Рилски спортист е на полуфинал, за първи път в историята си


Рилски спортист е на полуфинал, за първи път в историята си
Рилски спортист елиминира Спартак Плевен
10-05-2009 21:00

Мъжкият тим на Рилски спортист написа нова страница от своята история и за първи път се класира на полуфинал в плейофите на страната. В невероятна драма момчетата на Александър Тодоров отстраниха Спартак Плевен след като ги биха и във втората среща от четвъртфиналните плейофи, този път с 93-86. Рилски спортист нямаше право да изпуска този шанс, който им се удаде след като „откраднаха” домакинското предимство от Спартак Плевен и те го оползотвориха напълно. До победата не се стигна лесно, но и никой в Самоков не е очаквал, че Спартак ще се предаде без бой и ще изиграе днес последния си мач за този сезон.
 
Играчите на Спартак Плевен вкараха 17 тройки, но и те не им стигнаха за да стигнат до трети мач в Плевен. Гостите бяха решили, че трябва да заложат на това тяхно силно оръжие и за целта опитаха цели 42 стрелби от зоната за три точки. В по-голяма част от срещата именно стрелбата от тройката дааше на гостите преднина, а в доста от случаите ги врщаще в мача. Веселин Георгиев вкара 5 тройки, а други трима добавиха по 4 – Илия Станков, Александър Дяковски и Роб Престън.
 
Срещата започна по много неприятен начин за гостите. Точно в първата минута Владимир Маринов разтегна заден бедрен мускул и не можда да продължи играта. Спартак Плевен трябваше да изравни резултата в серията без един от най-добрите свои играчи от първата среща в Плевен. Точно 3.39 преди края на първата десетка Питърсън изравни за 11-11, а след това това с два коша на Папич (единия с фал) и още един на Питърсън домакините излязоха напред с 18-11. Плевенчани намалиха до 20-17 преди Миркович да вкара в последната атака за първите 10 минути за 22-17 в полза на тима от Самоков.

Втората четвърт започна с два пропуска от тройката на гостите от Спартак, но в следващите 4 атаки от тази достанция те бяха безкомпромисни – 2 за Дяквоски и по една за Георгиев и Станков. Така след серия от 12-0 те поведоха с 29-22. В по-голяма част от тази втора част те продължиха да водят, но домакините се върнаха и чрез Иван Лилов успяха да излязат с точка напред минута и 27 секунди преди почивката за 37-36. Капитанът на гостите Хрисимир Димитров взе контрол в остващото време от първото полувреме и вкара два поредни коша, а Спартак се оттегли на почивката с 3 точки аванс – 40-37.
 
През третата четвърт Спартак не спираха с далечни обстрел на коша на домакините, повеждаха на няколко пъти и 1.58 преди нейния край имаха 62-56. Рилецо обаче отвърнаха с две поредни тройки на Иван Лилов и Бранко Миркович и изравниха за 62-62 точно в 29-тата минута. В оставащото време до края на частта двата тима не си вкараха и при резултат 62-равни стартираха последната четвърт.
 
Равният резултат се запази до 5.48 преди финалната сирена. Иван Николов вкара тройка, а веднага след него и Питърсън бе точен за 74-69 4.40 преди края. Станков намали пак от тройката, но серия от 5 поредни точки на Миркович направи разликата 7 точки в тяхна полза – 79-72 точно, когато изтичаше 36-та минута. Всичко изглеждаше в полза на домакините в тези минути, но само за 53 секунди чрез Станков и Дяковски от зоната за три точки плевенчани намалиха до 79-78. Папич увеличи на 81-78, но Димитров с кош и фал изравни 1.41 преди края. И тогава дойде мига на Иван Николов, който с 5 поредни точки направи 86-81, след него Димитров не издържа и пропусна два наказателни удара за гостите и след като Миркович не сбърка от своя страна, резултатът стана 88-81 само 47 секунди преди да изтече времето. В заключителните секунди се изпълняваха наказателни удари, а в крайна сметка домакините ликуваха с 93-86 и елиминиране на достойния си съперник от тазгодишните плейофи.
 
Най-резултатен за Спартак Плевен и в този последен мач за тях през този шампионат бе Хрисимир Димитров с 22 точки, а освен това той добави 6 борби и 4 асистенции. Своя шести дабъл дабъл в шампионата направи Роб Престън – 16 точки и 10 борби. Георгиев добави 15 точки, всичките от зоната за три точки, а Станков се отчете с 14 точки и 4 борби. Точките на още един състезател на гостите бяха постигнати само от тройката – Дяковски вкара 12 и добави 4 асистенции и 3 борби.
 
Двама баскетболисти на Рилски спортистТравис Питърсън и Драгослав Папич завършиха с дабъл дабъл. Американецът се отчете с 24 точки, 14 борби и по 3 асистенции и 3 отнети топки, докато сърбинът вкара 21 точки и добави 13 овладени топки. Силен мач изигра другия сърбин – Бранко Миркович. Той вкара 20 точки, от които 4 тройки, хвана 6 топки под собствения си кош и подаде 6 завършващи подавания.
 
Рилски спортист също показаха добър мерник от тройката и вкараха 12 пъти от далечна дистанция. Седем различни баскетболисти реализираха отдалеч, а друг голям плюс на самоковските баскетболисти в тази среща бе малкия брой грешки – само 10 за цялата среща.
 
Рилски спортист се изправя сега срещу Лукойл Академик на полуфинал в НБЛ като в серията се играе до 3 победи от 5 срещи. Домакинското предимство е на страната на шампионите, но Рилецо показа, че може да играе на моменти равностойно дори и с най-добрите. Нещо повече, през този сезон те веднъж биха Лукойл Академик, а бяха на прага да го сторят веднъж и в Правец като гости. Очаква ни интересна серия като в никакъв случай Рилски спортист няма да изглежда обречен.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА РИЛСКИ СПОРТИСТ - СПАРТАК ПЛЕВЕН


ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ПЛЕЙОФИТЕ НА НБЛ
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ПЛЕЙОФИТЕ НА НБЛ
 

ПЛЕЙОФНА СХЕМА НА НБЛ ЗА 2008/09

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ В ПЛЕЙОФИТЕ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи