Симеон Варчев отговаря на критиките


Симеон Варчев отговаря на критиките
Симеон Варчев
30-04-2009 14:11

В отговор на появилата се публикация в клубния уебсайт на Евроинс Черно море, вицепрезидентът на клуба Симеон Варчев излиза със следното становище:
 
"Един спортен клуб е в подобие на едно производствено предприятие. Произвежда състезатели и отбори по даден вид спорт. Създава продукт. Който иска, го гледа, който не иска, не го гледа. С изключение на футболните клубове, където правилата изискват да бъдат регистрирани по Търговския закон, клубовете по останалите видове спорт в повечето случаи са регистрирани по Закона за физическите лица с нестопанска цел.
 
Организационно един клуб се състои от:
- Общо събрание (върховен орган), който избира Управителен съвет (УС).
- УС, който ръководи дейността и се отчита пред Общото събрание. УС оторизира и назначава хора, които пряко да ръководят дейността.
- Треньори и състезатели. Състезателите от мъжкия представителен отбор сключват професионални трудови договори. Състезателите, които не са завършили училище (от 8 до 18-19 години), се водят аматьори.
 
Нито държавата, нито общината имат задължение по законов път да развиват, чрез създаване на клуб, даден вид спорт. Т.е. - развитието на даден спорт е оставено на самотек, импровизирано, от любов към спорта. И затова в момента мъжкия баскетбол в България го има в тези градове или клубове, където има хора с организационни способности и любов към него.
Примери:
Иван Чолаков (Ямбол)
Росен Барчовски (ЦСКА)
Петър Георгиев (Самоков)
Вальо Златев и Сашо Везенков (Лукойл)
Румен Петков и Цветан Антов (Плевен)
Юлия Боянова и Тити Папазов (Левски)
и, по тази аналогия – Симеон Варчев (Варна).
 
За да съществува клубът, е необходим финансов ресурс. Дейността по намиране на хората, осигуряващи средствата за клуба, я осъществявам аз.
 
Използвам случая да благодаря на инж. Стоян Евтимов, инж. Начо Славов, инж. Иван Димитров, инж. Иван Бочуков, инж. Георги Янев, Михаил Михов, инж. Павлин Николов, Асен Христов, Кирил Йорданов (кмет на Община Варна), Борислав Гуцанов (председател на Общинския съвет на Община Варна), които бяха съпричастни към баскетболната игра. Когато става дума за ДЮШ, са необходими 30-100 хиляди лева годишно. А когато говорим вече за професионален отбор, цифрата набъбва до 500 хиляди лева, а в някои клубове  достига 3-4 милиона лева (макар че това рядко се случва в България). След като осигуриш тези средства, идва вторият труден момент – намирането на кадри – ТРЕНЬОРИ, основната движеща сила при "производствения" процес. Треньорският труд е много специфичен и затова трудно се изграждат добри треньори. Преди всичко трябва да имаш желязна нервна система. Треньорите на подрастващи, с подбора, който извършват, на деца в училищата и с качеството на своя труд при изграждането на състезателите, до голяма степен предопределят бъдещето на клуба за постигане на добри резултати.
 
Мъжкият представителен отбор е нещо различно. Определящ при селектирането му е финансовият ресурс. В света един състезател струва от 5 хиляди евро до 25 милиона евро на сезон.
 
И затова отговарям риторично:
Защо близнаците не играят в "Черно море", а играят чужденци? - Защото първите струват значително повече, отколкото вторите. Същото се отнася и за други наши играчи, които играят за други български клубове.
 
И тук идва най-трудното. Със средствата, с които разполагаш да селектираш състезатели по постове (от плеймейкъра до централния нападател), по двама на пост - ЕЙ БОГА МИ, това е невероятно трудно. Понякога успяваме, понякога не успяваме. Най-трудното, особено при избора на състезателите от чужбина, е да предугадиш не спортно-техническите му възможности, а неговия характер. За една седмица, колко може да играе баскетбол, почти ти става ясно. Но дали е добър или лош човек, дали носи в себе си "жезъла" на победата или е мишка, е почти пълна лотария.
 
И така, синтезирано, за да създадеш или поддържаш един клуб трябва:
Първо: да осигуриш финансовия ресурс.
Второ: да намериш кадрите.
Трето: да контролираш качеството на учебно-тренировъчния процес, за да изградиш високо квалитетни баскетболисти.
Четвърто: да се селектира мъжки представителен отбор и той да има успеваемост в първенствата, в които участва.
Пето: да осигуриш материална база, в която да осъществяват дейността си повече от 400 деца, и за мъжкия си представителен отбор.
 
В продължение на 26 години и половина извършвам тази дейност и мога да кажа:
Несгодите на времето не ни отвяха в "Б" група, през която минаха и Левски и ЦСКА и Балкан. Да не говорим за Бургас, Димитровград, Видин, Русе. Били сме постоянни участници в "А" група. Най-лошото ни класиране е 5-о място. Спечелихме много медали и титли - и при мъжете, и при подрастващите. Помогнахме на много деца да станат добри баскетболисти. Участвахме успешно в европейските турнири, особено като се има предвид ограничените финансови възможности. Десетки наши състезатели защитаваха честта на Републиката в различните национални гарнитури. Някои треньори стигнаха до националните отбори. Гордея се с БК "Черно море".
 
Ето това са моите задължения в клуба, които извършвам безвъзмездно. Не съм разпоредител на бюджета. В нашия клуб обикновено човека, който осигурява финансовите средства, го избираме за Президент. Той ръководи финансовите операции. Живеем в свободна и демократична България. Всеки има възможности и права да направи това, което правя аз. Не преча на никого. Създайте си клуб такъв, какъвто искате. Имате неограничени възможности.
 
Нося морална отговорност пред себе си и пред обществото. А юридическа пред УС и Общото събрание. И затова, независимо от свободата на словото, не съм съгласен некомпетентни самозванци да излагат становища или да задават въпроси, уронвайки авторитета на клуба и дезинформирайки обществото.
 
(Симеон Варчев – член на УС, вицепрезидент и представляващ БК "Евроинс Черно море")"

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи