НБЛ и БФБ приеха новата наредба за сезон 2009/2010


НБЛ и БФБ приеха новата наредба за сезон 2009/2010
До 30 юни клубовете подават заявки за НБЛ
16-06-2009 20:58

Общото събрание на Националната Баскетболна Лига обсъди днес новата Наредба за сезон 2009/2010. След това УС на БФБаскетбол разгледа и прие предложената Наредба. Според нея до 30 юни ръководството на лигата ще приема заявки за всички желаещи участие клубове. До тази дата новите клубове трябва да подадат заявка и 5000 лв. вноска за членство в НБЛ. До 15 юли тези клубове трябва да добавят още 20 000 лв. от необходимата вноска за членство в лигата. До 15 юли е срокът и всички досегашни участници във НБЛ да допълнят внесената през миналия сезон сума до 25 000 лв. след удържането на всички неплатени разходи и глоби, които са им били наложени през сезона.
 
В Наредбата е заложено условие всички клубове да въведат билети за вход на цена минимум 2 лв.
 
От следващия сезон ще бъде въведена задължителна картотека на всички треньори и издаване на треньорски карти. Некартотекиран треньор няма да може да води мач от лигата.
 
ОС на НБЛ гласува нова процедура за изготвяне на списъка от съдии и дежурните представители, които ще администрират срещите. Той ще бъде определян от Изпълнителния директор на БФБаскетбол, председателя съдийската колегия и главния мениджър на НБЛ.
 
Предлага се календар на НБЛ, при който шампионатът започва на 17.10. 2009 г. и да завършва на 04.06. 2009 (при евентуални пет срещи от финалната серия). Според предложения календар полуфиналните срещи ще се разминават като дни, за да няма по два мача от тази фаза в един и същи ден. Мачът на звездите ще бъде на 20 декември.
До 1 юли Мениджър Развитие трябва да обяви разширен списък с потенциални национални състезатели до 22-годишна възраст, за които важи правилото да получават минимум 10 мин. игра средно на мач. Ако това правило не бъде спазено, нарушителите ще бъдат глобени с 15 000 лв. за всеки играч.
 
Управителният съвет на БФБаскетбол определи 29.09. 2009 за дата за Общо събрание на централата. То ще е редовно отчетно, но и изборно за избор на наследници на подалите оставки висши магистрати – двама в УС и един в Арбитражната комисия.
 
Засега заявки за участие в евротурнирите са подали: шампиона „Лукойл Академик” – в турнира „Еврокъп”, „Левски” и „Рилски спортист” за „Еврохолд Балканска лига” и женския „Дунав Еконт” за „ФИБА Еврокъп”.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи