Стартира Евробаскет 2009 за жени


Стартира Евробаскет 2009 за жени
07-06-2009 09:03

В Латвия днес започва най-големия форум за женски баскетбол на Стария континент – Евробаскет 2009. За златото ще спорят 16 отбора, разпределени в 4 групи по 4 и за наше съжаление без българско участие. Нашият национален тим игра дори в допълнителната квалификация, но не успя да се класира на този шампионат.
 
Русия е основният кандидат за защита на тяхната титла от 2007, когато те победиха на финала Испания със 74-68. Двата тима играха и приятелска среща в Каунас преди началото на първенството, а отново рускините бяха по-добри с 4 точки – 75-71. Отборът на Русия е пълен със звезди и съвсем нормално е сочен за фаворит номер 1. Разбра се, че и Беки Хамън – американката с руски паспорт ще се присъедини към тима след груповата фаза. Русия е в група с Турция, Литва и Сърбия.
 
Испания не изглеждаше така, както ги познаваме по време на приятелските срещи преди началото на шампионата. Въпреки това, те ще са сериозен конкурент на Русия за златните медали на Евробаскет 2009. Те са в група с Чехия, Словакия и Украйна.
 
Франция е фаворитът в група D, докато Беларус, Израел и Италия ще се опитат да достигнат следващата фаза. Французойките наскоро спечелиха турнир в Тулон, побеждавайки на финала не кой да е, а Австралия. Най-големия конкурент на Франция в тази група безспорно ще бъде Беларус – трето място на миналото европейско и четвърто на Олимпиадата в Пекин.
 
Латвия ще разчита на подкрепата на публиката и е с най-големи шансове да спечели група В, където са още Гърция, Полша и Унгария.  
 
Състезанието ще се проведе в три града – Рига, Лиепая и Валмиера. В Рига – столицата на Латвия няма да мачове от груповата фаза, а там ще се играят срещи от елиминациите след това.
 
Системата на провеждане е всеки срещу всеки в предварителните групи, а след този етап отпада само последния – четвърти тим от всяка една група. Продължава се в нови две групи, които миксират А и В, както и С и D със зачитане на резултатите от предварителните групи. Чак след това са елиминациите като в първия кръг от тях, на етап четвъртфинали ще се срещнат 1-4 и 2-3, 3-2 и 4-1 от последните групи. Следват полуфинали и финали, а шампионата приключва на 20 юни.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРУПА A
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРУПА B
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРУПА C
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРУПА D

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи