Дунав елиминира Берое 07, ще защитава титлата си срещу Лукойл Нефтохимик


Дунав елиминира Берое 07, ще защитава титлата си срещу Лукойл Нефтохимик
Дунав Еконт на финал за втора поредна година
12-05-2009 20:32

В решителния мач от полуфиналната серия от женското първенство Дунав Еконт не допусна изненада и елиминира противника си Берое 07 в собствената си зала „Дунав” в Русе. Крайната победа не дойде никак лесно за русенки, но тя е факт и ги изпраща на финал срещу другия основен фаворит за титлата – бургаския Лукойл Нефтохимик. Те от своя страна отстраниха Монтана 2003 в серия, която бе решена в три срещи. След един оспорван и емоционален сблъсък днес в Русе, домакините успяха да победят с краен резултат 73-58.
 
От самото начало и двата отбора дадоха заявка за един сблъсък, който ще бъде изпълнен с обрати и емоции. Русенки, със самочувствието си на действащ шампион и старозагорки, решили че след победата си в предния мач ще могат да направят нещо повече, започнаха много равностойно. В първите 7 минути разликата в полза на нито един от двата отбора не надвиши три точки. В тази четвърт за Берое 07 отново най-активна бе Латаша Байърс, която доминираше в подкошието, а за Дунав много добре играеха Даниела Петева и Вероника Бортелова. След едни много оспорвани десет минути резултатът закономерно бе равен – 20-20.
 
Втората четвърт започна с пореден кош на Байърс, но след него последваха цели 11 безответни точки за домакините, което им даде солидна преднина и доза спокойствие. Това обаче не продължи задълго, защото последва и мини-серия за старозагорки. Те отново чрез американския си център се върнаха в мача, стопявайки разликата само до 3 точки. До края на частта обаче добрата игра на бившата състезателка на Берое 07 Христина Минкова помогна на отбора й да си върне аванса от 9 точки, при който дойде и почивката – 41-32. Това първо полувреме бе особено силно за Латаша Байърс, която игра през всички 20 минути и бе близо до дабъл дабъл само за две четвърти – 16 точки и 9 борби.
 
Русенки явно бяха решили да не дават надежди на съперника си и след мобилизирана и най-важното – резултатна игра, започнаха второто полувреме със серия от 10-2. Това увеличи аванса им до 17 точки, но след няколко успешни коша гостите успяха да намалят разликата до 10 точки. В самия край на частта дойде и една тройка на Вероника Бортелова, последвана от блок на Топалова и бързи 2 точки и наказателен удар на Минкова. Това направи резултата след 30 минути 59-43.
 
Въпреки двуцифрената преднина, която състезателките на Дунав поддържаха, момичетата на Георги Божков не се предаваха и опитваха да намалят пасива си. Това обаче не ставаше и след всеки техен „напън” домакините успяваха да отговорят. Точно 6 минути преди края разликата вече беше 18 точки, а надеждата за успех на Берое 07 ставаше все по-малка. Така закономерно русенки затвориха срещата при резултат 73-58 и се класираха за финал.
 
За победителките най-резултатна бе Даниела Петева със своите 19 точки, към които добави и 5 борби. Христина Минкова вкара 13, а Зорница Костова – 11 плюс 7 борби. Катарина Мърчела също бе активна под коша с 10 борби и 6 точки.
 
За Берое 07 едва 5 състезателки се разписаха. Байърс бе над всички с дабъл дабъл от 20 точки и 13 борби, Нели Пашева (9 борби) и Албена Бачкова добавиха по 10 точки, а Мария Желязкова и Ралица Нанева – по 9.

Така старозагорки ще срещнат другия отпаднал полуфиналист – Монтана 2003. Серията ще се играе във формат 2 победи от 3 срещи, като първите два мача са на 14 и 16, а евентуалната трета – на 16 май. Домакинското предимство е на страната на Монтана, тъй като те са по-напред в класирането от редовния сезон. Русенки пък  ще се подготвят за финалната серия срещу Лукойл Нефтохимик, която започва също на 14, но в нея трябва да се постигнат 3 успеха за да се стигне до титлата. Тъй като Дунав Еконт има домакинско предимство, първите два мача ще се играят в Русе на 14 и 15 май, третия и евентуален четвърти – на 18 и 19 в Бургас, а ако се наложи решителен пети сблъсък, то той отново ще се изиграе в зала „Дунав” на 22 май.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ДУНАВ ЕКОНТ - БЕРОЕ 07
 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЛЕЙОФИ 2009 (ЖЕНИ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ПОЛУФИНАЛИТЕ В ПЛЕЙОФИ 2009 
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ПОЛУФИНАЛНИТЕ ПЛЕЙОФИ 2009
 
ПЛЕЙОФНА СХЕМА ПРИ ЖЕНИТЕ ЗА 2009
  

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ПОЛУФИНАЛНИТЕ СЕРИИ ПРИ ЖЕНИТЕ



Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи