24 грешки костваха победата на Лукойл в Русе, Дунав поведе с 1-0


24 грешки костваха победата на Лукойл в Русе, Дунав поведе с 1-0
Силен мач на Вероника Бортелова
14-05-2009 20:29

Дунав Еконт поведе с 1-0 на Лукойл Нефтохимик във финалната серия на шампионата при жените след като постигна труден успех с 83-75 в мач номер 1. Пред пълни трибуни в русенската зала „Дунав” домакните губеха през по-голямата част от срещата, но в последните минути все пак успяха да обърнат мача и да запазят домакинското си предимство в нея.
 
Разликата, с която гостенките водеха в един момент от срещата бе 11 точки, но най-вече благодарение на многото грешки не успяха да я удържат и да поведат в серията. Бургазлийки направиха 24 грешки като всички състезателки, които влязоха в игра сбъркаха поне по 2 пъти. Отличи се сръбкинята Неда Джурич със 7, а освен това Силвия Пеева и Лори Неро с по 5.
 
Срещата започна равностойно, а след два късни коша на Неро и Самбурска в края на първата четвърт Лукойл Нефтохимик поведе с 20-17. Точно 4.00 минути преди почивката бургаският тим вече имаше аванс от 11 точки – 36-25, която бе намалена на полувремето до само 6 – 43-37.
 
Точно 2.43 преди края на третата част Лукойл Нефтохимик все още имаше преднина на таблото – 57-52, но в този момент се разигра Вероника Бортелова. Тя вкара два поредни коша и намали до 56-57, Пеева отвърна с един успешен наказателен удар, но отново чехкинята отбеляза, този път тройка. Така минута и половина преди края на частта Дунав поведе с 59-58. В остващото време от тази четвърт двата отбора си рамениха по един кош – Самбурска за Лукойл Нефтохимик и Христина Минкова за Дунав. Последната обаче реализира тройка и офоврми 62-60 преди началото на последната десетка.
 
В началото на последните 10 минути Елена Йоловска направи петото си лично нарушение и напусна играта. Въпреки това гостенките от Бургас бяха в мача почти до неговия край и не допуснаха русенки да се откъснат. Три минути и половина преди края Даниел Кръчър изведе Лукойл Нефтохимик напред с точка, но отново Бортелова с два поредни коша (втория тройка) направи собствена серия от 5-0 за 73-69 за Дунав 2.29 до финалната сирена. Русенският тим дръпна и с 6 точки, но Кръчър намали до 79-75 минута и 6 секунди преди края. Това обаче за тяхно съжаление бе последния им кош в този мач, а домакините чрез стрелба на Петева и два успешни нейни наказателни удари оформиха крайното 83-75.
 
Най-резултатна за Дунав в тази среща бе Наталия Топалова с 22 точки, а освен това тя добави 6 овладени и също толкова отнети топки. Бортелова се отчете с 20 точки (3 тройки), повечето от които в много решаващи моменти от срещата. Много силен мач и за Даниела Петева – 17 точки, 4 борби и 2 асистенции.
 
За Лукойл Нефтохимик страхотно игра Олена Самбурска с 26 точки (2 тройки), а Джурич добави 15 точки и подаде 8 асистенции. Кръчър влезе като резерва и вкара 16 точки и хвана 8 борби.
 
Втората среща от серията е утре вечер, отново от 18.00 часа в зала „Дунав” в Русе. След това серията се мести в Бургас за мач номер 3 и евентуално 4 в понеделник и вторник иданата седмица.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧ НОМЕР 1 ДУНАВ – ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМИК
 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ФИНАЛНАТА СЕРИЯ ПРИ ЖЕНИТЕ
 
ПЛЕЙОФНА СХЕМА ПРИ ЖЕНИТЕ ЗА 2009


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи