Божо Аврамов: В Испания баскетболът е религия


Божо Аврамов: В Испания баскетболът е религия
Божидар Аврамов доволен от миналия сезон
02-06-2009 09:27 | Меридиан Мач

Божидар Аврамов изкара своя втори сезон в най-силното първенство в Европа - испанското. 19-годишният гард е смятан за един от най-перспективните ни баскетболисти, с огромно бъдеще. Той блесна в националния отбор миналата година, като от него се очаква да се превърне в бъдещия ни основен гард. „Меридиан Мач" разговаря с Божидар, който в момента е в Испания, за изминалия сезон, неговото бъдеще, Черно море и националния отбор.
 
- Божо, сезонът за теб и Памеса в Испания приключи. Как ти се стори втората ти година в клуба?
- Вторият сезон в Памеса и в Испания премина много добре. Честно казано, останах учуден от някои публикации в медиите, че не съм доволен и искам да се махам. Това са доста преувеличени неща. Истината е, че натрупах доста опит. Когато бях в Гамбия, нещата не вървяха много добре, но след това се върнах в Памеса и изиграх няколко мача. Като цяло съм доволен от изминалия сезон.
 
- Треньорът на Памеса - Невен Спахия, е голямо име. С какви впечатления си останал от него?
- Това е един много добър треньор. Човек, който е готов във всеки един момент да помага и да дава напътствия. За всяко едно нещо, в което не съм сигурен, мога да отида при него и да го питам. Както той самият казва, „Домът ми е отворен за всеки", така че от него съм видял само положителни неща.
 
- Ти игра много силно в последния мач за УЛЕБ, след което не попадаше в сметките. Какво се случи?
- Истината е, че получих една неприятна контузия. Говорих с доктора на клуба, както и с треньорите и преценихме, че е по-добре да почивам 2-3 седмици, отколкото да се насилват нещата. Заради това пропуснах последните срещи на клуба, иначе не съм имал някакви други проблеми, за каквито се пуснаха слухове.
 
- Преди седмица беше в България, сега отново си в Испания. Кога ще се върнеш пак у нас?
- На 22 юни трябва да се прибера. Дотогава имам планирана 4-седмична програма с физическа подготовка и индивидуални тренировки в залата. Надявам се след това бързо да се включа и в подготовката на националния отбор, стига да съм в групата.
 
- Това, че тренираш с Памеса в момента и ти отделят внимание с индивидуални тренировки, означава ли, че ще останеш в клуба?
- В интерес на истината още не съм говорил с никого от ръководството по този въпрос. Аз имам договор за още една година, но тези дни трябва да дойде агентът ми и да видим какво ще стане. През тези 4 седмици ще бъдем само 4-5 човека, които ще тренираме. Това са момчета на моята възраст. За мен е голяма чест, че съм сред тях, защото това означава, че в клуба се интересуват от мен и може би ще разчитат на мен.
 
- Памеса отпадна на 1/4-финалите от Барселона. В първия мач обаче бяхте близо до победата, след като отстъпихте с 1 точка. Как ти се стори изминалия сезон на клуба?
- Мачовете от плейофите не успях да ги гледам на живо, защото бях в България. Първата среща обаче бяхме близо до победата, имахме последна атака, но за съжаление не се получи. Във втория мач пък изобщо не показахме това, на което сме способни, и допуснахме доста тежко поражение. Като цяло мисля, че имахме своите шансове, но в крайна сметка нещата не се наредиха добре. Иначе през сезона не мога да коментирам, защото аз почти не бях в състава.
 
- Как се чувстваш в Испания? Успя ли вече да се аклиматизираш към живота там?
- Тук всичко е супер. При мен този момент на носталгия го няма и успях много бързо да се аклиматизирам към ситуацията. Разбирам се с всички момчета от отбора и гледам да съм приятел с всички. Доволен съм, че имам възможност да бъда тук.
 
- Има ли някой от отбора, който да ти е по-близък, да ти помага със съвети и да те напътства?
- Като цяло аз предпочитам да съм в добри отношения с всички. Често обаче оставам след тренировка с американския гард Шамонд Уилямс. Той е изключително опитен състезател и ми дава съвети кое как да направя. Играл е в НБА и е видял много и различен баскетбол. Определено от него мога да науча много неща и той ми помага най-много от всички.
 
- Тук се появиха информации, че може да продължиш кариерата си у нас, защото не играеш в Памеса. Има ли такова нещо и какво е твоето желание?
- Със сигурност искам да продължа да играя в Европа. Изобщо не знам откъде са се появили тези неща. Питайте хората, които са ги говорили, защото аз нямам представа за такова нещо. Дори с родителите ми не съм говорил по този въпрос, така че аз лично не знам, че ще се връщам в България. Насочил съм се изцяло към Европа. Може би въпросните хора не знаят, че Памеса има и втори отбор, където аз изиграх доста мачове, така че не съм стоял само на пейката или на трибуните.
 
- След един месец се събира националният отбор. Ще успееш ли да се пребориш за място в състава за европейското първенство?
- Първо се надявам да получа повиквателна и после ще видим. Нека първо вляза в разширения състав. Естествено, ако ми се отдаде шанс, ще направя всичко по силите си, за да го използвам и да играя и на европейското първенство.
 
- Какви са шансовете ни според теб в Полша?
- Смятам, че имаме много големи шансове. Всички ни мислят за аутсайдери и трябва да използваме този момент, за да ги изненадаме. Моето мнение е, че както Литва и Турция, така и ние имаме шансове да спечелим първото място в групата. В квалификациите показахме, че можем да бием най-добрите, и вярвам, че и на европейското ще бъде така.
 
- Твоят бивш отбор Евроинс Черно море изостава с 0:2 в битката за титлата. Има ли шансове според теб да обърне резултата срещу ЛукОйл?
- Естествено, че има. Докато серията не е свършила, Черно море може да вярва, че това е постижимо. Срещу Левски се видя, че отборът има необходимите качества да се бори докрай. Вътрешно се надявам, че може да поднесе изненадата. Вярвам, че Черно море може да детронира ЛукОйл и да триумфира с титлата.
 
- Предполагам следиш и НБА. Какво е мнението ти за този стил на игра и мислиш ли, че един ден можем да те видим там?
- Наблюдавам мачовете с интерес. Там се играе наистина невероятен баскетбол, от най-високо ниво. И аз като всеки един млад играч си имам моите мечти. Всичко като цяло зависи от мен. Ако тренирам и работя усърдно, може и да се случи. Не мисля обаче, че сега съм готов за нещо подобно.
 
- Предстои ти камп в Тревизо с едни от най-добрите и перспективни момчета...
- Да, става въпрос за два дни, в които трябва да дам най-доброто от себе си. Няма да имам време да се запознавам с момчетата или нещо друго. Там излизаш и играеш. Не знам кои баскетболисти ще са там, но знам, че повечето ще бъдат по-големи от мен. Ще има много треньори от цял свят, които ще следят играчите. Ако покажа най-доброто от себе си, може да ги впечатля и да се появи и добра оферта за бъдещето ми.
 
- Разкажи за Испания. Какво е за испанците баскетболът?
- Тук е доста по-различно от България. Хората обичат да идват и да гледат баскетбол, да се наслаждават на играта. Окуражават ни дори когато губим и никога не застават срещу нас. Те просто искат да гледат хубав баскетбол, за тях той е нещо като религия. Тук опредено се играе най-добрият в Европа. Няма значение дали си пръв или последен, всеки мач е интересен и има интрига в него.
 
- Ще можем ли и ние в близко бъдеще да гледаме толкова силен баскетбол?
- Аз съм оптимист. Стига да го искаме силно и да работим по този въпрос. Нещата опират и до средства, защото тук в Испания има много отбори, докато в България са много по-малко. Липсва тази конкуренция. През този сезон у нас беше доста по-равностойно и непредсказуемо от преди. Ако се построят и зали и се вложат повече пари, съм сигурен, че скоро и в България ще се гледа много по-силен баскетбол.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи