Мануел Марков: За децата такова участие в чужбина е много ценен опит


Мануел Марков: За децата такова участие в чужбина е много ценен опит
Марков е щастлив да работи с децата в залата
30-04-2009 15:19

Един от ръководителите на БК БУБА баскетбол, които заведоха отборите до 14 и до 10 години от школата на клуба в Болоня за провеждащия се в момента там силен международен турнир "Даймилопту", е бившият баскетболист на Левски, Спартак МВР и Дунав Мануел Марков. Пред уебсайта на състезанието, организирано от Фортитудо, той даде интервю, в което изрази мнението си за проявата, за участието в нея на децата от представлявания от него клуб и за детско-юношеския баскетбол като цяло:
 
Може ли да се представите с няколко думи?
"Казвам се Мануел Марков и съм спортен директор на БУБА Баскет. Преди това бях професионален играч, но заради контузии трябваше да прекратя кариерата си. За мен е удоволствие да върша тази работа, защото по този начин съм все още в играта, макар и не като играч, а като спортен директор. И това ме устройва, щом съм в залата."
 
Защо избрахте да участвате в този турнир?
"Поканата за този турнир дойде в точния момент за нас. Вече можем да видим резултатите от нашата работа и децата са много ентусиазирани. За тях е много полезно да излязат навън и да играят срещу чужди отбори. Това ще бъде много ценен опит за тях. Участието в този турнир може да покаже и моментното състояние на отборите ни и след това, ако е необходимо, да направим промени."
 
Коя е според Вас основната цел на този турнир?
"За мен основната цел е културният обмен и комуникацията между децата от различните страни. Разбира се, и качеството на мачовете и крайното класиране не трябва да се подценяват, но не те са важните неща в този случай. Най-важна е комуникацията между децата. Това е прекрасна възможност за тях да научат повече за различните култури и да подобрят знанията си по чужди си езици. Ръководството на БУБА се опитва да открие перфектния баланс между тренировките и образованието. По този начин ще бъде много по-лесно за децата да вземат решение за своето бъдеще - дали искат да станат професионални баскетболисти или да намерят друга реализация."
 
Мислите ли, че ще бъде важно да се организират подобен тип турнири в цяла Европа?
"Разбира се. Искаме да ви поздравим за организацията на този турнир, защото разбираме колко е трудно. Също така искаме да ви благодарим и за поканата. За нас е удоволствие да бъдем тук. След като ЕС разшири своите граници, е абсолютно необходимо да има повече турнири като този."
 
Какво мислите за нивото на юношеския баскетбол в Европа в момента?
"Нивото в Европа се вдига постоянно. Все по-често виждаме играчи на по 16-17 години, които са вече готови за професионалния баскетбол и играят важна роля в отборите си."

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи