Петко Маринов стана почетен гражданин на Бургас


Петко Маринов стана почетен гражданин на Бургас
Петко Маринов (сн. burgas24.bg)
14-06-2009 10:23

Местният парламент в Бургас одобри предложението на кмета Димитър Николов и присъди на баскетболната легенда Петко Маринов званието почетен гражданин. Жестът към настоящия треньор на момичетата от баскетболния Лукойл Нефтохимик съвпадна с 60-годишния му юбилей, казва burgas24.bg.
 

Петко Маринов е роден на 11.06.1949 г. в Бургас. Започнал е спортната си кариера като състезател в местния баскетболен клуб Ботев. С него става републикански и балкански шампион. След това две години е шампион на България с отбора на Академик София. С ЦСКА е двукратен първенец на страната и пет пъти носител на купата на България. Два пъти е играл на полуфинал за купа Европа. Има 150 мача за националния ни отбор по баскетбол, с който се е класирал на пето и шесто място на европейските първенства в Белград и Лиеж.

Треньорската му кариера започва в ЦСКА. С този отбор става три пъти шампион и четири пъти носител на купата на България. Три години работи като треньор във Франция. Прибира се у нас и печели купата на България с Компакт Димитровград. С мъжкия тим на Лукойл Академик е шампион и два пъти носител на купата на страната.

След завръщането му в родния Бургас преди 5 години, неизменно е старши треньор на женския баскетболен отбор на Лукойл Нефтохимик. Извежда го до три шампионски титли /последната тази година/ и три купи на България.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи