Миньор би с една точка, повежда в серията с Берое 07


Миньор би с една точка, повежда в серията с Берое 07
Отборът на Миньор удържа драматична победа
30-04-2009 19:34

Сблъсъкът на Миньор Перник с Берое 07 оправда очакванията за най-интересен измежду четвъртфиналите в женските плейофи. Завършилият на първо място във Втората петица отбор от Стара Загора направи всичко възможно да измъкне победата още в първия мач, като гост, и така да вземе решителен аванс в серията. Миньор обаче се пребори за успеха в своята зала с 69-68 и остави всички въпросителни за втория, и евентуалния трети мач в тази равностойна битка между два опитни отбора.
 
През първото полувреме стана ясно, че ще се оправдаят очакванията и за епична битка между опитните центрове на на двата отбора Агнеса Дойчинова и Латаша Байърс. След невероятна игра на Дойчинова в първата четвърт, тя вкара 15 точки за тези 10 минути, а отборът й поведе с 24-17. Тя обаче не бе толкова ефективна през втората част и отбеляза само още 2 точки до почивката, докато Байърс се разписа с 8 по точки във всяка от първите две за общо 16 на полувремето. Въпреки че разликата в полза на Миньор бе стигнала 11 точки в 13-ата минута, именно внушителната с габаритите си американка даде тон за успешна серия, с която нейният Берое я стопи до само 1 при оставащи три минути до почивката - 32-31. Все пак на след 20 минути игра отборът-домакин водеше с 38-33.
 
През третата част Дойчинова вкара 4 точки, а Байърс - цели 10, с които вече събра актив от 26. Имайки предвид до каква степен двете са барометър за представянето на отборите си, това означаваше проблеми за Миньор. Въпреки че Светла Асенова и Радмила Нешева се опитваха също да "поемат щафетата" от Дойчинова и да завършват по-голяма част от атаките на тима си, отличната игра в нападение на Байърс доведе до изравняване на резултата при 52-52 малко преди края на третата част. После играта тръгна кош за кош, а в последната четвърт, при този развой на събитията и в двата отбора все повече се чувстваше напрежението, въпреки големият опит на повечето от състезателките им. С наближаването на решителните мигове в края те се надпреварваха да грешат. Вече не само Дойчинова, но и Байърс не бе в основата на завършека на атаките на своя тим, като мачът щеше да се реши по-скоро със стрелба от средно и далечно разстояние.
 
Именно една тройка (на Камелия Михалкова) даде на пернишките фенове надежди, че няма да треперят до последните секунди, като направи резултата 66-61 при оставащи малко над 2 минути. Започна обаче и тактическото надиграване с фаулове, а 4 секунди преди края Катя Кордова върна тройката и намали разликата само на една точка. Но в тези оставащи секунди гостуващият тим нямаше как направи някакво чудо и крайният резултат си остана 69-68. Така Миньор взе аванс от 1-0 в серията, но втората среща в нея в събота ще бъде в Стара Загора, което гарантира нови интересни моменти и възможността полуфиналистът от тази двойка да се определи в трети мач.
 
По традиция, треньорът на домакините Валентин Петров изпозва само 6 състезателки, от които, най-резултатни бяха Агнеса Дойчинова и повиканата в националния отбор Радмила Нешева. След 15-те си точки в първата четвърт, Дойчинова вкара почти двойно по-малко в останалите три взети заедно, но и това се оказа достатъчно за победата. Стрелбата на Нешева бе много прецизна - 7/9 от игра, включително 3/3 от тройката, а гардът добави и 7 борби и 3 асистенции, с което тя записа и най-високия коефициент в двубоя, 26. Светла Асенова помогна за победата със 17 точки, 9 борби и 4 асистенции.
 
За Берое 07 Латаша Байърс звърши с цели 30 точки и остана само на една овладяна борба от дабъл дабъл - с 9. Катя Кордова и Мария Желязкова добавиха по 13 точки.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА МИНЬОР - БЕРОЕ 07 
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЛЕЙОФИ 2009 (ЖЕНИ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ПЛЕЙОФИ 2009 (ЖЕНИ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ПЛЕЙОФИ 2009 (ЖЕНИ) 
 
ПЛЕЙОФНА СХЕМА ПРИ ЖЕНИТЕ ЗА 2009

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи