другаде... това в крайна сметка няма значение, защото фактите са си факти - в края на сезона българските играчи са с далеч по-ярки индивидуални изяви.
 
Особено ярко блестеше с представянето си в дербито на кръга вчера именно Стефан Георгиев. Капитанът на Левски бе като скала в подкошието, раздаде се докрай и бе с най-голяма заслуга за драматичната победа на "Сините", които вече за трети път този сезон накараха шампиона Лукойл Академик да преклони глава пред тях. И макар че накрая Асен Великов бе този, който донесе успеха с тройката си в последната секунда, то именно Торо бе играчът, без когото всичко това нямаше да е възможно. Той вкара общо 26 точки, с отличната успеваемост в завършването на атаките - 11 коша от 17 опита от игра. Овладя и 12 борби, с което записа вече 7-ия си дабъл дабъл и излезе еднолично на четвърто място в класирането по брой такива постижения през сезона.
 
С коефициент на полезност 34 Стефан Георгиев остави далеч зад себе си всички останали в класацията за MVP на кръга, като вторият - Травис Питърсън (Рилски спортист) - е на цели 11 пункта след него. Американският център на Рилецо подобри значително представянето си в сравнение с последните мачове и направи всичко възможно да докаже на своя треньор, че има сили да изкара до края на сезона, включително и плейофите, играейки на високо ниво като почти незманеним на своя пост в отбора. Своя коефициент 23 той натрупа с 18 точки (включително 2 тройки), 9 борби, 3 отнети топки и 1 блок при победата срещу Ямбол.
 
Трети за този кръг е Атила Сантош (Евроинс Черно море), който пък в мача срещу Сливен успя и да съхрани сили за предстоящите по-трудни битки, но и да се запише в статистиката като най-полезен от всички в срещата само за 20 минути игра - коефицент 22. Той вкара 13 точки (4 успешни от 5 опита за две точки), овладя 8 борби и дори си запълни графите за всички останали показатели с 2 асистенции, 1 отнета топка и 1 блок.
 
Най-добър шести играч на кръга е Лимайър Голдуайър (Лукойл Академик) с коефициент 19, който го нарежда и на 6-о място в общата класация. Най-добър борец е Стоян Петков (Ямбол) с 15 овладени топки. Най-добри подавачи са четирима с по 5 асистенции, като сред тях е доскорошният водач във временното класиране за сезона по този показател - Бранко Миркович (Рилски спортист). С най-много отнети топки - по 4 са двама - младият Александър Янев (Евроинс Черно море) и ветеранът Левен Белберов (Рилски спортист).
 
След 27-ия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно на мач са: Уили Дийн (коефициент - 22.4, асистенции - 4.9 - и отнети топки - 2.5), Маркъс Хол (точки - 22.5) и Байрън Сандърс (общо борби - 10.7, борби в защита - 7.8, борби в нападение - 2.9 - и блокове - 1.4).
 
(Забележка: Играчи, които са напуснали отборите си в НБЛ преди началото на втората фаза в лигата, отпадат от тези класации за сезона.)

ТОП 10 НА 27-и КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи